Hazır giyim sektörü ile birlikte imalat sanayi istihdamının yüzde 25,4’ünü oluşturan tekstilde kan kaybı hızlandı…
Deprem ve ekonomik zorluklarla mücadele eden Türkiye'nin tekstil sektörü, ithalatın artması, düşen talep ve yükselen maliyetler nedeniyle ciddi bir krizle karşı karşıya.
Sektördeki zorlu süreç, şirketlerin kapanmasına ve istihdam kaybının artmasına yol açıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mayıs verilerine göre, son 1 yılda tekstil sektöründe faaliyet gösteren şirket sayısı 586 adet azalarak 19 bin seviyesine geriledi. İstihdam kaybı ise 116 binin üzerine çıkarak 388 bin sınırına dayandı. Aynı dönemde hazır giyim sektörüyle birlikte toplamda 150 binin üzerinde istihdam kaybı yaşandı.
TEKSTİL SEKTÖRÜNDE EN SERT DARALMA YAŞANIYOR…
Geleceğe yönelik beklentiler de sektör için pek umut vaat etmiyor. İstanbul Sanayi Odası'nın temmuz ayı PMI (Purchasing Managers' Index - Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verilerine göre, tekstil sektörü 49,9'luk PMI ile izlenen 10 sektör arasında yeni siparişlerde en sert yavaşlamanın yaşandığı sektör olarak öne çıkıyor.
Yeni siparişler üst üste ikinci ay da ivme kaybına uğradı ve temmuz ayında görülen yavaşlama, geçtiğimiz yılın ekim ayından bu yana en yüksek oranda gerçekleşti. Yeni siparişlerdeki azalma, üretimde son 5 ayın ilk düşüşünü beraberinde getirdi ve istihdam ile satın alma faaliyetlerinde de zayıflama yaşandı.
Merkez Bankası verilerine göre, sektördeki kapasite kullanım oranı da yüzde 70,4 seviyesine kadar geriledi, bu da sektörün içinde bulunduğu zorlu döneme işaret ediyor.