Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni eğitim-öğrenim yılı açılış töreninde açıklamalarda bulunuyor.
"Usta öğreticilerimizle ilgili bir adı atıyoruz. Bu kardeşlerimizin saatlik ek der ücretlerinde yaklaşık yüzde 25 oranında ilave bir artışa gidiyoruz" diyen Erdoğan, bir diğer haberi de Milli Eğitim burslusu lisansüstü öğrencileri için verdi. Erdoğan, "Okudukları ülkenin şartlarına göre değişen oranlarda yükseltiyoruz" dedi.
Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"Geçen sene cumhuriyetimizin 100. yılına bir selam mahiyetinde Türkiye yüzyılı vizyonumuzu paylaşmıştık. Farklı görüşlerden insanlarımızın Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu sahiplenmesi devlet olarak bizlere güven verdi. Bunun siyasi bir söylemden öte, ayakları yere basan tutarlı kapsamlı hedefler bütünü olduğu görülmüş oldu. Mayıs ayı seçimlerinde milletimizin TY vizyonuna olan güçlü desteği teyit edildi. İstikbalden istiklale kurduğumuz bu köprüyü inşallah güçlendireceğiz. 85 milyon gönül gönüle vererek Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceğiz.
"Böylesine iddialı konuşmamızın arka planında 21 yıllık özveri çalışma vardır. Biz 21'da neyi başardığımızı ne yaptığımızı çok işi biliyoruz. Biz kendimizi de milletimizi de Türkiye'nin potansiyelini de biliyoruz. 2002'den beri boş durmadık, Türkiye Yüzyılı'na giden yolun taşlarını temizledik altyapısını kurduk. Eğitimden teknolojiye demokrasiden hak ve özgürlüklere kadar her alanda çok ciddi hazırlıklar yaptık. Bu süreçte eğitime her zaman özel önem ve öncelik verdik.
Usta öğreticilerimizle ilgili bir adı atıyoruz. Bu kardeşlerimizin saatlik ek der ücretlerinde yaklaşık yüzde 25 oranında ilave bir artışa gidiyoruz. Böylece aylık ücretlerinde 2023 yılında yüzde 91 oranında artış yapmış olacağız.
Milli Eğitim burslusu lisansüstü öğrencilerimizin burslarını da okudukları ülkenin şartlarına göre değişen oranlarda yükseltiyoruz.
Sınav odaklı sınavlardaki başarıya odaklı bakış açıcı ne yazık ki eğitim sistemimizin kanayan yaralarından biri oldu. Düşünmeye sorgulamaya öğrencilerimizin sanat spor edebiyat gibi farklı alanlardaki kabiliyetlerini keşfetmeye yeterince önem verilmedi. Milletimize asırlardır ayakta tutan manevi değerler örselendi yok sayıldı. Devlet eğitimde vatandaşın talepleri karşısında kör sağır kesildi. Tüm bu acı tecrübelerimizin ışığında artık şunu çok net görebiliyoruz. Eskiye öykünerek zamanın gerisinde kalarak hiçbir yere varamayız. Evlatlarımızın onların yaşayacakları zamanın ihtiyaçlarına göre yetiştirmemiz gerekiyor. Bu amaçla atılan her adımın önüne arkasına bakmadan birilerinin hemen yap bozluğuk olarak yaftalamasını kesinlikle doğru bulmuyoruz.
(Sivil anayasa) Cumhuriyetimizin ikinci asrındaki yolculuğumuzu sivil bir anayasa ile yapmamız amaçlarımıza daha kolay ulaşmamızı sağlayacaktır. Elbette yeni anayasamızı bizim her zaman ve her yerde ifade ettiğimiz 4 ana sütun üzerine inşa etmeyi hedefliyoruz. Bunların da tek millet tek bayrak tek vatan tek devlet ilkeleri olduğunu ısrarla söylüyoruz."