ABD gündemine bomba gibi düşen belgeler!

ABD gündemine bomba gibi düşen belgeler!
A- A+

ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hesap Verilebilirlik Komitesi Başkanı James Comer, Başkan Joe Biden'ın oğlu Hunter Biden ve iş ortaklarının, aralarında Rus ve Kazak oligarkların da olduğu yabancı iş insanları ve firmalardan milyonlarca dolar ödeme aldığını gösteren banka kayıtlarını paylaştı.

Comer, eski adı Twitter olan X sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, Joe Biden'ın Başkan Yardımcısı olduğu dönemde, oğlu Hunter'ın, Rus ve Kazak oligarklardan hesabına aktarılan para akışını gösteren ve banka transferleriyle ilgili ekran görüntülerini de içeren 19 sayfa belge yayımladı.

Comer'in paylaştığı belgelerde, "Dönemin Başkan Yardımcısı Biden, bu kişilerle veya temsilcileriyle önemli bir süre boyunca şahsen görüştü. Hunter Biden yabancı iş ortaklarıyla telefonun hoparlörü açık vaziyette yaklaşık 20 sesli görüşmeye katıldı ve büyük meblağlar ödeyen yabancı oligarklarla akşam yemeklerinde bir araya geldi. Bidenların sattığı tek ürün Joe Biden markası idi." ifadesi kullanıldı.

Ekran görüntülerinden birinde, eski Moskova Belediye Başkanı Yury Luzhkov'un dul eşi Yelena Baturina'nın 14 Şubat 2014'te Rosemont Seneca Thornton'a 3,5 milyon dolar havale yaptığı, Joe Biden'ın, 2014'te Baturina, Hunter ve diğer iş ortaklarıyla Washington DC'deki Cafe Milano'da akşam yemeğinde buluştuğuna dikkat çekildi.

Öte yandan FBI'nın, sosyal medyada Joe Biden karşıtı yorumlar yapan birinin evine baskın düzenlediği iddai edildi. 

HUNTER BİDEN'IN ORTAK OLDUĞU FİRMALARA YAPILAN HAVALELER
Diğer yandan, ABD Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hesap Verilebilirlik Komitesi'nin X hesabından, 2014 yılına ait belgeler paylaşıldı.

Belgelerde, Hunter Biden'ın, Ukraynalı enerji firması Burisma Holding, Rus Oligark Yelena Baturina ve Kazak oligark Kenes Rakishev'den milyonlarca dolar ödemeyi kabul ettiği, dönemin Başkan Yardımcısı Biden'ın, Rakishev ve Burisma Holding'in bir temsilcisiyle yemek yediği belirtildi.

Daha önce de Biden ailesinin Çin ve Romanya menşeli bazı kuruluşlardan aldığı ödemelerle ilgili bilgileri paylaşan Komitenin belgelerinde, söz konusu yabancı ödemelerin, toplam 20 milyon dolardan fazla olduğu ifade edildi.

Belgelerde, Hunter Biden'ın, yabancı iş insanları ve firmalardan para transferini, diğer iş ortaklarıyla kurduğu firmalardan özellikle Rosemont Seneca Partners, LLC, Rosemont Seneca Thornton, LLC ve Rosemont Seneca Bohai, LLC. aracılığıyla yaptığı kaydedildi.

James Comer, yaptığı basın açıklamasında, "Joe Biden'ın kendisi de dahil olmak üzere Biden ağına erişim dışında hiçbir gerçek hizmet sağlanmamış gibi görünüyor. Ve Hunter Biden bunu yerine getirmiş görünüyor. Bu, o zamanki Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın, dünyanın dört bir yanından oğluna para gönderen oligarklarla yemek yediği Cafe Milano'daki yemeklerle netleşiyor." dedi.

Comer, Gözetim Komitesi olarak, Başkan Biden'ın, oğlunun kendi adını "bir marka olarak kullanmasına" ve ilişki kurma karşılığında para kazanmasına "bilerek izin verip vermediğini belirlemek için" tanık ifadesi aramaya devam edeceklerini vurguladı.

İşte söz konusu belgelerde yer alan bilgiler:
Komite Personeli, Joe Biden'ın Başkan Yardımcılığı Döneminde Rusya, Kazakistan ve Ukrayna'dan Yapılan Ödemeleri Serbest Bırakıyor: Komite şimdi yabancı kaynaklardan Biden ailesi ve iş ortaklarına yapılan 20 milyon doların üzerinde ödeme tespit etti.

Hunter Biden ve Devon Archer, Rosemont Seneca Kuruluşlarını Avrupa ve Asya'daki Oligarklardan Milyonlar Getirmek İçin Kullandı: Sözde Devon Archer'a bağlı hesapları kullanarak (ancak tanıdık "Rosemont Seneca" markasını kullanarak), Hunter Biden yabancı kaynaklardan artan ödemeler aldı. Ödemelerin kaynağını ve boyutunu gizlemek için.

Şubat 2014'te bir Rus Oligark, Hunter Biden ve Devon Archer ile İlişkili Bir Paravan Şirkete 3,5 Milyon Dolar Gönderdi: Rus milyarder Yelena Baturina, bir paravan şirket olan Rosemont Seneca Thornton'a 3,5 milyon dolar aktardı. Devon Archer'a yaklaşık 1 milyon dolar aktarıldı ve geri kalanı başlangıçta yeni bir şirket hesabına, Devon Archer ve Hunter Biden'ın diğer yabancı telleri almak için kullandığı Rosemont Seneca Bohai'ye fon sağlamak için kullanıldı.

