Karabük Üniversitesi İtiraf Sayfasında Afrikalı öğrencilerle cinsel birliktelik yaşayan Türk erkek ve kız öğrencilerin ‘itirafları’ gündeme bomba gibi düştü. İddiaya göre kimi HPV kimi de HIV şüphesiyle hastaneye gittiğini anlatıyor. Olay dün bir anda Türkiye'nin gündemine oturdu. Medyaradar, Sayıştay’ın en çok yabanı öğrencinin okuduğu Karabük Üniversitesi ile Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’yle ilgili düzenlediği raporu açıklıyor...
Medyaradar’dan Ercan Öztürk’ün haberine göre, 12 bin 500 Uluslararası öğrencinin okuduğu Karabük Üniversitesi’nde yapılan denetimde skandal gerçekler ortaya çıktı. Üniversitenin yabancı öğrencilerin sınavlarını özel bir firmaya verdiği tespit edildi. Yapılan tespitlerde sınava giren her öğrenciden ‘Fakir öğrencilere bağış yapacağız’ denilerek en az 50’şer dolar bağış alındığı belirtildi. Sayıştay yapılan protokolü aykırı buldu. Ne kadar bağış toplandığı, ne kadarının üniversiteye aktarıldığına dair en ufak bir bulguya rastlanmadı.
PARAYI ARACI FİRMA TOPLAMIŞ!
Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz yıl sonunda yayınlanan raporda şu ifadelere yer verildi: ‘Karabük Üniversitesi uluslararası öğrencilerin kabulüne ilişkin Uluslararası Öğrenci Sınavı’nın yapılması için bazı firmalarla protokoller imzalamıştır. Tunus, Cezayir, Mısır, Burkina Faso, Kamerun gibi ülkeler için imzalanan protokol hükümlerinde 250 TL olarak belirlenen sınav ücretinin, firma tarafından toplu bir şekilde üniversitenin hesabına yatırılacağı, Bakalorya ile yerleştirilen öğrenciler için ise sınav ücreti alınmayacağı, bunun yerine öğrenci başına en az 50 doların aracı firma tarafından maddi durumu zayıf öğrencilere verilmek üzere bağışta bulunulacağı taahhüt altına alınmıştır. Firmanın sınav organizasyonu ile ilgili faaliyetleri yanında sınav merkezlerinin kira, gözetmen, güvenlik ve yardımcı personel giderlerini karşılayacağı belirtilmektedir. Ancak bunun karşılığında üniversitenin firmaya yükümlülüklerinde herhangi bir bedel tespit edilmemiştir.
ÜÇÜNCÜ KİŞİLERLE PROTOKOL YAPMIŞLAR…
Kazakistan, Kenya ve Somali için de benzeri protokoller farklı firmalarla imzaladığı görülmektedir. Kamu İdaresinin yaptığı açıklamada ücretlerin üniversite hesabına yatırıldığı, burs verilmek üzere Bakalorya öğrencilerinden alınan ücretlerin de üniversitenin hesabına yatırıldığı belirtilmiştir. Bulguda eleştiri konusu olan husus ise bu ücretlerin üçüncü bir taraf tarafından yetkisiz bir şekilde toplanmasına neden teşkil edecek şekilde üçüncü kişilerle protokol yapılmasıdır.
SINAV ÜCRETİ YERİNE BAĞIŞ TOPLAMIŞLAR!
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 40'ıncı maddesinde 'Herhangi bir gerçek veya tüzel kişi tarafından, kamu hizmetinin karşılığı olarak veya kamu hizmetleriyle ilişkilendirilerek bağış veya yardım toplanamayacağı, benzeri adlar altında tahsilat yapılamayacağı belirtilmektedir. Bu kapsamda Yönetim Kurulu’nun 2022/32 sayı kararı ile toplam 11.950 yabancı öğrencinin yüzde onu olan 1195 kişi için belirlenen ücretin yüzde 50’sinin alınmasına karar verilmiştir. Üniversitenin firmalar aracılığıyla ücret toplaması , kayıt yaptıracak öğrencilerden sınav ücreti yerine şartlı bağışlar alması ve başka ülkelerle işbirliği protokolleri yapılarak Üniversitede ücretsiz eğitim verilmesi mevzuat hükümlerine aykırıdır’ denildi.
ÖĞRENCİ DEĞİL ÖĞRENCİ ADAYI…
Türkiye'de yabancı öğrenci sayısının çok olduğu üniversitelerden biri de Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi. Sayıştay, yabancı öğrencilerle ilgili burada yaptığı denetimde de usulsüzlüklere rastladı. Yabancı uyruklu öğrencilerden tahsil edilen sınav ve başvuru ücretlerinin Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi gelirleri içerisinde gözükmemesi yasaya aykırı bulundu. Üniversite, tespit edilen bu usulsüzlüğü, ‘söz konusu tahsil edilen tutarların danışmanlık hizmeti olup, harç ve sınav ücretleri olmadığını belirtmiştir. Söz konusu kişiler öğrenci değil öğrenci adayıdır. Bir önceki denetimde de aynı sorunla karşılaşıldığı anca üniversitenin uyarıyı dikkate alınmadığında da raporda yer verildi. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’yle ilgili hazırlanan raporun sonuç kısmında ‘Bu gelirler özel bütçeye aktarılarak, öğrencilere üniversite tarafından sunulan çeşitli (beslenme, barınma, sağlık, spor, kültür ve diğer sosyal hizmet giderleri) hizmetlerin ve diğer giderlerin finansmanında kullanılması gerekmektedir.’ denildi.
EN ÇOK SURİYELİ VAR...
Öte yandan, Türkiye'de en çok Suriyeli öğrenci bulunuyor. 2022-2023 eğitim öğretim döneminde Türkiye'de eğitim gören en çok yabancı uyruklu öğrenci sayısına bakıldığında, 58 bin 213 Suriye ilk sırada, 34 bin 247 ile Azerbaycan ikinci sırada, 22 bin 632 ile İran üçüncü, 18 bin 250 ile Türkmenistan dördüncü, 16 bin 172 ile Irak beşinci sırada yer alıyor. Irak’ı 10 bin 43 öğrenci ile Somali, 9 bin 597 ile Mısır, 9 bin 203 ile Afganistan ve 8 bin 864 ile Kazakistan takip ediyor.