Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: "Suriye'ye 3 ay içinde doğalgaz vereceğiz..!"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar: "Suriye'ye 3 ay içinde doğalgaz vereceğiz..!"
A-A+
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar Suriye'ye doğal gaz ihracatı için tarih verdi. Bakan Bayraktar, "Suriye'ye 3 ay içinde doğalgaz vereceğiz" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Avrupa'yı sarsan elektrik kesintileri, Somali'de doğal gaz ve petrol aramaları, Suriye'ye gaz ihracatı başta olmak üzere gündeme dair önemli açıklamalarda bulunuyor. Bakan Bayraktar, "Suriye'ye 3 ay içinde doğalgaz vereceğiz" dedi.
CNN Türk canlı yayında açıklamalarda bulunan Bakan Bayraktar şunları kaydetti:
Trump yönetimin 2. döneminde son 3-4 aydır dünya kritik madenleri konuşuyor. Türkiye, dünyada ilk 5 ülkeden biri olmak istiyor bu konuda. Bu konu şuan çok önemli konu. Dünyada önemli bir kırılma dönemi yaşıyoruz. Dünyada yeni bir düzene ilerliyoruz. Bu yeni düzende belirsizlikler, riskler ve fırsatlar var. Geçen hafta İspanya ve Portekiz'de elektrik kesintisi yaşandı. 60 milyon insan etkilendi. Böyle risklerin olduğu ortam enerji diplomasisi Türkiye'ye ne kazandırıyor? Enerji diplomasisini enerji güvenliğimizin en temel unsurlarından biri olarak kullanıyoruz. İstanbul Tabii Kaynaklar Zirvesi'ne 14 ülkeden bakan ve bakan yardımcısı düzeyinden katılım oldu. Türkiye hakikaten enerjide merkez ülke. Türkiye 3 şeyle merkez ülke oluyor. Birincisi coğrafi konumu, ikinci Türkiye'nin kendi büyüklüğü, üçüncüsü de AK Parti'nin yaptığı altyapı yatırımları.
"SOMALİ DENİZLERİNDE PETROL POTANSİYELİ VAR"
Biz petrol ve doğalgaz aramasında çok farklı süreç başlattık, 'Türkiye olarak denizlerimizde ve başka denizlerde doğalgaz arayacağız' dedik. 'Bunu yerli kaynaklarımızla yapacağız' dedik. 'Gidilmedik yer bırakmayacağız' dedik. Yaptığımız keşiflerin arkasında çok ciddi çalışmalar var. Sondaj neticesini almamışken Somali'de bir şey bulduk diye açıklama yapmamız söz konusu olamaz. Ama Somali'de çok ilginç bir şey oluyor. Birkaç hafta önce Somali ile ilgili farklı şeyler gündem oldu. Özellikle FETÖ'cü hesapları Somali'de Türkiye'nin yaptığı anlaşmanın Somali için ne kadar kötü olduğuna dair haberler yaymaya başladı. Türkiye olarak Somali'de olan varlığımız, Somali'ye olan desteğimizin göstergesi. Dünyanın Somali'ye sırtını döndüğü zaman Cumhurbaşkanımız 2012'de oraya gitti. Somali denizlerinde petrol potansiyeli var. Bunlar için yaptığımız anlaşmalar kapsamında 'Somali'de 3 tane deniz sahasında, 1 ay önce de karadaki 3 tane sahada petrol arayacağız' dedik. Denizdeki çalışmalarımız başladı. Ortaya konan rezervle ilgili şunu söyleyebiliriz. Sismik çalışmayı yapmadan sondajın neticesini görmeden bir keşif açıklamıyoruz. Karadeniz Gazı'nı açıklarken bazı uluslararası haber kanalları rezervi olduğunun daha üzerinde ifade ettiler. Biz gerçek rakamı açıkladığımızda dağ fare doğurmuş gibi oldu. Biz bunlara alıştık. Somalili kardeşlerimizi de bunlara hazırlıyoruz.
"IRAK'TA DAHA AKTİF OLMAK İSTİYORUZ"
Irak bizim en doğal ortağımız. Her alanda işbirliği yapabileceğimiz bir ortağımız. En önemli alanlardan birisi enerji. Birisi petrol. Irak'ta 2 sahada ortaklıklar yoluyla varlığımız var. Günde 15 bin varil üretimimiz var. Irak gibi petrol ülkesinde varlığımız çok küçük. Biz daha aktif olmak istiyoruz. Petrolün üretiminde ve taşınmasında aktif olmak istiyoruz. Doğalgazda da aynı durum söz konusu. Bir de elektrik konusunda ciddi işbirliği imkanı var. Yürüyen bir işimiz de var. 300 megawat var, bunu 600 megawata çıkarmak istiyoruz. Irak- Türkiye petrol boru hattında 19 aydır petrol akışı yok. Hala zamana ihtiyaçları olduğuna dair bilgi aldık Irak Başbakanı Sudani'den. Bu hattın kapasitesi günlük 1,5 milyon varil. Yılık 30 milyar dolarlık ticaret anlamına gelir. Bizim ticaret hacmimiz 24 milyar dolar. Bu hattı sadece tam olarak doldursak 30 milyar dolar.
Suriye tarafında boru hattı çalışmamız başladı. Suriye'ye 3 ay içerisinde Kilis'ten doğalgazı vereceğiz. Bu doğalgaz Halep'teki doğalgaz santralinde elektrik üretilmek üzere kullanılacak. 6 milyon metreküplük bir gaz akışı sağlayacağız. Bu elektrik açısından önemli. Birecik Halep arasındaki hatta 500 megawatlık kapasiteyle alakalı izin süreçlerini tamamladık. Şimdi fiziki çalışmalar sürüyor. Orada da birkaç ya ihtiyacımız var.
SURİYE'NİN KUZEYİNDEKİ PETROL SAHALARI
Suriye'deki hayatın normalleşmesi en önemli önceliklerimizden. Bu noktadan baktığınızda Türkiye'deki 3 milyon Suriyeli kardeşimizin oraya dönüşüyle alakalı en önemli beklentisi hayatin normalleşmesi. Elektriğin, suyun ve gazın orada olması lazım. Bu beklentiyi karşılamak için yaptığımız katkılar var. Suriye'nin kendi kaynaklarını ekonomiye kazandırması lazım. Savaştan sonra tüm altyapı bitmiş durumda. Suriyeli Bakanın ilk ziyareti Türkiye'ye oldu. Bize '10 bin megawata ihtiyacımız var' dedi. Şuan 1700 megawat elektrik üretiyorlar. Suriye'nin önemli petrol üretimi vardı geçmişte. 360-380 bin varil üretimi vardı. Şuan bunun dörtte birini üretiyor. Suriye'nin kuzeyi doğru kullanılmıyor. Kuyular köreltiliyor. Biz de bu kaynaklar doğru kullanılsın diye öneriler yaptık.
PORTEKİZ VE İSPANYA'DAKİ ELEKTRİK KESİNTİSİ
İspanya ve Portekiz'deki olayı yakinen takip ediyoruz. Bizim gördüğümüz siber saldırı olmamıştır diyemeyiz. Sistemde dengeli bir üretim portföyü yoktu. Dün önemli bir açılış vardı Cumhurbaşkanlığında. Yenilebilir kaynakların açılışını yaptık. Kömür santrallerini bunun yanına koymamız lazım. Doğalgaz santralleri, nükleer ve hidrolik santrallerini yanına koymamız lazım. Üretimde dengeli dağılım olmalı. Onların resmi açıklamasını beklemek lazım. Yenilebilir gücü sistemin yönetemediğini görüyoruz orada. Biz elektriği depolamıyoruz. Anında üretip tüketiyoruz. Çok güçlü çok dinamik elektrik sistemimiz var.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.