2014 İlkbaharında, Ukraynalı bir Oligark, Archer ve Biden'ı Burisma Yönetim Kuruluna Yerleştirdi ve Onlara Her Yıl 1 Milyon Dolar Ödemeyi Kabul Etti: Burisma Holdings'in (Burisma) kurumsal sekreteri Vadym Pozharsky, Ukraynalı oligark ve şirketin sahibi adına çalıştı. Burisma, Mykola Zlochevsky. Hunter Biden başlangıçta Burisma tarafından şirketin danışmanı olarak çalışmak üzere işe alındı ve Pozharsky ve Zlochevsky, İtalya'daki Como Gölü'nde bir konferansta Hunter Biden ile bir araya geldi ve burada Hunter Biden'ın Devon Archer ile yönetim kurulunda çalışmasına karar verdiler. Dönemin Başkan Yardımcısı Joe Biden, ilk ödemelerinin hemen ardından Ukrayna'yı ziyaret etti. Hem Devon Archer hem de Hunter Biden için Burisma'dan yapılan ödemeler Rosemont Seneca Bohai'ye havale edildi. Ödemeler kademeli olarak Hunter Biden'ın farklı banka hesaplarına aktarıldı.

Nisan 2014'te Kazakistanlı bir Oligark, Biden'in Sportscar'ının Tam Fiyatını Archer ve Biden Tarafından Kullanılan Bir Banka Hesabına Havale Etti: Şubat 2014'te Hunter Biden, Washington DC'deki bir otelde Kenes Rakishev ile bir araya geldi. Rakishev, Kazakistan başbakanı Karim Massimov ile yakın çalıştı. Nisan ayında Kazakistanlı bir oligark olan Rakishev, Rosemont Seneca Bohai'ye 142.300 dolar havale yaptı. Ertesi gün Rosemont Seneca Bohai'den Hunter Biden'a spor araba için 142 bin 300 dolar ödeme yapıldı. Archer ve Biden daha sonra Burisma yöneticilerini, bir Çin devlet şirketi olan Burisma ile Kazakistan hükümeti arasındaki üçlü bir anlaşmayı değerlendirmek üzere Haziran 2014'te Kazakistan'ı ziyaret edecek şekilde ayarladı.

Hunter Biden, Yelena Baturina, Burisma ve Kenes Rakishev'den milyonlarca dolar ödeme aldı. Başkan Yardımcısı Biden, onlarla 2014 ve 2015 baharında Washington, DC'de akşam yemeği yedi.

 Biden ailesi ve Cumhuriyetciler ise;

Temsilciler Meclisi Gözetim Cumhuriyetçileri, "Başkan Biden'ın savunucuları, Komite'nin yolsuzluğu göstermek için doğrudan Başkan'a yapılan ödemeleri göstermesi gerektiğini iddia ederek zayıf bir savunma ileri sürüyorlar" diye yazdı.

"Bu, aile üyeleri yabancı ödemeleri veya rüşvetleri kabul ettiğinde başka hiçbir Amerikalının sahip olamayacağı içi boş bir iddiadır. Gerçekten de yasa, başkalarını yolsuz bir şekilde etkilemek için aile üyelerine yapılan ödemelerin rüşvet teşkil edebileceğini kabul etmektedir." 

Panel, Yurtdışı Yolsuzluk Faaliyetleri Yasası'nın bir kaynak kılavuzuna işaret ederek, "şirketler, yabancı bir yetkiliyi yolsuz bir şekilde etkilemenin dolaylı bir yolu olarak bir yetkilinin aile üyeleri gibi üçüncü taraflara ödeme veya hediye verirlerse de FCPA'yı ihlal edebilirler" diyor. Hunter Biden bu noktada rüşvet almakla suçlanmamış ya da hüküm giymemiştir.

Bilgi notu, Temsilciler Meclisi'ndeki pek çok Cumhuriyetçinin -ve özellikle de GOP'un başkan adayı Donald Trump'ın- gerçekler net bir şekilde ortaya çıkmasa bile görevdeki başkanın azledilmesi için giderek daha fazla çaba sarf etmesinin ardından geldi.

Ancak şu ana kadar komite, Başkan Biden'ın oğlunun herhangi bir iş anlaşmasından kişisel olarak yararlandığına dair doğrudan bir kanıt bulamamış görünüyor. Cumhuriyetçiler şimdi buna gerek olmadığında ısrar ediyorlar.

Notta, "Biden Yönetiminden ya da Azınlıktan hiç kimse, 20 milyon doları aşan dış ödemeler karşılığında Biden ve ortaklarının, eğer varsa, hangi hizmetleri sağladığını açıklamadı" deniliyor.

Beyaz Saray uzun süredir Comer'ın soruşturmasının siyasi amaçlarla tasarlandığını, zira Joe Biden'ın oğlunun yabancı iş ilişkilerinden doğrudan kazanç sağladığına ya da Hunter Biden'ın bu ilişkilerinin başkan yardımcısıyken karar verme sürecini etkilediğine dair herhangi bir kanıt bulunamadığını savunuyor.

Başkan Biden oğlunun iş anlaşmalarından herhangi birine dahil olduğunu reddetti.

Notun yayınlanmasının ardından bir açıklama yapan Beyaz Saray sözcüsü Ian Sams şunları söyledi: "Bugün Gözetim Komitesindeki Cumhuriyetçiler yıllanmış 'haberler', imalar ve yanlış yönlendirmelerle dolu bir başka not daha yayınladılar - ancak Başkan Biden ile ilgili herhangi bir bağlantı yine dikkat çekmiyor."

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •