ABD ve İran arasında 21 Nisan'da sona erecek olan geçici ateşkes devam ediyor. İslamabad'da müzakerelerin ikinci turu öncesi bugün İran tarafının masaya oturmayacağı iddia edilmişti. Ancak daha sonra bu iddialar reddedildi. Öte yandan Trump İran gemisi Touska'yı vurduklarını açıkladı.
TRUMP: İRAN GEMİSİNİ VURDUK...
ABD Başkanı Donald Trump, ABD Donanması’nın deniz ablukasını geçmeye çalışan İran’a ait yaklaşık 270 metre uzunluğundaki kargo gemisini vurduğunu açıklayarak, "Şu an ABD deniz piyadeleri geminin kontrolünü elinde bulunduruyor" dedi.Hürmüz Boğazı’nda sular ısınıyor. ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada İran’a ait yaklaşık 270 metre uzunluğunda ve bir uçak gemisiyle neredeyse aynı ağırlığa sahip olan TOUSKA adlı kargo gemisinin ablukayı geçmeye çalıştığını belirterek, "Bu girişim onlar için iyi sonuçlanmadı. ABD Donanması'na ait güdümlü füze destroyeri USS SPRUANCE, TOUSKA'ya Umman Denizi'nde durması yönünde açık bir uyarıda bulundu. İran mürettebatı bu uyarıya uymayı reddedince donanma gemimiz, makine dairesine açtığı ateşle gemiyi durdurdu" dedi.Geminin kontrolünün şu anda ABD deniz piyadelerinde olduğunu ifade eden Trump, "TOUSKA, daha önce gerçekleştirdiği yasadışı faaliyetler nedeniyle ABD Hazine Bakanlığı'nın yaptırım listesinde yer alıyor. Gemi tamamen bizim kontrolümüzde; şu an içinde ne olduğuna bakıyoruz" dedi.

MÜZAKERE MASASI DAĞILDI MI?
ABD ile İran arasındaki müzakerelerin çıkmaza girdiği iddia edildi. İran basını, İran hükümetinin ABD ile Pakistan’ın başkenti İslamabad’da yapılması beklenen müzakerelerin ikinci turuna katılmayı reddettiğini öne sürdü. İran basını, İran hükümetinin söz konusu kararı ABD’nin aşırı talepleri, gerçekçi olmayan beklentileri, sürekli değişen tutumu ve ateşkes ihlali olarak değerlendirdiği devam eden deniz ablukası nedeniyle aldığını belirterek, verimli bir müzakere için umut görüşmediği ifade edildi. Ancak İranlı yetkililerden yapılan açıklamalarda ülke medyasının geçtiği haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi.
Daha sonra İran'ın resmi haber ajansı İRNA ise, İran'ın müzakere masasından kalkmadığını, sürecin devam ettiğini bildirdi.
TRUMP TEHDİTLERİNİ SÜRDÜRÜYOR…
ABD Başkanı Donald Trump, bugün, sosyal medya hesabından, ABD temsilcilerinin yarın akşam müzakereler için Pakistan'ın İslamabad şehrine gideceğini açıklayarak, "Çok adil ve makul bir anlaşma sunuyoruz ve umarım kabul ederler çünkü kabul etmezlerse ABD, İran'daki her bir enerji santralini ve her bir köprüyü imha edecek." şeklinde tehditte bulunmuştu.



















