Adana Altın Koza'da 'en iyi film' ödülünü 'Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri' kazandı...

Adana Altın Koza'da 'en iyi film' ödülünü 'Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri' kazandı...
A- A+

Adana Büyükşehir Belediyesince bu yıl 31'incisi düzenlenen Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali'nin ödülleri bu akşam Çukurova Üniversitesi Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.

En İyi Film Ödülü'nü Murat Fıratoğlu yönetmenliğindeki "Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri" kazanırken; "Ölü Mevsim", En İyi Senaryo ve oyuncu ödülleri dahil 5 ödüle değer görüldü.

Sunuculuğunu Özlem Gürses'in üstlendiği büyük ödül töreni, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar'ın konuşmasıyla başladı.

Zeydan Karalar konuşmasında, "Altın Koza Film Festivali'nin 31'incisini yapmış olmanın onurunu, gururunu ve sevincini yaşıyoruz. Altın Koza'nın bir marka olmasına katkı sağlıyorlar" dedi.

Jüri üyelerine teşekkür eden Karalar, "Bir şeyi yapmak önemli ama onu devam ettirebilmek, istikrar daha önemli. Eğer siz her yıl kaliteyi yükseltmezseniz o süreklilik olmaz. Her yıl daha iyi bir Altın Koza yapmak bizim görevimiz. Tüm jürimize teşekkür ediyorum" diye konuştu.

'VAHŞİ KAPİTALİZM İNSANI YAŞAMAZ HALE GETİRECEK'
8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine de değinen Karalar, şu ifadeleri kullandı:

"Bu yıl afişimizde kırmızı balonlu çocuğun olduğu filmden etkilendik. Narin'imiz, balonlarla oynayacağı anda yanımızdan aldılar. Biz böyle bir ülke değildik. Hem dünyada hem ülkemizde şiddet sarmalı devam ediyor. Bu nedenle sloganımız 'şiddete son' oldu. Filistin'de, Lübnan'da siviller, kadınlar, çocuklar öldürülmesin. Bu işin başlangıcını ve devamını sağlayan şeylerden sonra savaşlar başladı. Bunun altından da enerji savaşları çıkacak. İşte bu yüzden vahşete sanata karşı daha çok sanat diyoruz. Bu vahşi kapitalizm insanı yaşamaz hale getirecek. O yüzden sinema diyoruz, sanat diyoruz. Yaşamı zorlaştıran bu yönetimin panzehirinin sanat olacağını düşünüyoruz. Bütün dünyanın ortak dili sinemadır, sanattır. Sinema barıştır, kardeşliktir. Yaşasın sinema, yaşasın Altın Koza, yaşasın Adana."

Geçen yıl vefat eden sinema oyuncularının isimlerinin okunduğu, fotoğraflarının sahneye yansıtıldığı etkinlikte bu yıl festival süresince yapılan etkinliklerden oluşan video gösterisi izlendi.

"Hiçbir Şey Yerinde Değil" filmiyle En İyi Yönetmen Ödülü'nü alan Burak Çevik, "Zor oldu, teşekkür ederim jüriye ve tüm ekibe. Bilmiyorum üzerimizden bir yük mü aldınız, başka bir yük mü yüklediniz ama bunu zaman gösterecek. Hepinize teşekkür ediyorum" dedi.

'YILMAZ GÜNEY SİNEMASINDAN ÇOK ETKİLENDİĞİM BİRİ'

Sahneye Yılmaz Güney Özel Ödülü'nü vermeye çıkan Jüri Başkanı Nuri Bilge Ceylan şunları söyledi:

"Benden biraz daha uzun konuşmam istendi. Utanıyorum uzun konuşmaktan biraz. Ama diğer sinemacılar da kısa konuşunca benim uzun konuşmam gerekti. 15 yıl önce de Yılmaz Güney Ödülü vermiştim, o zaman da bunu söylemiştim. Ben Adana’da bir Yılmaz Güney müzesi olmamasına şaşırıyorum. Adana kebap çok güzel, lokantalar çok güzel ama kültür de yaratmak gerekiyor. Yılmaz Güney benim çok sevdiğim, sinemasından çok şey etkilendiğim biri. Sadece beni değil dünya sinemasında da çok fazla kişiyi etkilemiş. Eksileri, artıları, yanlışları, doğruları ve tuhaf kişiliğinden de çok şey öğrenmiş biriyim. Ödül verirken herkes kendi görüşünde ısrar etti. Jüri oy birliğiyle karar verdi. Bu jüri belki bir hafta sonra toplansa sonuçlar değişebilir, bunu da bir kanun gibi değil biraz da oyun gibi görmek lazım. Biz bu ödülü yine çok sevdiğimiz bir filme verdik. Ülkece, geçtiğimiz yıllarda çok tuhaf bir gece yaşadık ve bir sinemacı bu tuhaf geceyi almış ve çok güzel bir fikirle film yapmış. Biz yavaş yavaş sahneden çekiliyoruz. Artık geriden de gelenler de çok iyi sinemacılar. Bu da öyle bir ilk film."

Ödül kazanan isimler ve filmler şu şekilde:

EN İYİ FİLM
Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri / Murat Fıratoğlu

EN İYİ YÖNETMEN
Hiçbir Şey Yerinde Değil / Burak Çevik

EN İYİ ERKEK OYUNCU
Erdem Şenocak / Ölü Mevsim
Ahmet Rıfat Şungar / Gecenin Kıyısı

EN İYİ KADIN OYUNCU
Funda Eryiğit / Ölü Mevsim
Ece Yaşar / Ölü Mevsim

EN İYİ SENARYO
Selen Örcan, Doğuş Algün / Ölü Mevsim
Erkan Tahhuşoğlu / Döngü

EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Serkan Ercan / Ölü Mevsim

EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCU
Nesrin Uçarlar / Ölü Mevsim

EN İYİ KURGU ÖDÜLÜ
Rainer Nigrelli / Gecenin Kıyısı

EN İYİ SANAT YÖNETMENİ
Erim Gayretli / Hiçbir Şey Yerinde Değil

EN İYİ GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ
Peter Zeitlinger / Yeni Şafak Solarken

SİYAD CÜNEYT CEBENOYAN EN İYİ FİLM ÖDÜLÜ
Hemme’nin Öldüğü Günlerden Biri / Murat Fıratoğlu

FİLM YÖNETMENLERİ DERNEĞİ EN İYİ YÖNETMEN ÖDÜLÜ
Hakkı / Hikmet Kerem Özcan
Döngü / Erkan Tahhuşoğlu

UMUT VEREN ERKEK OYUNCU
Ömer Akalın / Hêvî (Umut)

TÜRKAN ŞORAY UMUT VEREN KADIN OYUNCU
Tuana Almacı/ Hakkı

EN İYİ MÜZİK ÖDÜLÜ
Son of Philip / Yeni Şafak Solarken

ADANA İZLEYİCİ ÖDÜLÜ
Hakkı / Hikmet Kerem Özcan

KADİR BEYCİOĞLU JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ
Hiçbir Şey Yerinde Değil / Burak Çevik

YILMAZ GÜNEY ÖZEL ÖDÜLÜ
Gecenin Kıyısı / Türker Süer

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •