Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul'da kar yağışı sonrasında yaşanan tartışmalar ilgili itirafta bulundu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AFAD Başkanı Yunus Sezer ile kar yağışının vurduğu gece Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla İstanbul'a gelmişti.
"İSTANBUL'U BİRİLERİNİN KEYFİNE BIRAKAMAZDIK"Habertürk TV'de katıldığı canlı yayında, programın sunucusu Mehmet Akif Ersoy'a süreç hakkında bilgi veren Bakan Karaismailoğlu"İstanbul'u birilerinin keyfine bırakamazdık" dedi.
Program moderatörü Ersoy'un "Sonuçta havalimanı da, Kuzey Marmara Otoyolu da, TEM de açılamadı" ifadeleri için Karaismailoğlu, "Ben onu inkar etmiyorum, bunlar olacaktır. TEM Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu, Karayolları'nın sorumluluğundadır" sözleriyle İstanbul'da karayolları sorumluğu altındaki yollarda yaşanan kar yağışına ilişkin aksaklıklara dair sorumluğu üstlenmiş oldu.
Bakan Karaismailoğlu’nun açıklmaları şu şekilde:
"Bu tür doğal afetler ilk defa yaşanmıyor. Ben 25 yıl İBB'de çalıştım. Bu işlerden sorumlu bir kişi olarak konuşuyorum. Siz oradaki kurumsal yapıyı dağıtırsanız, liyakatsız insanları doldurursanız tabii ki başarısız olacaksınız. Tabii ki sıkıntı yaşanmıştır Karayolları Genel Müdürlüğü'nün de sorumluluğu vardır. TEM Otoyolu ve Kuzey Marmara Otoyolu, Karayolları'nın sorumluluğundadır. Asıl sorumlu olan AKOM'daki kişilerdir. Eskilere baksalar her şey çözülecek. Kasım ayında tatbikatlar, simülasyonlar yapılırdı. Araçların nereye müdahale edeceği bellidir. Ama siz liyakatsız kişileri getirirseniz böyle bocalarsınız. Yolda kalan İETT otobüsleri, kış lastiği olmayan araçların yolda kalması. Vatandaş sıkıntı çekerken gözünüzün başka yerde olmaması lazım. İstanbul'un derdiyle dertlenmek lazım. İnşallah bir daha böyle süreç olmaz. Ne gerekiyorsa biz onlara da yardım ederiz. Biz onların açmadığı yollara bizim ekipleri gönderdik, yardım ettik."
"TEM otoyolu kapandı, inkar etmiyoruz. Tabii orada yolda kalan vatandaşlarımız çok büyük sıkıntı yaşadı. Koordinasyon problemi olmaması gerekir. Önceden 10 bölgeye ayrılıyor, herkesin sorumlulukları yükleniyordu. Siz bir tek ihale yapıp bir kişiye veriyorsunuz. Tuz ihalesiyle ilgili konuşulanlar var. İnşallah bundan sonra yaşanmaz. Bu tür olumsuz hava koşulları her zaman olacaktır. Hazırlıklı olmak lazım, kısa zamanda işleri çözmek lazım."
Atatürk Havalimanı'na inmememiz gerekiyordu, risk alarak indik. Atatürk Havalimanı'nda olağanüstü durumlarda acil iniş için bir pist açık. İstanbul Havalimanı'nda 2 tane pistimiz var. Bahçelievler, Bakırköy, Florya, Sefaköy nüfusun en yoğun alanlar. Şehrin göbeği burası. Atatürk Havalimanı'na inmek için Marmara denizinde saatlerce döndüğümüz günleri unutmayın. Kapasitesini doldurmuş bir havalimanı. Vatandaşı bu egzoz emisyonundan kurtarmanız gerekiyor. Yılda 1 milyon ton egzoz salgılıyorlar. Bu şehrin göbeğinde burası. 305 milyon ağaca eşdeğer egzoz salınımı demektir bu yılda. Kapasite bitmişti. Yeni kapasite gerekiyordu. İstanbul Havalimanı dünyanın transit merkezi olacak. İstanbul Havalimanı'nı kötülemeye çalışıyorlar. Yıllardır hizmet edecek bir havalimanı. Şu ana kadar 115 milyon yolcu taşıdı. 800 bin uçak iniş yaptı bu havalimanına.
Yeni havalimanı 75 milyon metrekarelik bir alandır. Bu tabii ki olacaktı, olması da gerekiyordu. Eski havalimanı 11 milyon metrekareydi. Şimdi biz 5. ve sonra 6. piste geçeceğiz. Türkiye'de turizmin artmasıyla böyle bir havalimanı zaten olmazsa olmazdı. Devletin kasasından tek kuruş çıkmadı. 25 yıllık işletme boyunca 22 milyar Euro devlete kira getirecek çok kıymetli bir eser oldu. Kanal İstanbul, Kuzey Marmara Otoyolu uzun soluklu master planın ürünleri. Hepsi logo gibi. Tek tek yerlerine koyup resmin tamamına bakmak lazım. Havalimanı kapandıktan sonra bölgedeki trafik yüzde 30 azalmıştır. İstanbul Havalimanı gayet güzel bir şekilde işliyor.