SON DAKİKA

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 'badminton krizi!' 'Bizi dışlamayın...Duyun artık sesimizi!'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 'badminton krizi!' 'Bizi dışlamayın...Duyun artık sesimizi!'
A- A+

Dünya çapında sevilerek oynan bir spor dalı olarak bilinen badminton oyunu kaz tüyünden yapılma bir top ve raketle oynanan bir oyun... İşte bu oyuna yıllarını veren eski milli sporcu Erkan Taş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 5 yıldır çocuklara gönüllü spor eğitimi vererek onları şampiyonalara hazırlıyor. Ancak Taş, son günlerde Türkiye Badminton Federasyonu'na sesini duyurmaya çalışıyor. Nedeni ise Kıbrıs TürkBadminton Federasyonu'nun aldığı 'seçme ve elemelere Türkiye ve yabancı uyruklu kişilerin alınmayacağı' kararı..

İşte eski milli sporcuErkan Taş'ın KKTC'de verdiğiBadminton mücadelesinin hikayesi ve iddialar...Lefkoşa Surlariçinde otuzdan fazla çocuğa gönüllü eğitim veren 24 yıllık eski milli sporcu Erkan Taş,Kıbrıs TürkBadminton Federasyonu’nun, Kıbrıs’ta 'seçme ve elemelere Türkiye ve yabancı uyruklu kişilerin alınmayacağı' yönündeki kararı ile hayal kırıklığına uğradı. Taş, 4 Aralık 2021 tarihinde öğrendikleri bu karar ile Badminton sporuna gönül veren, onlarca çocuğun umudunun yarıda kalacağını kaydetti.

TAŞ: "BU KARAR İLE BU ÇOCUKLAR SPORDAN DIŞLANMIŞTIT..!"Erkan Taş, "Geçtiğimiz Kasım ayının sonunda Badminton Federasyonu 15 yaş altı Kıbrıs şampiyonasına sadece KKTC vatandaşlarının alınacağını söyledi. Normal şartlarda tüm federasyonlar alt yapılarda çocuklardan vatandaşlık istemez. Ailelerinin çalışma izinleri olması taktirde lisanslarını çıkartır ve turnuvalarında oynamalarına izin verir. Ama KKTC Badminton Federasyonu,Kıbrıs kimliği şartı getirerek bu çocukları bu spordan dışlamıştır."TAŞ: “GİDİLECEK OLAN ULUSLARARASI TURNUVA DEĞİL”

Onlarca çocuğa gönüllü spor eğitimi vererek, kötü alışkanlıklardan uzak durmalarını sağlayan Badminton sporuna 24 yılını veren Erkan Taş,06-15 yaş arası 33 çocuğa spor eğitimi verdiğini anlattı. Lefkoşa Badminton Kulübü ve Güneş Kulübünün katkıları ile onlarca çocuğa sporu sevdirip geleceğe hazırladığını kaydeden Taş,”Badminton Federasyonunun kararına göre Kıbrıs’taki seçme ve elemelere Türkiye ve yabancıları alamayacaklar. Bunu söylerken de bir kılıf hazırlandı Milli Takım seçmesi yapıyorum bu yüzden KKTC vatandaşı dışında kimseyi alamam. Türkiye’ye gidilecek olan turnuvalar Milli Takımlık bir turnuva değil, bu gidilecek olan turnuva Türkiye Cumhuriyeti’nin kendi içinde yaptığı seçmelerdir. KKTC’nin aldığı kararın aynısını Türkiye Badminton Federasyonu da alırsa, Türkiye’de turnuvalara KKTC vatandaşını almıyorum derse oluşacak kaosu kim düzeltecek?”“HEPSİNİN HEDEFİ VAR”Badminton hocası Erkan Taş, çocukları tek bir hedefe yönlendirdiğini kaydederek, Surlariçi bölgesindeki çocukların okul dışında sporu öğrendiklerini dile getirdi. Birçok çocuğun ekstra ders yapmak için kapısını da çaldığını ifade eden Taş, “Surlariçi Kıbrıs'ın kanayan bir yarasıdır. Genellikle Türkiye'den gelen ailelerin ikamet ettiği ve kötü alışkanlıkların kol gezdiği bir yerdir. Bizde bu mahalledeki çocukları spora yönlendirerek kötü alışkanlıklardan uzak kalmalarını hedefleyerek bu projeyi başlattık. Onlar bazı hedefleri kafalarında kurdu. Bu çocukların hedefleri var, onların elinden ben bunları nasıl alırım?” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Türk Badminton Federasyonu'nun aldığı kararı 'ırkçı bir yaklaşım' olduğunu ifade eden Taş, “Çocuğun milliyetçisi olmaz, onlar çocuk ve kimlik olarak görülemez. Küçükken birçok ırkçı tavırla karşılaştım, elimde tuttuğum raket eğitim hayatımı açtı.” dedi.

