Astroloji tutkunlarını yakından ilgilendiren Güneş Tutulması için geri sayım sona erdi.
2021'nin son Güneş tutulması gerçekleşti. Yaklaşık 1 buçuk saat süren tutulma sadece Güney Yarım Küre'den izlenebildi.
En net şekilde Antarktika'dan gözlemlenebilen tam Güneş tutulması; Avustralya, Yeni Zelanda, Arjantin ve Güney Afrika'nın bazı bölgelerinde tutulma kısmi olarak izlenebildi.
Tutulma yaklaşık 1 buçuk saat sürdü.
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi NASA sosyal medya hesabından tutulmayı canlı olarak yayınladı.
https://youtu.be/J04GFN2Pq1w
Astrolog Zeynep Turan haberine göre; 2021'in Son Güneş Tutulması 2022 kapısını aralıyor. 2021 yılının sonunda gerçekleşecek Güneş Tutulması, Türkiye saati ile 10.42'de başlayacak. 2022 yılının Nisan ayına kadar bir daha tutulma olmayacak. Bir nevi 2022'nin ilk 4 ayını da eteklerinde hissedeceğimiz bir tutulma bizi bekliyor anlayacağınız. Ateş burcunda gerçekleşecek tutulma, ulus üstü kurumları yakından ilgilendiriyor.
HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLECEK?
Tutulma, Güney Amerika, Afrika, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın güney ucunda gözlemlenebilecek. Güneş Tutulması, Türkiye'den izlenemeyecek.
GÜNEŞ TUTULMASI NASIL VE NEDEN OLUR?
Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.