The New York Times: "Omicron iki yaşına girdi, henüz bizimle işi bitmedi!"

The New York Times:
A- A+

Covid-19'da ikinci dalga olarak görülen ve bağışıklık sistemini kolayca aşabildiği için çok daha hızlı yayılma şansı bulan Omicron hala aramızda. Ortaya çıkışından bu yana 2 yıl geçmesine karşın uzmanlar uyarıyor: Virüsün hala keşfedilmeyen yanları var, kötü sürprizlere hazır olmalıyız. The New York Times'tan Carl Zimmer'in yazısı şöyle;

Kasım 2021'e gelindiğinde, koronavirüsün Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkıp tüm dünyaya yayılmasından yaklaşık iki yıl sonra, kötü sürprizler sona ermiş gibi görünüyordu. 4 milyardan fazla insan virüse karşı aşılanmış ve 5 milyon kişi ölmüştü. Alfa ve delta olarak bilinen iki yeni varyant yükselişe geçmiş ve ardından düşüşe geçmişti. Şükran Günü yaklaşırken, birçok Amerikalı tatil için seyahat etmeye devam etmeyi planlıyordu.

COVID-19 will continue but the end of the pandemic is near - The Lancet

Omicron'un doğuşu…

Ve Şükran Günü'nden hemen sonra pandemi yeni ve büyük bir sürpriz yaptı. Botsvana ve Güney Afrika'daki araştırmacılar virüsün yüksek oranda mutasyona uğramış bir versiyonunun ortaya çıktığı ve hızla yayıldığı konusunda dünyayı uyardılar. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) yeni bir varyant olarak adlandırdığı Omicron, virüsün diğer formlarını hızla geride bıraktı. Virüs, ikinci yıldönümünde hala baskın durumda.

Ortaya çıkışından bu yana geçen iki yıl içinde, Omicron sadece şaşırtıcı derecede bulaşıcı değil, aynı zamanda evrimsel bir mucize olduğunu kanıtladı ve virologların pandemiden önce sahip olduğu birçok varsayımı boşa çıkardı. Bağışıklıktan kaçma ve yeni kurbanlar bulma konusunda hayli başarılıydı. Michigan Üniversitesi'nde virüs uzmanı olan Adam Lauring, "Neredeyse başka bir pandemi varmış gibiydi" dedi.

Omicron sürprizlerle dolu…

Lauring ve diğer Omicron araştırmacıları geleceğe hazırlanmak için son iki yılı anlamlandırmaya çalışıyorlar. Omicron varyantı mevsimsel grip gibi sürekli mutasyona uğrayarak yaşamın kalıcı bir parçası haline gelmesi mümkün. Ancak araştırmacılar, virüsün bizi hala şaşırtma ihtimali olduğu konusunda uyarıyor, özellikle de dikkat etmeyi bırakırsak.

Omicron ilk ortaya çıktığında, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ülkeler yanlış bir şekilde Güney Afrika'dan seyahatleri yasaklayarak yayılmasını durdurabileceklerini düşündüler. Gerçekte ise çoktan çok geniş bir alana yayılmıştı. Birkaç gün içinde İngiltere, İtalya ve Almanya pozitif COVID testlerinde Omicron varyantına rastladı.

Bağışıklığı aşmayı beceren ilk virüs

Omicron'un hızlı yayılma yeteneği düzinelerce mutasyonun sonucuydu. Virüsün yüzeyini değiştirdiler, böylece aşılar veya önceki enfeksiyonlar tarafından üretilen antikorlar ona sıkıca yapışamadı ve virüsün, hücreleri istila etmesini önleyemedi.

Massachusetts General Hospital'da bulaşıcı hastalıklar uzmanı olan Dr. Jacob Lemieux, "Bağışıklıktan nasıl kaçılacağını büyük ölçüde çözen ilk virüstü" dedi.

Omicron bağışıklığı nasıl aşıyor?

Lemieux ve diğer birçok Omicron uzmanı, varyantın yeni mutasyonlarını bağışıklık sistemi zayıf olan tek bir kişiyi enfekte ederken kazandığından şüpheleniyor. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler bir enfeksiyon sırasında vücutlarındaki koronavirüslerin yalnızca bir kısmıyla savaşabilirken, bu da kalanların bağışıklık sistemini engelleyebilecek mutasyonlar edinmesine izin veriyor.

London School of Hygiene & Tropical Medicine'de virüs uzmanı olan Peter Markov, "Virüs evrimi için bir laboratuar gibi oluyor" ifadelerini kullandı.