"KENDİ ÇOCUKLARIMIZIN ÖNÜNÜ AÇMALIYIZ"Kıbrıs Türk Badminton Federasyonu Başkanı Fırat Deniz ile yaptığı görüşmede yaşadığı hayal kırıklığına değinen Erkan Taş, "Bu kararın yanlış olduğunu ve geri çekilmesi gerektiğini söyledim. Bana alınan kararı savunarak, 'artık kendi çocuklarımızın önünü açmalıyız' dedi. KKTC'li çocuklar bizim çocuklarımız da Türkiye Cumhuriyeti çocukları bizim çocuklarımız değil mi? 14 yaşında bir çocuk 13 yıldır bu ülkede yaşıyor. Bu çocuğu diğer çocuklardan daha aşağılarda görmek nedir? TDK da Irkçılığın tanımını, 'kendi ırkını diğer ırklardan üstün görmektir' diye geçer. Bu yüzden ben alınan bu kararı ve federasyon başkanının bu ifadesini ırkçılık olarak görüyorum. Mahallenin mevcut durumu bakımından bu çocukların spor yapmaktan başka çaresi yoktur. Eğer siz bugün bu çocukları turnuvalara almazsanız, biz bu çocukları elimizde tutamayız... Elimizde tutamadığımız her çocuk potansiyel bir suçlu olabilir. Tüm Kıbrıs ve Türkiye devlet makamlarından ricamız derhal bu konuya müdahale etmeleridir. Bu çocukların geleceklerinin çalınmasına izin vermeyin. Geleceği çalınan ve toplumdan dışlanan her çocuğun vebali öncelikle bu kararı alanlarda ve sonrada bu karara karşı durmayıp sessiz kalanların boynunadır."

Badminton nedir?

Badminton nedirBadmintonda amaç, topun file üzerinden rakip alana atılması ve geri dönmesini sağlamak amacına dayanmaktadır. Bunun sonucunda en çok sayı alan kişi kazanmış olur. Bu oyunda kolayca öğrenebilen tarafı ile 7'den 70'e herkes tarafından kolay bir şekilde öğrenebilen oyunlardandır. Badminton maçından 1 set kaç puanla düşürülür? Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız. Badminton maçı ne kadar sürer ve kaç kişi ile oynanır?

İşte detaylar.Türkiye’de Badminton...

31 Mayıs 1991'de Türkiye Badminton Federasyonu kurulmuştur.104. üye olarak 3 Kasım 1991'de Uluslararası Badminton Federasyonu'na tam üye olmuştur. Türkiye'de ilk kez düzenlenen Badminton Ligi Tespit Müsabakaları 11 Bölgeden 24 takımın katılımı ile 4-7 Nisan 1994 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştirilmiştir. Üniversiteler 1. ve 2. Liginden başka, 10’u 1.Lig, 20’si Bölgesel lig olmak üzere toplam 30 kulübün mücadele ettiği deplasmanlı Badminton Ligi’ne 2000 yılında minikler ligi de dahil olmuştur.

BADMİNTON OYUN KURALLARI

Badminton kuralları şu şekildedir;

•Bu oyunda temel prensip topu karşı tarafa atarak puan almaktır,

•Yalnızca servis kullanan sporcu veya sporcular puan alabilir.

•Bu oyunda her seti 15 puandır,

•Bir set üzerinden 15 puan aracılığı ile 2 puan üzerinde olan taraf kazanmış olur.

•Badminton da aradaki puan farkı 2 oluncaya kadar oyun devam edebilmektedir.

•Oyuna başlama durumu hakemin yazı-tura atmasıyla gerçekleşmektedir.

•Yazı ve turayı kazanan taraf sahayı ya da toplu seçme hakkına sahip olmaktadır.

•Başlangıç vuruşu esnasında servis sırasında her iki ayak da yerde olması gerekiyor.

•Eğer top fileyi aşmaz ise, sahanın dışına çıkarsa ya da boy hizasını geçerse puan kaybı yaşanmaktadır.

Badminton nedirBadminton – Sporu Benimle TanıBADMİNTON NASIL OYNANIR?

Badminton oyunu teke tek oynanabildiği gibi ikişer kişilik takımlar halinde de oynanabilen bir spor dalıdır. Badminton ekipmanları iki raket ve bir kaz tüyü top ile oynanır. Badmintonda oynanan zeminin uzunluğu 13,40 metre, eni 5,18 metre olup sahanın tam ortasında bulunan filenin yüksekliği ise 1,55 metre olması gerekiyor. Bu oyunda amaç topu karşı tarafa geçirerek puan kazanmaktır. Badmintonda sadece servis kullanan kişiler puan kazanabilmekte olup oyunun her bir seti 15 puan olarak belirlenmektedir. Bir sette 15 puana 2 farkla ulaşan ilk taraf seti kazanmış olur. Bir puan farkı var ise fark 2 puan oluncaya dek oynanmaya devam edilmektedir. Bu oyunun başlama vuruşu hakemin yazı ve tura atışı ile başlamaktadır. Yazı ve tura seçeneklerinden kazanan taraf, isterse topu isterse yarı sahayı seçer ve oyun servis atışı ile başlar.

Badminton Nedir | Badminton Nasıl Oynanır | Oyun KurallarıBADMİNTON MAÇINDA 1 SET KAÇ PUANDAN DÜŞÜRÜLÜR?

Kolayca öğrenebilen bir oyun olarak badmintonun temel prensibi topu karşı tarafa geçirerek puan kazanmayı sağlamaktır. Bu oyunda sadece servis kullanan sporcular puan kazanabilmekte olup oyunun her bir seti 15 puan olarak hesaplanmaktadır. Bu oyunda bir sette 15 puana 2 farkla ulaşan ilk taraf seti kazanmış olur. Bir puan farkı var ise fark 2 puan oluncaya dek oynanmaya devam edilmektedir.

BADMİNTON MAÇI NE KADAR SÜRER?

Badminton topu ve badminton raketi ile oynanan bir oyundur. Badminton oyunu yaklaşık olarak 8 dakika sürer. Her set 15 puan olmaktadır.

BADMİNTON KAÇ KİŞİ İLE OYNANIR?

Badminton oyunu bir veya iki kişiden oluşan takımlar arasında oynanan bir oyundur. Bu oyunda karşılaşmalar erkekler için 15, bayanlar için 11 sayılık üç set üzerinden yapılmaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •