Yunan medyası bu sabah Ege Denizi'nde yaşanan peş peşe depremlerin ardından sismik faaliyetlerin devam ettiğini bildirdi. Santorini adası Belediye Başkanı Kathimerini'ye konuşarak vatandaşları uyardı. Adada okullar olası deprem riski nedeniyle Pazartesi kapalı kalacak.
Ege Denizi'nde bu sabah peş peşe 2 deprem meydana geldi. Türkiye saatiyle 10.22'de gerçekleşen ve büyüklüğü 4.7 kaydedilen depremin ardından 3.6 büyüklüğünde de bir deprem yaşandı.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre,merkez üssü Ege Denizi Aniye Adası olan Muğla'nın Bodrum ilçesinin 171,26 kilometre açığında 4.7 büyüklüğünde deprem yerin 6,64 kilometre derinliğinde oldu.
Atina Ulusal Gözlemevi Jeodinamik Enstitüsü ise aynı saatte 4.5 büyüklüğünde bir sismik sarsıntı kaydetti. Daha önce, Atina saatiyle 08.48'de (TSİ ile 09.48), Thira'nın 28 km kuzeydoğusunda merkez üssü ve 10 km odak derinliği olan 4.1 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi.
KOMŞUDA DEPREM ÖNLEMLERİ
Bölgedeki yoğun sismik faaliyet nedeniyle, Sürekli Sismik Tehlike Değerlendirme ve Sismik Risk Azaltma Bilimsel Komitesi ve Yunan Volkanoloji ve Sismoloji Derneği'nin Sürekli Bilimsel Komitesi, dün öğleden sonra İçişleri Bakanlığı'nda toplandı.
Toplantının ardından, şu önleyici tedbirlerin alınmasına karar verildi:
Okullar Pazartesi günü (03/02/2025) kapalı kalacak.
Vatandaşlar kapalı alanlarda büyük toplantılardan kaçınmalı.
Ammoudi ve Fira'nın Eski Limanı'na erişim ve burada bulunmaktan kaçınılmalı.
Yunan Kathimerini gazetesinin haberine göre ayrıca "erekli görülürse, benzer bir toplantı tekrar yapılacak."
'BİRÇOK DEPREM YAŞANIYOR'
Santorini Belediye Başkanı Anastasios Zorzos, Kathimerini'ye yaptığı açıklamada, "Gerçekleşen birçok depremden, hissettiklerimiz Richter ölçeğinde 4 ve üzeri olanlar. Unutmayın 2011-2012'deki sismovolkanik kriz deneyimimiz de var. Konu hakkında bir aşinalığımız var." dedi.
Zorzos, konuyla ilgili yeni bir toplantının Pazartesi günü yapılmasının beklendiğini belirtti.
YUNANİSTAN'DA VOLKANİK AKTİVİTE
Cuma günü Santorini adasındaki yanardağda, son dönemde sismik volkanik hareketlilikte artış gözlenmeye başladı. Bu nedenle İklim Bakanı Vassilis Kikilias başkanlığında yapılan toplantıda, Santorini Adası’ndaki sivil koruma önlemlerinin artırılması istendi.
MÖ 1600'DEKİ YANARDAĞ PATLAMASI
Volkanik bir ada olan Santorini’de en son MÖ 1600 yıllarında patlama oldu. Patlama sonrası adanın 73 kilometrekarelik bölümü su altında kaldı. Santorini’den teknelerle ulaşılan, bir kısmının su altında kalmasıyla adadan ayrışan Santorini Kalderası, turistlerin ziyaret ettiği alanlardan biri oldu. Prof. Dr. Hakan Yiğitbaşıoğlu’nun Milliyet Arkeoloji’de yayımlanan makalesine göre; Santorini ve yakın çevresindeki birkaç adayı oluşturan volkanik etkinlikler 1 milyon yıl önce başladı.
Bazı görüşlere göre, Platon'un söz ettiği Atlantis'in tarifi, Santorini’nin patlama öncesi durumuna benziyor ve efsanede bahsedilen Atlantis burası. Bodrum-Santorini arası uçuş mesafesi 189 kilometre, feribotla 8 saat.
NACİ GÖRÜR: EGE KIYILARINA YAKIN BÖLGEDEKİ VATANDAŞLARIMIZ DİKKATLİ OLSUN
Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, “Arkadaşlar Yunanistan’ın Ege Denizindeki Santorini Adasının kuzey doğusunda dünden beri gittikçe sıklaşan depremlerden bahsetmiştim. Bugün de gittikçe artması üzerine Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: Milliyet