2. el araç fiyatlarında Mart itibarıyla Aralık 2020 dönemine göre gerilemeler mevcut. Uzmanlar 2. Elde alım için doğru zaman olduğunu söylüyor.
Bahar aylarının yaklaşması ile beraber 2.el araç ticaretinde canlanma bekleniyor. Geçtiğimiz kasım ayından beri durgun giden 2.el araç pazarı fiyatların da düşmesiyle tekrar canlanmaya başladı. Sektör temsilcilerinden Muhammed Karakaş pazarı şöyle değerlendi:
“2. el araç pazarı, içinde bulunduğumuz Mart ayında, yaz aylarının yaklaşması, kısıtlamaların gevşetilmesi, fiyatların anlaşılabilir seviyelerde dengelenmesiyle beraber geçtiğimiz aya göre nispeten yüzde 30-40 daha hareketli geçecek. Tüketiciye önemle ifade etmek isteriz ki, fiyatlar hali hazırda "dip" yapmış vaziyette. Oldukça fazla panik ve uygun fiyatlı satışlar var.”
Sıfır kampanyaları etkili
Sıfır araçlardaki kampanyaların 2. elin yeniden fiyatlanmasına sebebiyet verdiğini belirten Karakaş, “Şu aşamada yakın gelecekte, araç fiyatlarında radikal bir değişiklik olacağını öngörmüyoruz.Önce uygun fiyatlı araç stokunun eritilmesi gerekiyor. Bir kısım tüketici bu dönemi fırsat olarak görüp, değerlendirmek isteyecektir. Arz fazlası oldukça, vatandaşlar "otomobil bulamam" korkusu ve çekincesi yaşamasın. Şu anda yaklaşık 600 bin satılık, 100 bin de acil satılık araç var” dedi.
Talep ekspertize yaradı
Sektör temsilcilerinden Emre Büyükkalfa, tüketicilere oto ekspertiz raporu alırken mutlaka kurumsal firmaları tercih etmeleri önerisinde bulunarak, şunları söyledi:
“Pandemi döneminde birçok otomotiv üreticisinin üretime ara vermesi ve sıfır araçta yaşanan stok yetersizliğiyle birlikte ikinci el araçlara olan talep arttı. 2020'de 2 milyonu online olmak üzere toplamda 11 milyonun üzerinde ikinci el binek ve hafif ticari araç satıldı. İkinci el otomobillere olan ilgi ve 1 Eylül 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe giren yönetmelikle, ticari satışlarda oto ekspertiz raporunun zorunlu kılınması oto ekspertiz sektörünü olumlu yönde etkiledi. “Belirli standartlara ulaşma konusunda bugüne kadar ciddi problemlerin yaşandığı oto ekspertiz sektöründe kurumsal şirketlerin bu işe girmesiyle önümüzdeki yıllarda bir eliminasyon sürecine girilecektir.”