YÖK'ten özel üniversitelere kurtarma operasyonu: "Baraj düşüyor...!"

YÖK'ten özel üniversitelere kurtarma operasyonu:
A- A+

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın barajın düşürülmesine yönelik açıklamasının ardından, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de barajın düşürülmesine ilişkin açıklama yaparak, Erdoğan'ın önerisine tam destek verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bahçeli'nin açıklamalarının ardından harekete geçen YÖK ise üniversiteye giriş baraj puanlarının düşürülmesi için çalışma başlattı.YKS 2021’in sonuç raporuna göre, eğitim sisteminin iflasının belgesi niteliğinde veriler ortaya çıktı. Sınavın ilk oturumuna giren adayların yüzde 32’si barajın altında kalırken 40 soruluk matematik testindeki doğru yanıt ortalaması 5’te kaldı.

Baraj geçme oranları 2020'ye göre düştüYKS’nin ikinci oturumu olan ve üniversite tercihlerinde belirleyiciliği bulunan Alan Yeterlilik Testi’nde de barajı geçme oranlarının düşüklüğü dikkati çekti. Sayısal puan türünde öğrencilerin yüzde 38’i, Sözel puan türünde yüzde 40’ı, Eşit Ağırlık puan türünde ise yüzde 52’si barajı geçemedi.

Binlerce kontenjan boş kalacakAYT’de barajı geçme oranlarının 2020 YKS’ye göre 2021 YKS’de belirgin bir biçimde düştüğü görüldü.

Üniversite sınavı YKS sınav sonuçları açıklandı ancak, baraj puanını geçemeyen binlerce adayın tercih yapamaması gündemde. Bu durumda devlet ve özel üniversitelerde binlerce kontenjan boş kalacak.

Erdoğan 180 baraj puanının düşmesini istemişti

Bu durum üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, ATV ve A Haber'in ortak üniversite sınavına giren ve 180 puan barajının altında kalan gençlere bir şans verilmesi için çalışma yapılmasını istemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 180 baraj puanının düşürülmesine yönelik isteğinin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, salgından kaynaklı olarak YKS sonuçlarında genel başarı düzeyi konusunda bu sene gözle görülür bir düşüş olduğunu belirterek baraj puanlarının düşürülmesini istemişti.

Devlet Bahçeli'den tam destek"Bizim bu konudaki görüş ve teklifimiz çok açıktır" diyen Bahçeli, "Salgın dönemi göz önüne alınarak Temel Yeterlilik Testi (TYT) baraj puanın 140'a, Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanın da 160'a çekilmesi teklif ve temennimizdir. Üniversiteye girmek için mücadele eden, ama salgın gibi mücbir ve zecri hallerden dolayı hedeflediği puanları elde edemeyen gençlerimize sahip çıkalım" ifadelerini kullandı.

YÖK harekete geçti Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Bahçeli'nin baraj puanlarının düşürülmesi gerektiğine yönelik açıklamalarının ardından gözler Yüksek Öğretim Kurulu'na (YÖK) çevrildi.

AK Parti'ye yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesindeki habere göre  YÖK konuyla ilgili harekete geçti.

Geçen yıl da baraj düşürülmüştü 

Haberde şu ifadelere yer verildi: "YÖK'ün konuyla ilgili çalışmalara başladığı öğrenildi. Barajın 170'e çekilmesi halinde binlerce adayın 4 yıllık okulları tercih etme imkanı doğacak. YÖK'ün çalışmasında salgın koşulları ve yüz yüze eğitimin zaman zaman aksaması dikkate alınarak kontenjanların boş kalmaması amaçlanıyor. Geçen yıl, 4 yıllık bölümler için 180 puan olan baraj benzeri gerekçelerle 170'e düşürülerek binlerce öğrencinin tercih yapmasına imkan sağlanmıştı."Barajı geçemeyen öğrenciler özel üniversiteye gidebilir mi? ÖSYM tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) TYT, AYT ve YDT testlerinden en az birinde baraj puanını geçemeyen adaylar, 2021-2022 eğitim sezonu için üniversite tercihi yapamayacak.

Açıköğretim, önlisans (2 yıllık), lisans (4 yıllık) ve özel (vakıf) üniversitelerin taban ve tavan puanları bulunuyor. Taban puanı geçen adaylar, bu bölümleri tercih edebilir.

Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) 150 ve üzeri puan alan öğrenciler, TYT puanı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edebilir. TYT'de 150 ve üzeri puan alan öğrencilerden SÖZ, SAY, DİL, EA puanları 180 ve üzeri olan adaylar, bu puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile beraber TYT puanı ile öğrenci alan önlisans programlarını tercih ediyor.

2021 YKS baraj puanı Üniversiteye giriş sınavı YKS'de baraj puanları: 

Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) 150 puanAlan Yeterlilik Testi'nde (AYT) 180 puanYabancı Dil Testi'nde (YDT) 180 puan

Özel üniversitelerde sınavsız geçiş bölümleri 

Meslek liselerinden üniversitelerin bazı önlisans (2 yıllık) bölümlerine sınavsız geçiş imkanı bulunuyor. Devlet üniversitelerinde paylaşılan kontenjanın bütünü için ilk başta sınavsız geçiş öğrencilerine ait, kontenjanın dolmaması halinde YKS puanı ile alan dışından öğrenci alınıyor. Özel üniversitelerde ise sınavsız geçiş bölümleri için paylaşılan kontenjanlar bulunuyor ve bunlar her sene ÖSYM tercih kılavuzunda yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •