Emekliye ek zam! AK Parti 'refah payı ve en düşük emekli maaşı' için tarih verdi...

Emekliye ek zam! AK Parti 'refah payı ve en düşük emekli maaşı' için tarih verdi...
A- A+

Emekliye ek zam ve SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı için hazırlık sürüyor. SGK emekli zammı yüzde 37,57 olurken bu rakama ilave emekliye refah payı için Meclis tarihi açıklandı. AK Parti duyurdu. Öte yandan Bakan Mehmet Şimşek 7500 TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı için bütçeyi sonuna kadar zorlayacak. Refah payı dahil kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek. Merak edilen hesaplar belli oldu. Sabah'tan Mete Dirice'nin haberi şöyle;

SSK, Bağ-Kur emekli zammı ile memur emeklileri arasında toplu sözleşme kaynaklı yüzde 11,68 zam farkı oluştu. Hükümet emekliye refah payı düzenlemesi ile bu farkı kapatmak için çalışıyor. Emekliye ek zam düzenlemesi Meclis'e gelecek. Tarih belli oldu. Emekli maaşı zammı için teknik çalışma tamamlanırken, artık gözler bütçe çalışması sonuçlarında. Bakan Mehmet Şimşek'in nihai rakamları masaya yatırması sonrası emekliye ek zam ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi için son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek.

AK PARTİ'DEN EMEKLİYE EK ZAM AÇIKLAMASI...

Emekliye refah payı düzenlemesi için ek zam ve kademeli zam formül üzerinde duruluyor. Milyonların merakla beklediği emekliye zam düzenlemesi için AK Parti'den açıklama geldi. Refah payı ile ilgili konuşan TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Yasal düzenleme Ocak ayının 3. haftasında Meclis'in gündemine gelecek. Emekli aylıkları oransal artışla iyileştirilecek. Kısa çalışma ödeneği ve çalışma hayatına ilişkin 7-8 maddelik bir düzenleme üzerinde çalışılıyor." dedi.

Peki emekli maaşı düzenlemeleri nasıl yapılacak? İşte detaylar:

EMEKLİYE REFAH PAYI VE 2024 EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

TÜİK Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyonda aylık bazda aşağı yönlü ivme sürerken 6 aylık enflasyon da Merkez Bankası'nın tahminleriyle büyük oranda örtüşerek yüzde 37,57 olarak gerçekleşti. Bu rakam doğrudan SSK, Bağ-Kur emekli zammı olurken, memur ve memur emeklisi yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı ile beraber yüzde 49,25'lik zam aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı emekliye ek zam ve en düşük emekli maaşı için teknik çalışmasını tamamladı. Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe çalışmasını gerçekleştiriyor. Refah payı ve kademeli zam seçeneği masada. Kendileri için emeklilerin çok kıymetli olduğunu belirten Bakan Şimşek bütçeyi sonuna kadar zorlayacak.

Türkiye yaklaşık 16 milyon emekli bulunuyor. Bununla beraber yeni dönemde de sigortalılık süresi ve prim şartlarını sağlayan yeni emekliler de gelecek. Bu nedenle Bakan Şimşek ince eleyip sık dokuyor.

EMEKLİ MAAŞI ZAMMI İÇİN PAROLA: DÜŞÜK GELİR GRUBU GÖZETİLECEK...

Asgari ücret Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son dokunuşu ile yüzde 49,11 zam alarak 17 bin TL'yi aştı. Asgari ücret 570 doların üzerine yükselerek döviz bazlı tüm zamanların rekorunu kırdı. Ardından emekli ve memur zammı açıklandı.

6 aylık enflasyonu doğrudan SSK, Bağ-Kur emekli zammı olurken, memur ve memur emeklisi yüzde 29,78'lik toplu sözleşmeye ilaveten yüzde 15'lik toplu sözleşme zammı aldı ve nihai rakam yüzde 49,25 oldu.

Asgari ücret zammı yüzde 49,11
Refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli kök maaş zammı yüzde 37,57
Memur ve memur emeklisi zammı yüzde 49,25
SSK, Bağ-Kur emekli kök maaş zammı ile asgari ücret ve memur zammı arasında yaklaşık yüzde 11-12'lik bir zam farkı göze çarpıyor. Bu zam farkının giderilmesi ve SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı konusunda çalışma yapılıyor.

BAKAN ŞİMŞEK EMEKLİ MAAŞI ZAMMI İÇİN ÖZEL ÇALIŞMA YAPIYOR...

Yeni ekonomi politikasında yol haritasını belirleyen Bakan Mehmet Şimşek, asgari ücret, emekli ve memur zammı ile milyonların alım gücü artsa bile bunun kalıcı olması için hedefi 'Tek haneli enflasyon' olarak belirledi. Merkez Bankası ile koordineli çalışan Bakan Şimşek, para ve maliye politikalarını eş güdümlü bir zemine oturttu.

Bakan Şimşek hem Ankara'daki programları hem de emekliye zam özel çalışması nedeniyle ABD'deki yatırımcı görüşmelerine gitmedi. Emekliye ek zam ve en düşük emekli maaşı için bütçe çalışması rakamları ve bunların ekonomiye olası yansımalarını ortaya koyacak. Şimşek, büyük deprem felaketinin ekonomiye yansımalarını, ücret artışı-enflasyon artışı ve bütçe disiplini başlıkları altında emekli zammı çalışmasını titizlikle yürütüyor.

ENFLASYON İVME KAYBEDİYOR: ALIM GÜCÜ ÜZERİNDEKİ BASKI AZALACAK

Ekonomide sıkı para ve koordineli maliye politikası adımlarıyla enflasyon aylık bazda düşüşünü sürdürüyor. Temmuz ayında yüzde 9,49 olan aylık enflasyon Ağustos'ta 9,09 oldu. Eylül ayında düşüş hızlanarak yüzde 4,75 seviyesi görüldü. Kasım'da bu rakam yüzde 3,43, Aralık'ta ise yüzde 2,93 olarak kayıtlara geçti.

Asgari ücret, emekli ve memur zammı ile artan alım gücü düşen enflasyon ile beraber pekişecek. Özellikle yılın 2. yarısından itibaren hem baz etkisiyle hem de para politikasının gecikmeli etkilerinin görülmesiyle enflasyon da hızlı düşüşler görülecek ve alım gücü üzerindeki baskı hafifleyecek.

TL REEL GETİRİ PATİKASINA GİRDİ…

Kalıcı refah artışının anahtarı olan Orta Vadeli Plan çerçevesinde ekonomi politikaları kontrollü bir şekilde ilerliyor. 2024 yılı enflasyon tahmini yüzde 36 düzeyinde olurken son yapılan faiz artırımı ile TL reel getiri patikasına giriş yaptı. Merkez Bankası politika faizi yüzde 42,5 seviyesinde bulunuyor. Bununla beraber döviz kurunun enflasyon üzerindeki baskısı minimize olurken, KKM'den TL mevduata geçişler hızlandı.

EMEKLİYE ZAM DÜZENLEMELERİ NASIL OLACAK?

Emekli kök maaşları için refah payı ve kademeli zam formülleri masaya yatırılacak.

Maaş zamları düşük gelir grubunu gözetilerek yapılacak
En düşük emekli maaşı için tutar belirlenecek
Emekli kök maaş zammı için refah payı ve kademeli zam değerlendiriliyor
Maaş artışlarının 'Ücret artışı-enflasyon artışı' döngüsüne etkisi değerlendiriliyor
En düşük emekli maaşı için milyonları sevindirecek adım atılacak. Emekliye refah payı son kararı Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın vermesi bekleniyor.

REFAH PAYI İLE OCAK 2024 EMEKLİ KÖK MAAŞ ZAMMI NE KADAR OLACAK?

SSK, Bağ-Kur emekli zammı Ocak ve Temmuz dönemi olmak üzere senede 2 kez belirleniyor. Burada hesaplanan 6 aylık enflasyon oranı doğrudan emekliye zam oranı oluyor. Son dönemde bu rakamlara ilaveten refah payı da verilmesi dikkat çekiyor. Temmuz 2023'te yüzde 19,77 olarak gerçekleşen emekli zammı, yaklaşık yüzde 5 refah payı ile yüzde 25 olarak belirlendi. Refah payı Ocak 2023 döneminde ise yüzde 15 civarında olmuştu.

Ocak 2023 emekli zammı yüzde 15,38 - Refah payı yüzde 14,62 - Nihai zam oranı yüzde 30
Temmuz 2023 emekli zammı yüzde 19,77 - Refah payı yüzde 5,23 - Nihai zam oranı yüzde 25
Ocak 2024'te ise refah payı hariç SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 37,57
Ek zam için 1. formül:
Emekli kök maaş zammının yüzde 45 tamamlanması durumunda yüzde 7,43 oranında refah payı söz konusu olacak.

Ek zam için 2. formül…

SSK, Bağ-Kur emekli zammının memur emeklisi ile aynı seviyeye çekilmesi. Bu durumunda SSK ve Bağ-Kur'lular da yüzde 49,25 zam alacak. Yüzde 11,68'lik refah payı söz konusu olacak.

Ek zam için 3. formül

Emekli zammının yüzde 50'ye tamamlanması durumunda yüzde 12,43'lük bir refah payı söz konusu olacak.

SSK, BAĞ-KUR EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

2023 yılında kümülatif olarak yüzde 114'ün üzerinde artış kaydeden SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı 7500 TL'ye yükseltildi. Bu rakam resen alınan kararla yeniden artacak. Teknik çalışma tamamlandı. Bütçe çalışmasında sona gelindi. Bakan Şimşek ve Bakan Işıkhan Başkan Erdoğan'a çalışmanın sonuçlarını paylaşacak.

Asgari ücret 17 bin 2 liraya yükseltildi. Bu zam öncesi en düşük emekli maaşı asgari ücretin yüzde 65,77'i kadardı. Bu oran dikkate alındığında en düşük emekli maaşı 11 bin TL'yi aşacak. Burada 11 bin ila 12 bin TL seçeneği masada bulunuyor.

En düşük emekli maaşı artışı için Meclis düzenlemesi gerekiyor. Burada kanun teklifi hazırlandıktan sonra Meclis'e sunulacak.

REFAH PAYI VE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI İÇİN YASA GEREKİYOR…

Emekli kök maaş zammı yüzde 37,57 olarak kayıtlara geçti. Bu orana ilaveten bir ek zam için ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi için Meclis'in onayı gerekiyor. Meclis çalışmasına 16 Ocak Salı günü başlıyor. Başkan Erdoğan'ın değerlendirmesi sonrası emekli maaşı düzenlemeleri için hazırlanan taslak çalışma AK Parti'ye gönderilecek ve yasalaşma süreci 23 Ocak Salı günü başlayacak:

En düşük emekli maaşı ve refah payı için kanun teklifi hazırlanacak
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçecek
Genel Kurul'da oylanacak ve yasalaşacak
Başkan Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek

EK ZAM VE EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI DÜZENLEMESİ GECİKİRSE HAK KAYBI OLMAYACAK…

Meclis 2024 yılı çalışmalarına 16 Ocak'ta başlayacak. SSK'lılar 17-26 Ocak tarihleri arasında yüzde 37,57 oranında zamlı maaşlarını hesaplarında görecek. Bağ-Kur'lular ise 25-28 Ocak tarihleri arasında refah payı hariç zamlı maaşlarını alacaklar.

Bilindiği üzere en düşük emekli maaşı ve refah payı için Meclis düzenlemesi gerekiyor. Burada Meclis süreci nedeniyle gecikme yaşanacağı için maaş farkları SGK'nın açıkladığı bir tarihte 1 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olacak şekilde hesaplara yatacak. Yani Ocak ayı ödemeleri için hak kaybı olmayacak.

EK ÖDEMELİ REFAH PAYI DAHİL EMEKLİ KÖK MAAŞ TABLOSU…

Zamlı emekli maaşları hesaplanırken, önce kök maaşa zam oranı uygulanıyor ardından yaklaşık yüzde 4'lük bir ek ödeme ilave ediliyor. Refah payı ile 50'lik zam oranının gerçekleşmesi ve en düşük emekli maaşının 11 bin TL olması durumunda emekli kök maaş tablosu şöyle olacak:

Yazının devamı için TIKLAYIN!

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •