SON DAKİKA

DSÖ'nün Wuhan ekip liderinden çarpıcı açıklamalar: Tahmin edilenden daha yaygın

DSÖ'nün Wuhan ekip liderinden çarpıcı açıklamalar: Tahmin edilenden daha yaygın
A- A+

Corona virüsünün (koronavirüs) kökenlerini araştırmak üzere Çin'e giden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) araştırmacıları, Aralık 2019'da Wuhan kentinde virüsün geçmişte tahmin edilenden çok daha yaygın olduğunu ortaya çıktı.

Öte yandan Çin, DSÖ heyetinden bilgi gizlendiğine ilişkin ABD'nin eleştirilerine tepki gösterdi.Çin'de araştırmalar yürüten DSÖ misyonunun lideri Peter Ben Embarek, Amerikan CNN yayın kuruluşana verdiği kapsamlı demeçte, Aralık 2019'da virüsün çok daha yaygın olduğuna dair emareler bulduklarını ve bu tarihte virüsün 10'u aşkın türünün bulunduğunu saptadıklarını açıklarken, Çin, yeni tip koronavirüsün kökenini araştıran DSÖ heyetinden, salgının başlangıcındaki vakalara ilişkin ham bilgilerin gizlediğine yönelik ABD'nin eleştirilerine tepki gösterdi. Çin'in Washington Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Kovid-19 konusunda uluslararası iş birliğine ciddi şekilde zarar verdiği ve DSÖ'yü destekleyen diğer ülkeler ile örgütü suçladığı kaydedildi.

DSÖ, VİRÜSE YAKALANAN İLK KİŞİYLE GÖRÜŞTÜ

CNN'in haberine göre; DSÖ ekibi Çinli yetkililerin söylediğine göre corona virüsüyle ilk enfekte olan hastayla konuşma şansı da buldu. 40'lı yaşlarda olan ofis çalışanının bir seyahat kaydı yok ve 8 Aralık 2019'da virüsle enfekte oldu.

Çin'den kısa süre önce İsviçre'ye dönen Embarek, CNN televizyona yaptığı açıklamada, "Virüs Çin'de Aralık ayında yaygın şekilde dolaşıyordu, ki bu yeni bir bulgu" ifadesini kullandı.

DSÖ'nün gıda güvenlik uzmanı olan Embarek, araştırma ekibine Çinli bilim adamları tarafından Aralık 2019 ve civarında belirlenen 174 corona virüsü vakası gösterdiğini söyledi. Bunların 100'üne laboratuvar testleriyle, 74'üne ise hastanın gösterdiği semptomlar üzerinden klinik bulgularla teşhis koyuldu.

Peter Ben Embarek bu sayının muhtemelen daha azla olduğunu ve Aralık'ta Wuhan'da tahmini 1000'i aşkın Covid-19 hastasının bulunduğunu öne sürdü.

Herhangi bir modelleme yapmadıklarını anlatan Embarek, "Fakat biliyoruz ki enfekte nüfustan tahmini rakamlar var. Yaklaşık yüzde 15 ağır vaka olarak sonuçlanıyor ve büyük çoğunluğu hafif vakalar" ifadelerini kullandı.

Embarek, 13 farklı genetik dizisi bulunan SARS-COV-2 tespit ettiklerini söylerken, bu durumun virüsün Aralık 2019 öncesinde dolaşımda olduğunu ortaya koyabileceği ifade ediliyor.

ÇİN'DEN ABD'NİN ELEŞTİRİLERİNE TEPKİ

Çin, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kökenini araştıran Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyetinden, salgının başlangıcındaki vakalara ilişkin ham bilgilerin gizlediğine yönelik ABD'nin eleştirilerine tepki gösterdi.

Çin'in Washington Büyükelçiliğinden yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Kovid-19 konusunda uluslararası iş birliğine ciddi şekilde zarar verdiği ve DSÖ'yü destekleyen diğer ülkeler ile örgütü suçladığı kaydedildi.

Açıklamada, "Çin, ABD'nin ciddi, samimi, şeffaf bir tutum sergileyeceğini ve sorumluluğunu üstleneceğini, DSÖ'yü destekleyeceğini umuyor." ifadesi kullanıldı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ise dün yaptığı açıklamada, ABD'nin Kovid-19'un kökeninin araştırılması sürecine ilişkin "derin endişeler taşıdığını" belirterek, "Bu raporun bağımsız olması ve uzman bulgularının Çin hükümetinin müdahalesi veya değişikliğine uğramaması zorunludur." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, DSÖ heyetinin Avustralyalı ve Danimarkalı üyeleri, Çin'in salgının nasıl ve ne zaman yayılmaya başladığını belirlemelerine yardımcı olabilecek "ilk vakalara ait ham bilgileri vermediğini" iddia etmişti.

Çin'in verileri sunma konusundaki isteksizliği, çok sayıda ülke ve bilim insanının, Çin'in salgının kökenlerini araştırmaya yönelik yaklaşımında şeffaflık eksikliği yorumlarına yol açmıştı.

ÇİN, SORUŞTURMA ÇAĞRILARINI GERİ ÇEVİRMİŞTİ

Çin, daha önce ABD yönetiminin virüsün kökenine ilişkin soruşturma başlatılmasına dair talebini reddetmiş, Avustralya hükümetinin Nisan 2020'de DSÖ'ye uluslararası soruşturma çağrısı yapması üzerine bu ülkeye de ihracat kısıtlamaları getirmişti.

Uluslararası baskıların artmasının ardından ABD, Avustralya, Almanya, Japonya, İngiltere, Rusya, Hollanda, Katar ve Vietnam'dan uzman ve araştırmacılardan oluşturulan heyet, ilk olarak ocak başında Çin'e gitmiş ancak Pekin yönetiminin geçerli vizelerin alınmadığı uyarısını yapmasının ardından geri dönmek zorunda kalmıştı.

İzinlerin alınmasının ardından 14 Ocak'ta özel uçakla kente gelen heyet 14 gün karantinada tutulmuş, bu sürede Çinli yetkililerle çevrim içi toplantılarla bilgi alışverişinde bulunmuştu.

Heyet, 29 Ocak'ta başladığı saha çalışmalarında, ilk vakaların görüldüğü Vuhan'daki deniz ürünleri gıda pazarının yanı sıra Hubey Çin ve Batı Tıbbı Bütünleşik Bölge Hastanesi, Vuhan Jinyintan Hastanesi, Hubey Eyaleti Hastalık Kontrol Merkezi ve Hayvan Hastalıkları Merkezinde incelemeler yapmıştı.

KOVİD-19, İLK KEZ VUHAN'DAKİ GIDA PAZARINDA GÖRÜLMÜŞTÜ

Dünya, Kovid-19 salgınından ilk kez Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 31 Aralık 2019'da "kaynağı bilinmeyen gizemli solunum yolu hastalığının" ortaya çıktığını DSÖ'ye bildirmesiyle haberdar olmuştu.

Hastalık, ilk kez Vuhan'da deniz ürünleri gıda pazarını ziyaret eden kişilerde görülmüş, sebebi anlaşılamayan "solunum rahatsızlığı" şikayetiyle 17 Kasım'da ilk hasta hastaneye başvurmuştu.

Akciğer iltihaplanmasına yol açan hastalığa yarasalarda bulunan bir beta koronavirüsün mutasyona uğramış hali olduğu tahmin edilen, daha önce bilinmeyen türdeki bir koronavirüsün sebep olduğu anlaşılmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •