Özel okullarda 2024-2025 eğitim öğretim yılı için erken kayıt dönemi başladı. Özel okulların zam oranı ise yüzde 57 olarak belirlendi. Eğitim ücretine yemek, kırtasiye ve diğer ücretler eklenince orta düzeyde özel bir okulun fiyatı 500 bin TL’ye yaklaştı.
YÖNETMELİĞE GÖRE BELİRLENDİ...
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), özel okullardaki ücret artış oranına son 2 yıldır kendi karar veriyordu. Bunu da yönetmelikle düzenlemişti. Geçen yıl ağustos ayında alınan kararla, eski düzen geri gelmişti. Yani ara sınıfların eğitim ücreti belirlenirken, bir önceki yılın ÜFE artı TÜFE’nin toplamının 2’ye bölünmesi, artı yüzde 5 artışla özel okul ücret oranları belirlenecek. Buna göre özel okullarda tavan zam oranı yüzde 56.89’un üzerinde olamayacak. Orta seviyelerde bir özel okulun 2024-2025 yılı eğitim ücreti yaklaşık 200-250 bin TL. Bu fiyata ulaşım, forma, yemek, kitap kırtasiye ihtiyaçları da eklenince yıllık ödenecek tutar 500 bin TL’ye yaklaşıyor. Yabancı özel okullarda ve bazı üst segment özel okullarda ise öğrenci okutmanın maliyeti 700 bin TL’yi geçecek.
SADECE EĞİTİM ÜCRETİ ZORUNLU…
Özel okul yöneticileri, kâr beklentisinden uzak, zarar etmemek ve öğretmene asgari ücretin 1.5 katı maaş verebilmek için öğrenim ücretinin 180 bin TL olması gerektiğini savunuyor. Bunun için de eğitim ücretine en az yüzde 100’lük bir zam talebi var. Kademeler arasında ise yani okul öncesi, 1’ler, 5’ler ile hazırlık ya da 9’uncu sınıflar için bir ücret sınırlaması yok. Yüzde 57’lik zam sınırı, ara kademeleri kapsıyor ve sadece eğitim ücreti için geçerli. Özel okullar eğitim ücretine yüzde 57’nin üzerinde zam yaparsa, veliler ilçe milli müdürlüğüne dilekçe ile başvuru yapabilecekleri gibi CİMER ya da MEB İletişim Merkezi’ne de şikâyette bulunabilirler. Özel okullar, sadece öğrenim ücretini zorunlu tutabilir. Yemek, kırtasiye, genel-gider ücreti zorunlu değil.
"BU SENE DE AYNI FORMÜL UYGULANACAK"
NTV muhabiri Beyzanur Özer özel okul zammına ilişkin son gelişmeleri aktardı. Özer, "Ocak ayının gelmesi, enflasyon verilerinin açıklanmasıyla özel okullar da 2024-2025 eğitim dönemi için zam oranlarını açıkladı. Henüz Milli Eğitim Bakanlığı'ndan resmi oran gelmedi ancak geçen sene uygulanan formülün bu sene de geçerli olacağını biliyoruz. Peki geçen sene uygulanan formül neydi? Bir önceki yılın ÜFE ve TÜFE toplamı ikiye bölünüp üzerine 5 puan daha eklendiğinde bir oran ortaya çıktı ve bu orandan daha fazla artış yapılamadı. Bu yıl da yine aynı formül uygulanacak." dedi.
"ZAM ORANI YÜZDE 60"
Özer şu ifadeleri kullandı:
Hesaplamalar, yeni öğretim dönemi için zam oranının yaklaşık yüzde 60 olacağı yönünde. Ancak bunun iki katı fiyat uygulayan okullar bile var.
"SEKTÖR TEMSİLCİLERİ EN AZ YÜZDE YÜZ ZAM İSTİYOR"
Özel okul tarafı bu orandan pek memnun değil. Hem giderlerini karşılayabilmeleri, öğretmen maaşlarını eksiksiz ve kesintisiz yatırabilmeleri için en az beklentilerinin yüzde 100 olduğunu söylüyor özel okul temsilcileri."VELİLER ZAM ORANINDAN ŞİKAYETÇİ"
Yüzde 60 velileri de pek memnun değil. Veliler de bu oranın fazla olduğu görüşünde... Bu yüzde 60'lık oran resmi olarak açıklandıktan sonra bütün sınıflarda uygulanacak mı? Hayır uygulanmayacak. Kim için geçerli olacak?"FARKLI KADEMELERDE ZAM ORANI OKULUN İNİSİYATİFİNDE"
1'den 2'ye, 2'den 3'e, 3'ten 4'e ya da orta 1'den 2'ye, lise 1'den 2'ye geçenler için geçerli olacak. Farklı kademelere geçen öğrenciler içinse zam oranı okul inisiyatifine bağlı."VELİLER FAHİŞ FİYATLARLA KARŞILAŞTIKLARINI SÖYLÜYOR"
Veliler fahiş fiyatlarla karşılaştıklarını söylüyorlar. Özellikle ilkokuldan ortaokula geçen öğrenciler için çok yüksek zam oranının uygulandığını belirtiyor veliler."150 BİN TL'LİK KOLEJ 235 BİN TL OLACAK"
150 bin TL'lik kolej yüzde 60'lık zam uygulandığında 235 bin TL olacak. Bu ortalama bir fiyat daha yüksek ücretler de görmek mümkün.FİYATLARIN DENETLENMESİ TALEBİ
Veliler özel okul fiyatlarının denetlenmesini istiyor. Özel okul temsilcileri ise, Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirleyeceği zam oranında artan maliyetlerin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguluyor.
BURSLULUK SINAVLARI YAPILIYOR…
Özel okulların, bursluluk sınavları devam ediyor. Sınavların sonucuna göre öğrenciler, yüzde 100’e varan oranlarda burs kazanabilecek. Özel okullar, yönetmelik gereği kayıtlı öğrencilerin yüzde 3’ü kadar öğrenciyi ücretsiz okutmak zorunda. Şehit ve gazi çocukları ile koruma altındaki çocuklar, öncelikli olarak ücretsiz okutuluyor. Bunun dışında okullar çeşitli başarı kriterlerine göre de burs veriyor. Akademik başarı bursu, sanat ve spor bursu gibi. Özel okullar bursun yanı sıra peşin ödeme indirimi, kardeş ve öğretmen çocuğu indirimi de uyguluyor. Burs ve indirimlerle ilgili özel şartlar öğrenci kayıt sözleşmesinde olmalı. Veli, sözleşmenin bir nüshasını da mutlaka okuldan almalı.
YÜKSEKÖĞRETİMDE YAPAY ZEKÂ DÖNEMİ…
YAPAY ZEKÂ DERSLERİ OLACAK…
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında, BTK Akademi Ders İçeriklerinin Kullanımı Hakkında İş Birliği Protokolü 16 Ocak’ta imzalanacak. Protokol uyarınca, BTK Akademi tarafından verilen yapay zekâ ve dijital teknolojilerle ilgili dersler üniversitelerin müfredatlarına eklenecek. Bu derslerin kredilendirilerek diploma verilmesi çalışmaları YÖK koordinasyonunda yürütülecek. Öğrenciler dersleri çevrimiçi takip edecek, sınavlar ise yüz yüze gerçekleştirilecek. Derslerin sadece üniversitelerdeki dijital teknolojilerle ilgili alanlarda değil, sosyal, teknik, sağlık gibi alanlar dahil bütün lisans ve ön lisans programlarına yaygınlaştırılması planlanıyor.
ÖSYM’DE DİL SINAVLARI İLE BAŞLAYACAK
Yapay zekâ kullanımına geçme konusunda hazırlık yürüten bir diğer kurum da Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM). ÖSYM, dil alanında yeni sınavlar yapmaya hazırlanıyor. Yapay zekâ çalışmaları özellikle dil sınavlarından başlatılacak. Bu sınavların değerlendirilmesinde yapay zekâ kullanımı söz konusu olacak. Bu alanda doğal dil işleme, makine öğrenmesi gibi ÖSYM’ye ait yapay zekâ teknolojilerinin dil sınavlarında kullanılması hedefleniyor. ÖSYM Ar-Ge birimi, dil sınavlarının ardından yapay zekâyı tüm sınavlara adapte edecek. Yapay zekâ ile hazırlanacak soruların özgünlüğünü, benzerliğini ve doğruluğunu uzmanlar test edecek.