Aylardır depremlerle gündeme gelen Simav’ın batısındaki Sındırgı’da 6.1’lik bir sarsıntı meydana geldi. Bu deprem beklenen ve Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un en sonuncusu 9 Ağustos’ta olmak üzere aylardır dikkat çektiği noktada yaşandı. Üstelik aynı gün ‘öncü’ bir depremle de işaret verdi. Peki, 6.1 ana şok muydu? Tehlike artık bitmiş miydi? Prof. Dr. Şener Üşümezsoy anlattı.
10 Ağustos günü saatler 19.53’ü gösterdiğinde aynı günün sabahından itibaren kendini hissettiren depremler ana şokla öncü niteliği kazandı. Simav Fayı'nın batısında yaşanan 6.1 büyüklüğündeki deprem, Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un sıklıkla işaret ettiği noktada yaşandı. Kütahya ve Muğla’nın yanında Prof. Dr. Üşümezsoy, Marmara’da beklenen büyük depremin İstanbul’da değil, Balıkesir’deki Gönen-Yenice ve Sarıköy Fayı'nda olacağını belirtmişti. 2025’in nisan ayından itibaren de Simav ve Sındırgı’daki 4 ve üzeri depremler kendini göstermeye başladı. Simav Fayı'ndaki son deprem 2011’de 5.9 büyüklüğündeydi ve burası için tehlike bu depremle geçmiş değildi. Bu nedenle de Kütahya pek çok kişinin tetikte olduğu noktalardan biriydi. 6.1’lik ana şokun yaşandığı 10 Ağustos 2025 günü ise depremler, gece 04.46’daki 3.6’lık Sındırgı üst merkezli sarsıntıyla başladı. Peki, bunlar 6.1’lik depremin öncüleri miydi? Şimdi Sındırgı ve Simav için beklenen neydi? Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, merak edilenleri Milliyet.com.tr’ye anlattı.
SİMAV’DAKİ SİNYAL NİSANDA BAŞLADI
Kütahya Simav’dan başlayan ve Sındırgı’ya uzanan fay, bir süredir kendini hissettiren 4 ve üzeri büyüklüklerde depremler nedeniyle tedirgin ediyor. Bölgenin deprem tarihine bakıldığında, acı tablolar ve deprem tehlikesi, tedirginliğinin haklılığını ortaya koyuyor. 21 Nisan günü de tüm bu endişeler nüksetmiş, saatler 20.24’ü gösterdiğinde Kütahya 4.3’le sallanmıştı. Üstelik Kütahya için de her şey 4.3’le bitmeyecekti. 21 Nisan’daki sarsıntıları, 25 Nisan günü hissedilen 3 deprem takip etti. Bunlar 4.5, 3.9 ve 4.6 büyüklüğündeydi ve hissedilen her hareket Kütahya’da acı tabloları canlandırıyordu. Her noktası deprem tehlikesindeki ülkemizde yapı stoku da pek sağlıklı değildi. Bu depremlerin üzerinden henüz 4 ay geçmişti ki Simav’ın batısında, Sındırgı’da yaşanan 6.1’lik deprem 10'dan fazla binanın yıkılması, 1 ölüm ve yaralanmalarla sonuçlandı.
Bugünkü 6.1’lik depremden yıllar önce, 1970’in ilk aylarında o güne dek yaşanmamış bir afetle karşı karşıya kalınmıştı. Yaşanan depremde binlerce yapı enkaza dönüşmüş ve hayatını kaybedenlerin sayısı bin 86 olmuştu. Kütahya ve çevresinde etkin olan diğer depremler ise 1928’de Emet 6.2, 1944’te Şaphane 6.2, 1970’de Çavdarhisar 5.9 ve 2011’de Simav’da 5.9 olarak ölçülmüştü. Bu depremler de tıpkı 1970’deki gibi bölgeye ağır hasar vermişti.
PROF. DR. ÜŞÜMEZSOY İŞARET ETMİŞTİ: ‘ANA FAYI KIRMAYA GİDİYORLAR’
Nisan ayından beri Simav’da ve Sındırgı’da yaşanan sarsıntılar için Prof. Dr. Şener Üşümezsoy uyarılarda bulunmuş ve tehlikeyi işaret etmişti. Prof. Dr. Üşümezsoy 6.1’lik deprem için de, “Bu fay Simav'dan Demirci'ye, oradan da Sındırgı'ya doğru geliyor. İşte o fay üzerinde olan deprem. Yani Güney'de, dediğim yerde olan bir deprem. Kütahya, kuzeyde ama bu onun güneyindeki Simav, Gediz, Demirci ve Sındırgı fay hattı. Doğu batı atımlı, Ege sistemindeki gerilmede yaşanan deprem” diye konuştu. Prof. Dr. Üşümezsoy, ‘öncü aktiviteye’ dikkat çekerek sözlerine şöyle devam etti:
“Simav Fayı doğu batı uzanır. Bunun batıya doğru gelen kesiminde Sındırgı'da 6.1'lik deprem oldu. Sındırgı, Demirci, Simav bir çizgi içinde orada. Simav Fayı, genel bir fay. Sabah 3.6 ile başlayan depremler öncüdür. Burada deprem fayın etrafında küçük bir yer kırılıyor. Ondan sonra ana fayı kırmaya gidiyorlar. Ancak faylar çok kesik kesikse mesela Akhisar'da öyle, onlarda büyük deprem gelmiyor. Bu doğu batı yönlü ana fay üzerinde olan Şaphane'de 7.1'lik bir kırılma olmuştu. 2011'de Simav'da 6.1 olmuştu.”
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’a göre, deprem tehlikesi Balıkesir sınırlarında yer alan Sarıköy Fayı üzerindeydi. 18 Mart 1953’teki 7.2 büyüklüğündeki Yenice-Gönen depreminin ardından bu hattın stres biriktirdiğini belirten Prof. Dr. Üşümezsoy, Güney Marmara'nın deprem açısından tehlikeli olduğunu ifade etmişti. Özellikle Gönen-Yenice hattına dikkat çeken Prof. Dr. Üşümezsoy, bu bölgede büyük bir depremin yaşanma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu vurgulamıştı.
‘ARAMIZDAN AYRILMASAYDI FERDİ ZEYREK'LE BULUŞACAKTIK’
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy Sındırgı’da yaşanan ve Manisa, Kütahya başta olmak üzere İstanbul, Bursa ve Sakarya’dan da hissedilen 6.1’lik depremden önce yaşadığı anısını da Milliyet.com.tr’ye anlattı. Prof. Dr. Üşümezsoy, talihsiz bir kaza sonucu elektrik akımını kapılarak hayatını kaybeden Manisa Eski Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek’le ve bölge halkını bilinçlendirmek için yaptıkları çalışmalarının yarım kaldığından bahsetti. Prof. Dr. Üşümezsoy sözlerini ‘Dün uyarmıştım’ diyerek şöyle noktaladı:
“Rahmetli Manisa Belediye Başkanı, depremi anlatayım diye beni Manisa'ya çağırmıştı. Ben de bu Simav hattını anlatacaktım. Ancak vefat edince yapamadık. Ben de bunları YouTube kanalımda açıkladım. Son olarak dün yayınladığım bir yayında bu hattı yine anlattım.”
Kaynak: Milliyet- Zeynep Dilara Akyürek