Akaryakıtta ÖTV artışının faturası ağırlaşıyor! Şehir içi ulaşımda zam dalgası...

Akaryakıtta ÖTV artışının faturası ağırlaşıyor! Şehir içi ulaşımda zam dalgası...
A- A+

Akaryakıta gelen ÖTV ve KDV artırımı il il ulaşıma zam olarak yansıdı. İlk olarak Ankara'da toplu ulaşıma yapılan yüzde 57'lik zammın ardından Antalya'da 56'lık, Eskişehir'de yüzde 60'a yakın, Kayseri'de yüzde 35'lik artış gerçekleşti. İstanbul, Gaziantep ve Aydın'da da yakın zamanda ulaşıma zam gelmesi beklenirken yıl sonuna kadar tüm şehirlerde zam fırtınasının olması öngörülüyor.

Seçimlerin ardından döviz kurunun fırlaması ile akaryakıt fiyatları da hareketlenmişti. Son olarak yeni ekonomi yönetiminin akaryakıtta ÖTV ve KDV oranlarını artırmasıyla fiyatlar yüzde 70'i aşan zamlarla güncellenmişti. Nakliye ve üretim maliyetlerini etkileyen akaryakıt zamları çarşıya ve pazara ateş düşürürken hava ile kara taşımacılığı da bu ateşten nasibini aldı.

Akaryakıta peş peşe gelen zamlar nedeniyle uçak biletlerine yüzde 44 oranında zam geldi. İç hatlardaki tek yön uçuşlarda uygulanan 'tavan fiyat' bin 150 TL'den yaklaşık yüzde 44 zamla bin 650 TL'ye yükseltildi. Tavan fiyatın yükselmesinin ardından havayolu şirketleri çeşitli noktalara bin 650 TL'ye bilet satışına başladı.

'BAŞKA ÇAREMİZ KALMADI'
Havada artış şehir içi ulaşıma da yansımaya başladı. İlk zam haberini Ankara Büyükşehir Belediyesi duyurdu. Şehirde toplu ulaşıma yüzde 57 oranında zam yapıldı. EGO Genel Müdürlüğü alınan zam kararını "Başka çaremiz kalmadı" diyerek duyurdu. Alınan zam kararının ardından daha önce 9.5 TL olan tam bilet 15 TL'ye, 4 TL olan indirimli bilet ise 7.5 TL'ye yükseldi. Karar 24 Temmuz 2023 Pazartesi tarihi itibariyle uygulanmaya başlanacak.

ANTALYA'DA ULAŞIM ZAMMI
Ankara'nın ardından Antalya'da toplu ulaşıma yüzde 56 zam kararı alındı. Büyükşehir Belediyesince alınan kararla 9 TL 60 kuruş olan tam ücret 15 liraya, 4 lira olan öğrenci ücreti 6,5 liraya, 8 lira 40 kuruş olan indirimli ücret ise 14 liraya yükseldi.

Yeni tarife bugünden itibaren uygulamaya konulurken alınan kararı değerlendiren Antalya Otobüsçüler Esnaf Odası Başkanı Yasin Arslan, "UKOME toplantısı bitti. Yarın sabah uygulanacak. Biz 17 TL talep ettik. Son zamlarla birlikte bizim de maliyetlerimiz çok arttı. Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek'e teşekkür ederiz. Biz şartları sonuna kadar zorlayarak vatandaşımızı taşımaya devam edeceğiz. Onları mağdur etmeyeceğiz" dedi.

ESKİŞEHİR'DE YÜZDE 60'A YAKIN ZAM
Hemen ardından bir zam haberi de Eskişehir'den geldi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) toplantısından minibüs, dolmuş ile tramvay ve otobüslerde kullanılan eskartlar için zam kararı çıktı. 7,5 lira olan olan tramvay ve otobüs ücretleri zamlanarak 12 lira oldu. Yine 7,5 lira olan dolmuş ve minibüs ücretleri de 13 liraya çıktı. Yeni tarife 24 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak.

KAYSERİ DE ZAMDAN NASİBİNİ ALDI
Bugün ise Kayseri'de toplu taşımaya zam geldiği duyuruldu. UKAME’den yapılan açıklamada, artan maliyetlere dikkat çekildi. Açıklamada, “Toplu ulaşımın ana gider kalemleri olan akaryakıt, işçilik, bakım, yedek parça giderlerinde oluşan fiyat artışları sebebiyle tarife güncellemesi yapmanın toplu ulaşımın sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için gerekli olduğu” ifadelerine yer verildi.

Zammın ardından tam bilet 11,50 TL, indirimli bilet 6,25 TL oldu. Düzenleme ile birlikte aylık abonman 490 TL, indirimli abonman kartı ise 175 TL olarak belirlendi.

SIRADA AYDIN, GAZİANTEP VE İSTANBUL VAR
Zam haberleri peş peşe gelmeye devam ederken Aydın, Gaziantep ve İstanbul'da da yakın zamanda ulaşım zammı yapılması bekleniyor.

Yerel haber sitesi Aydın Hedef'den Duygu Pehlivan'ın haberine göre, Efeler Şehiriçi Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Okan Yalçın, son olarak 19 Haziran’da zam yapılan şehiriçi otobüslerine yeniden yüzde 50 zam gelmesi için talepte bulundu.

BİR AY İÇİNDE İKİNCİ ZAM
Maliyetlerdeki artıştan dolayı yaklaşık 1 ay içerisinde yeniden zam istenmek zorunda kalındığını ifade eden Yalçın, şoförlerden gelen talepler neticesinde Aydın Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne zam yapılması için başvuruda bulunulduğunu belirtti.

Telgraf.online'dan Mihran Temiz'in haberinde ise Gaziantep'te 6 Temmuz itibariyle yüzde 41 ile 43 arasında artan toplu taşıma ücretlerine bir zam daha geliyor. Akaryakıta gelen rekor zamlar sonrası halk otobüsü ve dolmuş sahipleri yeni bir artış istiyor. Tam kartın 12-13.5 TL’ye yükseltilmesi bekleniyor.

Dün İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise ÖTV ve KDV'deki artışa işaret ederek, İstanbul'da toplu taşıma fiyatlarında zam olabileceği sinyalini vermişti.

Kaynak: KARAR

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •