İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, motosiklet kazalarını önlemeye yönelik bir eylem planı açıkladı. Kanun taslağına göre; akan trafikte yarış ve akrobatik hareketler sergileyen sürücülere 47 bin lira ceza kesilecek. Kırmızı ışıkta geçenlerin 6. ihlalde ehliyetleri iptal edilecek. Sürücü belgesi geçici olarak geri alınan ya da iptal edilen kişiye araç kullanması halinde 186 bin lira ceza uygulanacak.
NTV'nin haberine göre, trafikte sayıları son beş yılda neredeyse iki katına çıkan motosikletler için yeni düzenlemeler getiriliyor.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, motosiklet kazalarını önlemeye yönelik bir eylem planı açıkladı.

Kanun taslağı, kask takmamanın cezasını 993 liradan ilk ihlalde 1500'e sonrasındaysa 9 bin liraya kadar çıkarmayı öngörüyor.
Yasa taslağında motosikletlilere yönelik daha önce bulunmayan bazı yeni kurallar da var.
37 bin lira ceza
Bakan Yerlikaya, "Akrobatik hareket yapma" diye yeni bir madde getirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Cezası 47 bin lira, 60 gün ehliyetini alıyoruz, 60 gün trafikten men ediyoruz. Akan trafikte eğer yarış yapıyorsa 47 bin lira. 2 yıl ehliyetini alıyoruz, 60 gün trafikten motoru men ediyoruz. Çünkü bu iki suç, bu iki trafik cezasının işlendiği durum en riskli olan alan. O yüzden biz hiç kimseye bu şekilde ceza yazmak istemiyoruz ama cezası artık caydırıcı."
Ehliyetsiz kullanana 10 katı…
Sürücü belgesiz araç kullanma konusunda da cezaların artırıldığına dikkat çeken Yerlikaya, "Sürücü belgesiz araç kullanırsa 18 bin 677 lira. Ama başka bir şey getirdik bugün, sürücü belgesi geçici geri alındığı halde araç kullanıyorsa bunun 10 katını yazıyoruz; hiç kusura bakmayın. Ehliyeti alınmış halen araç kullanırım diyor, o zaman 10 kat yazıyoruz. 186 bin lira." diye konuştu.
Taslakta yer alan düzenlemelerden bazıları şöyle...
Dur ihtarına uymayana 47 bin lira…
Mevcut halde 2 bin 167 lira olan dur ihtarına uymama cezası, yeni düzenlemeyle dur ihtarına uymayarak kaçma olarak 47 bin liraya çıkarılacak.
Sürücü belgesiz kullanma…
Mevcut durumda 18 bin 677 lira olan sürücü belgesi olmadan motosiklet kullanımının cezası aynı fiyattan devam edecek.
Ancak sürücü belgesi geçici olarak geri alınan ya da iptal edilen kişiye araç kullanması halinde 186 bin lira ceza kesilecek.
6. ihlalde ehliyet iptal…
Hazırlanan taslağa göre, kırmızı ışıkta geçenlere yönelik ceza da artıyor.
Bu durumda para cezası her defasında artacak ve 6. ihlalde ise 80 bin lira ceza ile birlikte ehliyet iptal edilecek.
Akrobatik harekete 47 bin lira…
Akan trafikte yarış ve akrobatik hareketler sergileyen sürücülere 47 bin lira ceza kesilecek.
Kask takmayan da yandı
Kask takmama cezası 993 liradan 1500 liraya çıkarılacak. İkinci ihlalde bu ceza 3 bin lira, üçüncü ve daha fazlasında ise 9 bin liraya çıkacak.