Halk sağlığı araştırmacıları 2021'in sonlarında Omicron dalgasını takip ederken, daha önceki varyantlardan çok önemli bir fark gördü. Önceki varyantlarla karşılaştırıldığında Omicron, enfekte olmuş kişilerin daha küçük bir kısmını hastaneye yatırdı. Bu değişimin bir nedeni, pek çok insanın koronavirüsün önceki formlarına karşı bağışıklığa sahip olmasıydı. Bağışıklık savunmamız sadece antikorları değil, enfekte olmuş hücreleri tanıyıp öldürebilen özel bağışıklık hücrelerini de içeriyor. Bu ikinci savunma hattı Omicron'a karşı bile dayandı ve yeni enfeksiyonların çoğunun ağırlaşmasını engelledi.

Yine de Omicron o kadar çok yeni enfeksiyona neden oldu ki -yakın zamanda yapılan bir tahmine göre ilk dalga tüm Amerikalıların neredeyse yarısını enfekte etti- oldukça yüksek bir oranda insanların hastanede yatmasına yol açtı.

Omicron Çin'de 1 milyondan fazla can aldı

Omicron dalgası 2022'nin başlarında Amerika Birleşik Devletleri ve diğer birçok ülkeyi vurdu. Çin "Sıfır Covid-19" politikasıyla varyantları durdurmayı başardı, ancak bu politikayı o kadar sert bir şekilde uyguladı ki protestolar giderek yoğunlaştı ve Başkan Xi Jinping Kasım 2022'de bu politikayı bırakmak zorunda kaldı. Bu kararın ardından virüs için kapılar açıldı: Birkaç hafta içinde 1 milyardan fazla Çinli Omicron'a yakalandı ve 1 milyondan fazla kişi hayatını kaybetti.

XBB varyantının doğuşu

Omicron insandan insana geçtikçe, daha fazla mutasyon kazandı. Bazen iki Omicron virüsü aynı hücreye girerek genlerinin karışımıyla yeni melez virüsler üretti. Bu rekombinasyonlardan biri, iki kaçamak mutasyon setini bir araya getirerek turnayı gözünden vurdu. Sonuç, XBB adı verilen yeni bir melezdi.

XBB, alfa, delta veya daha önceki Omicron formlarıyla enfekte olmuş kişileri bile kolayca enfekte etti. Sonuç olarak, XBB 2023'ün başlarında ABD'de baskın hale geldi.

Aşı üreticileri Omicron'un hızlı evrimine ayak uydurmaya çalıştı. Ağustos 2022'de Gıda ve İlaç İdaresi, o zamanlar baskın olan BA.5 Omicron varyantını hedefleyen takviye aşılarına izin verdi. Eylül 2023'te ajans, bir XBB aşısına izin verdi ancak kullanımı sınırlı kaldı.

Kaosun içindeyiz

Missouri Üniversitesi'nde virüs uzmanı olan Marc Johnson, "Şu anda bir kaos dönemindeyiz" dedi.

Birçok Omicron uzmanı kaosun yakında sona erebileceğini söyledi. Ağustos ayında, BA.2.86 adı verilen bir varyant bir dizi yeni mutasyonla ortaya çıktı.

BA.2.86 ilk başta genetik potansiyeline uygun görünmedi ve hızlı yayılamadı. İngiltere'nin Woking kentindeki Pirbright Enstitüsü'nde virüs uzmanı olan Thomas Peacock, "Önemli olan tek şey genetik olsaydı, kendi Yunan harfini alırdı, ama BA.2.86 biraz sönük kaldı."

Fransa'daki gizli tehlike

Ancak geçtiğimiz birkaç ay içinde BA.2.86 soyu, daha da fazla antikordan kaçmasını sağlayan bir mutasyon kazanarak vites yükseltmiş gibi görünüyor. Bu mutasyona uğramış form olarak bilinen JN.1, koronavirüsün en dirençli versiyonu haline geldi. Fransa'da hızla büyüdüğü ve yakında diğer ülkelere de yayılabileceği görülüyor.

Aşılama binlerce insanı kurtarabilir

Omicron gelişmeye devam ederken, halk sağlığı araştırmacıları aşıların hala bir faydası olduğunu düşünüyor. Kuzey Carolina Üniversitesi'nde araştırmacı olan Justin Lessler ve meslektaşları yakın zamanda gelecekteki Covid-19 enfeksiyonlarına ilişkin bir projeksiyon yaptı ve yıllık aşılama kampanyalarının yılda 49 bin hayat kurtarabileceği sonucuna vardı.

Bu aşılar, gelişen virüse ayak uyduracak şekilde güncellenirse daha etkili olacak. Ancak Oxford Üniversitesi'nde biyolog olan Katrina Lythgoe, hükümetlerin yeni varyantların genetik dizilimi için ödeme yapmayı bırakmasıyla aşıların gelişiminin yavaşlayacağından endişe ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •