Silahların teslimi için Süleymaniye ve Erbil’de iki ayrı komisyon kurulacak. MİT de sahada 7/24 takipte olacak. 3. ülkelerin garantörlüğü de söz konusu değil. Örgüt yöneticilerinin toplu olarak tek bir ülkede kalmasına asla izin verilmeyecek.
Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberi şöyle; Terör örgütü PKK’nın silah bırakma ve fesih kararı alması ile birlikte Terörsüz Türkiye sürecinde artık ikinci aşamaya geçiliyor. Terörsüz Türkiye döneminin en önemli ayağını oluşturan ve üç aylık bir süreyi alması beklenen silahların teslimi ile ilgili takvim işlemeye başlayacak. Haziran ayında Türkiye içinde, Irak’ta ve Suriye’de bunun için bir mekanizma oluşturulacak. Silahların teslimi için Süleymaniye ve Erbil’de iki ayrı komisyon kurulacak. Bu komisyonlarda Irak Merkezî Hükûmeti, Kuzey Irak Yönetimi ve MİT’ten görevliler ortak görev yapacak. Silah bırakma süreci MİT tarafından 7/24 takip edilecek. Özellikle, fesih ve silah bırakma sürecinin ‘göstermelik’ olup olmadığı farklı kanallardan gözlemlenecek, raporlanacak.
TEPE KADRO NE OLACAK?
Sayıları 250 civarında olan örgütün yönetici kadrosunun ise Irak veya Suriye’de kalmasına izin verilmeyecek. Bu durumdakiler üçüncü ülkelere gidebilecek, ancak toplu olarak bir ülkede kalmaları mümkün olmayacak. Silahların toplanması, imhası ve örgüt mensuplarının ne olacağına yönelik süreçler yürütülürken, başka bir ülkenin garantörlüğü gibi formül de gündemde olmayacak. Türkiye, bu süreci Irak ve Suriye ile yürütecek.
YPG DE SİLAH BIRAKACAK
Örgütün Suriye kolu olan YPG konusundaki süreç ise Şam yönetimi ile götürülecek. Türkiye ve Şam yönetimi başından beri, Suriyeli olmayan YPG’lilerin sınır dışına çıkarılması, diğerlerinin Şam yönetimine entegre edilmesi ve legal bir şekilde partileşmesini savunuyor. Bunun dışında hiçbir şekilde Suriye’nin kuzeyinde özerk bir yapıya veya ayrı silahlı bir yapıya kesinlikle izin verilmeyecek.
Ayrıca hem Irak’ta hem de Suriye tarafında, yeni sürece itiraz edenlerin örgütten ayrılarak farklı bir yeni silahlı yapılanmaya gitme ihtimaline karşı, Türkiye uzun bir süre bölgede kalmaya devam edecek. AK Parti kaynakları, süreçle ilgili gözlem sürecinin uzun zaman alacağını ifade ederken “Bu aşamadan sonra artık önemli olan bu kararların sahada nasıl uygulanacağıdır. PKK’nın silah bıraktıktan sonraki sürecin ilerlemesi zaman alacaktır. Bir anda sonuç alınması beklenmemeli” dedi.Öte yandan, MİT’in sahadaki gözlemlerine göre Türkiye’de de demokratikleşme konusunda aşamalı olarak bazı yeni adımların atılması gündeme gelecek. Ancak, bu adımlar atılırken Türkiye’nin kırmızı çizgilerinden taviz verilmeyecek.
Kaynak: Türkiye Gazetesi