Jeopolitik risklerin azalması ve Çin’den gelen zayıf talep verileriyle altın ve gümüş fiyatları sert düşerken, ons gümüşte yüzde 15’e varan kayıp dikkat çekti. Ons altındaki gerileme yurt içinde gram altın fiyatlarına da düşüş olarak yansıdı.
Cuma ve pazartesi günleri yaşanan keskin düşüşlerin ardından son iki gündür tepki alımlarıyla tutunmaya çalışan altın ve gümüş piyasası, bugün erken saatlerden itibaren yeniden satış baskısı altına girdi. Küresel piyasalarda azalan jeopolitik risk iştahı, değerli metallerdeki geri çekilmeyi hızlandırdı.
Fiyatlardaki düşüşte özellikle Orta Doğu kaynaklı diplomatik gelişmeler belirleyici oldu. ABD ile İran arasındaki nükleer müzakerelerin Umman’da yapılması planlanan görüşmelerinde pürüzlerin giderildiği ve tarafların Cuma günü masaya oturacağı açıklandı. Bu gelişmenin yanı sıra, dünyanın en büyük altın tüketicisi konumundaki Çin’den gelen veriler de piyasaları olumsuz etkiledi. Çin’in 2025 yılı altın tüketiminde düşüşe işaret eden veriler, talep cephesindeki endişeleri artırarak fiyatları aşağı yönlü tetikledi.
GÜMÜŞTE YÜZDE 15’LİK SERT ÇAKILMA…
Piyasalarda özellikle gümüş fiyatlarındaki volatilite ve sert hareketler dikkat çekti. Ons gümüş, gün içinde yüzde 15’e varan büyük bir değer kaybıyla 73,55 dolar seviyesini test etti. Gümüş, sabah 7:00 sularında dünkü kapanışına oranla yüzde 12,25 düşüşle 76,80 dolar seviyelerinde dengelenmeye çalışıyor.
Ons altın tarafında da benzer bir zayıf seyir hakim. Gün içerisinde 4 bin 789 dolara kadar geri çekilen ons altın, bir miktar toparlanma gösterse de düne göre sabah saat 7:00 sularında yüzde 1,44 kayıpla 4 bin 869 dolar seviyesinden işlem görüyor.
GRAM ALTIN DA DÜŞÜŞE GEÇTİ…
Ons altındaki kayıplar yurt içinde gram altın fiyatlarına da yansıdı. Dün 7 bin 30 lira seviyelerini gören gram altın saban saat 7:00 sularında düne göre yüzde 1,11 düşüşle 6 bin 831 liradan işlem görüyor.
FED ÜZERİNDEKİ SİYASİ BASKI TARTIŞMALARI DESTEK OLUYOR…
Fiyatlardaki aşağı yönlü sert baskıya rağmen, ABD’den gelen siyasi açıklamalar değerli metallerdeki düşüşü sınırlayan unsurlar olarak öne çıkıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın, Fed’in gösterge faiz oranlarını düşüreceğine dair "pek şüphe olmadığını" ifade etmesi piyasalarda yankı buldu.
Öte yandan Hazine Bakanı Bessent’in, Trump’ın bir Fed başkanını veya kurul üyesini görevden alma konusundaki anayasal yetkisine ilişkin net bir görüş belirtmekten kaçınması, para politikası üzerindeki siyasi baskı tartışmalarını canlı tutuyor. Fed’in bağımsızlığına dair süregelen bu tartışmalar ve faiz indirim beklentileri, güvenli liman arayışındaki yatırımcılar aracılığıyla değerli metallere taban desteği vermeye devam ediyor.



















