Irak Petrol Bakanı ve diğer üst düzey yetkililer, Kürt bölgesi petrolünün durdurulan ihracatının Türkiye üzerinden yeniden başlatılmasını görüşmek üzere, Erbil kentinde toplandı.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Doğal Kaynaklar Bakan Vekili Dr. Kamal Mohammad, Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani ve beraberindeki heyeti Erbil Uluslararası Havalimanı'nda kabul etti.
Irak Enerji İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı ve Petrol Bakanı Abdulgani, kuzey petrolünün ihracının devamı için Türkiye ile anlaştıkları açıklamasında bulundu.
25 MART'TA TİCARET DURMUŞTU…
Irak ve Türkiye, Bağdat'ın talebi üzerine 25 Mart'tan bu yana durdurulan Kürt ihracatını yeniden başlatmak için şu anda bir "mutabakata" sahip olduklarını duyurdu. Petrol üretimi konusunda Erbil ve Bağdat arasındaki engelleyici konulardan biri de bölgede çalışan uluslararası petrol şirketlerinin işletme maliyetleri oluşturuyor.
IKBY yetkilileri, 2023 Irak bütçe yasasına göre bir varil petrol çıkarmanın maliyetinin 6 dolar olarak belirlendiğini, ancak Kürdistan Bölgesi'nin çıkarma maliyetinin, bölgenin topografyası ve daha önce uluslararası petrol şirketleriyle imzaladığı sözleşmeler nedeniyle belirlenen fiyattan çok daha yüksek olduğunu söylüyor.
TÜRKİYE GÜNDE 400 BİN VARİL İTHAL EDİYORDU…
Nisan ayında Erbil ve Bağdat arasında imzalanan bir anlaşmaya göre, iki hükümet on yılı aşkın bir süredir gerilim kaynağı olan enerji dosyasını ortaklaşa yönetecek.
Türkiye'nin Ceyhan limanı üzerinden yapılan ihracatın durdurulmasının ardından Erbil, 80 binden varilden fazla petrolü, ham petrolü iç ihtiyaçları karşılamak için kullanan Irak hükümetine aktarıyor.
Durdurma öncesinde boru hattı aracılığıyla Türkiye, Kürdistan Bölgesi'nden Ceyhan limanına günde 400 bin varilden fazla petrol ithal ediyordu.