2024’te Türkiye ve dünyanın ekonomi gündeminde neler olacak?

2024’te Türkiye ve dünyanın ekonomi gündeminde neler olacak?
A- A+

Yeni bir yıla girerken ülkeler, şirketler, kurumlar ve bireyler 2024’te neler yaşanacağını merak ediyor. Belirsizlik ortamından çıkılacak mı? Yönümüz ne olacak? Finansal Danışman Ali Ağaoğlu’nun OGGUSTO için hazırladığı ve uzmanların görüşlerine yer verilen raporda çarpıcı tespitler yer alıyor. 

İşte  Finansal Danışman Ali Ağaoğlu'nun derlediği o rapor;

2024 ÖNGÖRÜLERİ
*Çin’deki büyümenin tek haneye düşmesi
Bu durum ham madde fiyatlarındaki yükselişlere de ket vuracaktır. Özellikle endüstriyel metallerde ‘fiyat/piyasa yapıcılığının’ Çin başta olmak üzere Uzak Doğu’ya kayması nedeniyle de bu emtia grubunda bu yıl görece olarak oynaklığın azaldığı, yükselişlerin sınırlı kalacağı bir yıl olacağa benziyor.

Petrolde dönüşüm yılı olabilir!
1970 yılındaki petrol krizinden bu yana kuralları petrol üreticileri tayin ediyordu. Adına da “satıcı piyasası” deniliyor. Ancak azalacak olan petrol talebiyle birlikte 2024 yılından itibaren alıcıların daha baskın oldukları “alıcı piyasasına” giriyor olabiliriz. 

Yapay zekâ ekonomide çok şeyi değiştirecek!
ABD’nin teknoloji devleri art arda kendi yapay zekâlarını açıklıyorlar, yarışta geride kalmak istemiyorlar. Yapay zekâ ekonomide çok şeyi değiştirecek. Herkesin diline pelesenk olan birçok meslek AI’a teslim olacak. Muhasebe, hukuk hatta tıp sektörünün bile AI’a kurban gideceği konuşuluyor.”

*FED: 2024’ün ortasından itibaren faiz indirimine gidebilir…
“2023’e dair en elle tutulur tahminim, ABD’de resesyon olacak ve FED faiz indirecek savına karşın, resesyon olmayacak, olsa bile ılımlı olacak, FED de faiz artışlarına devam edecek tahminiydi. 5.00-5.25 bandına kadar bir faiz artışı öngörürken 5.25-5.50 bandına gelindi ve FED burada durdu! Yeni yılda Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) 150, ABD Merkez Bankası FED’den de 125 baz puanlık bir indirim bekliyor piyasa, hayal kırıklığına uğrayacaklar! Enflasyonu yüzde 9’dan yüzde 3-4 bandına indirmek şok faiz artışlarıyla mümkün ama yüzde 2 ve altına indirmek çok daha zor! Bu nedenle piyasaların beklediği kadar bonkör olmasa da 2024’ün ikinci yarısından başlamak üzere 50-75 baz puanlık bir indirimin gelebileceğini öngörüyorum.”

Euro/Dolar Paritesi: Yıl ortalaması 1.10’lu seviyelerde gerçekleşir
AB ekonomisinde 2008’den(!) bu yana süregelen sıkıntılardan dolayı ECB’nin faiz indirimlerine daha erken başlayacağı, buna bağlı olarak da Euro/dolar paritesinin yılın ortalarına doğru 1.05’li seviyelere kadar gerileyebileceğini öngörüyorum. Yılın son çeyreğinde FED’den gelecek faiz indirimleri ile birlikte 1.1250’leri geçip 1.1550 (+/-50 pips) test edebileceğini, ancak yıl ortalamasının 1.10’lu seviyelerde gerçekleşeceğini tahmin ediyorum.

TCMB Faiz-Kur: Yerel seçim öncesi faiz politikası belirleyici olacak
İçeride de mart ayında yerel seçimler yapılacak. Merkezi hükümet politikalarına doğrudan etkileri sınırlı olsa da genel bir ‘kamuoyu yoklaması’ olması açısından önemli. Bu seçim öncesinde kur cephesinde mutedil bir seyir izlenirken seçim sonrasında birkaç aya sığacak oynaklıklarda artış ve kurlarda yukarı yönlü bir seyir görülebilir. TCMB’nin izleyeceği faiz politikası bu oynaklıkların dalga boylarının ne kadar olacağını belirleyecek.

Altın Yeni Rekor Kırar Mı?
"2023 yılının son ayında altın tarihi zirvesini gördü. Ancak bu kesinlikle savaş korkusu nedeniyle olmadı. Evet, 7 Ekim’deki Hamas saldırısı sonrasında 1,830 dolar/ons seviyelerden “boşluklu” yükselerek başlayan hareket 2,010 dolarlara kadar devam etti. Önümüzdeki yıl yeni bir zirve görülür mü? FED’den gelecek faiz indirimlerinin çok ve hızlı olmayacağı varsayımıyla bu olasılığın var olduğunu ancak çok da güçlü olmayacağını düşünüyorum.”

“YAPAY ZEKA TAŞLARI YERİNDEN OYNATACAK”
Süleyman Orakçıoğlu (Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı)

"Avrupa Birliği stratejilerinde ikiz dönüşüm olarak ele alınan “Yeşil ve Dijital Dönüşüm”, küresel ekonomilerin ve çok uluslu şirketlerin 2024 yılı ve sonrasında rekabette var olma şansının temel belirleyicisi olacak. Dijitalleşmenin temel unsuru yapay zeka teknolojileri ise tam anlamıyla ekonomilerde taşları yerinden oynatacak.”

“ZOR KARARLAR VERİLMESİ GEREKECEK”
Yasemin Bedir (Mastercard Doğu Avrupa Bölüm Başkanı)

“Bir miktar normalleşme beklesek de hem tüketici hem de şirketler bazında zor kararlar verilmesi gerekecek bir seneye giriyoruz. Dijital dönüşüme yatırım yapan şirketler için fırsatlarla büyümeye devam edecek.”

SALT PARA POLİTİKASI İLE SINIRLI YOL ALINABİLECEK…

Murat Gülkan (OMG Capital Advisors Yönetim Kurulu Başkanı)

“Türkiye’nin “ekonomi politiği” halen etkin kaynak dağılımına imkân tanımıyor. Diğer bir deyişle elimizdeki sınırlı imkanları, ülkemize azami faydayı sağlayacak şekilde kullanamıyoruz. Bu durum değişmeden, salt para politikasındaki iyileşmeyle sınırlı yol alabiliriz.”

OGGUSTO web sitesinde yayınlanan tüm ‘2024 trend dosyaları’ için tıklayınız.
https://www.oggusto.com/etiket/2024-trendleri

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •