Bu tarif karaciğerinizi 20 yaş birden gençleştiriyor!

Bu tarif karaciğerinizi 20 yaş birden gençleştiriyor!
A- A+

Tahmin edebileceğiniz gibi, yediğiniz yiyecekler karaciğerinizin sağlığında büyük bir fark yaratabilir. Yağlı, tuzlu veya şekerli yiyeceklerin tümü durumu daha da kötüleştirebilirken, diğerleri bu çok önemli organın temizlenmesine ve hatta onarılmasına yardımcı olabilir. Bu nedenle karaciğerinizi size önereceğimiz tarifle gençleştirmeniz mümkün. 

Yeşil elmayı soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Ardından, elmayı küçük parçalara kesin.

Ispanak yapraklarını yıkayın ve doğrayın. Maydanoz yapraklarını da yıkayın ve ince ince kıyın.

Avokadoyu ortadan kesin ve çekirdeğini çıkarın. Ardından, avokadoyu kaşık yardımıyla çıkarın.

Tüm malzemeleri bir blendera ekleyin ve pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar karıştırın.

İçeceği bardağa dökün ve servis yapın.

Bu içecek, karaciğer sağlığına faydalı olan antioksidanlar, lifler, vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Yeşil elma, ıspanak ve maydanoz gibi malzemeler, karaciğerin toksinlerden arınmasına yardımcı olan doğal detoks ajanlarıdır. Ayrıca, zencefil gibi baharatlar, iltihapla savaşarak karaciğerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olabilir.

Ancak, herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya karaciğer problemleri yaşıyorsanız, öncelikle doktorunuza danışmanız önemlidir.

KARACİĞER SAĞLIĞINI KORUYAN YİYECEKLER

KAHVE

Kahve karaciğer hastalığına yardımcı olabilir. Çok fazla kahve tüketiminin sağlığınız için olumsuz etkileri olabilse de, bu içeceğin ölçülü miktarları, karaciğer hastalığı riskini azaltmak da dahil olmak üzere gerçek sağlık yararları sağlayabilir.

Birden fazla çalışma, kahve içen kişilerin, kahve içmeyenlere kıyasla karaciğer sirozu geliştirme olasılığının daha düşük olduğunu göstermektedir. Kahve ayrıca karaciğer enzimlerini (bu organın sağlığının ortak bir göstergesi) düzenleyerek karaciğer sağlığını iyileştirebilir.

TURPGİLLER

Lahana, brokoli, karnabahar ve brüksel lahanası turpgiller sebze kategorisine girer. Bu besinler, karaciğeri detoks etmek ve karaciğer enzimlerini dengelemek dahil olmak üzere birçok sağlık yararına sahiptir. Ayrıca yağlı karaciğer hastalığıyla savaşmaya veya önlemeye yardımcı olduğu gösterilen indol adı verilen bir bileşik içerirler.

YAĞLI BALIKLAR

Yağlı balıklar (somon, sardalya ve ringa balığı gibi) iyi bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır. Çalışmalar, sirozdan zarar görmüş karaciğerlerin sağlıklı olanlara kıyasla bu yağ asitlerinin daha düşük seviyelerine sahip olduğunu ve artan omega-3'lerin bu hastalığa uzun vadede yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Omega-3'ler ayrıca anti-inflamatuar ve anti-kanser özelliklerine sahiptir ve yağlı karaciğer hastalığını azaltmaya yardımcı olabilir.

PANCAR

Pancar kökleri antioksidanlar açısından zengindir, kanser önleyici özelliklere sahiptir ve karaciğer enzimlerini ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olduğu gösterilmiştir. Pancar sapları ve yaprakları da benzer sağlık yararlarına sahiptir.

YULAF EZMESİ VE TAHILLAR

Yulaf ezmesi ve tahıllar gibi yüksek lifli gıdalar da karaciğer fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Çalışmalara göre lif, karaciğer hücrelerinin ölümünü yavaşlatabilir ve hatta bazı karaciğer hasarı türlerinde iyileşmeyi hızlandırabilir. Yulaf, serbest radikallerin karaciğeriniz üzerindeki olumsuz etkisini azaltabilen antioksidanlar açısından da zengindir.

SOYA

Soya sadece sağlıklı bir protein alternatifi olmakla kalmaz, aynı zamanda karaciğer yağlanmasını önlemeye de yardımcı olabilir.

Karaciğerin ana işlevlerinden biri yağları parçalamak ve işlemektir. Bir diyete soya eklenmesinin karaciğerde yağ birikimini azalttığı ve karaciğer hastalıklarına karşı koruduğu bilinmektedir. Edamame ve tofu da harika soya kaynaklarıdır.

ZERDEÇAL

Çoğu insan zerdeçalı baharat olarak bilir, ancak aynı zamanda bir takviyedir. Zerdeçal bir antienflamatuardır, yüksek karaciğer enzimlerini azalttığı ve bazı karaciğer hastalığı türlerini iyileştirebileceği gösterilmiştir.

Ancak herhangi bir takviye ürün almadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.

NARENCİYE

Greyfurt, portakal ve limon gibi turunçgillerin karaciğer toksisitesini azalttığı gösterilmiştir. Bu meyveler ayrıca karaciğerde yağ birikmesini önlediği gösterilen C Vitamini açısından da zengindir.

Bununla birlikte, turunçgiller de yüksek düzeyde fruktoz içerdiğinden, ölçülü olarak tüketmek en iyisidir. Çok fazla fruktoz tüketimi ters etki göstererek karaciğer hastalığını şiddetlendirebilir.

DEVEDİKENİ

Devedikeni, binlerce yıldır karaciğer ve safra kesesi hastalıklarını tedavi etmek için kullanılan geleneksel bir bitkidir. Bu ek ile ilgili araştırmalar devam ederken, karaciğerinizin geçmiş hasardan geri dönmesine yardımcı olabilecek antioksidan, antienflamatuar ve toksin bloke edici etkilere sahip olduğu görülmektedir. Devedikenini birçok formda bulmanız mümkündür ancak daha önce tüketmeyen kişilerin mutlaka doktoruna danışması önerilir.

SU

Son olarak, karaciğerinizi temizlemek istiyorsanız, su içmenin önemini hafife almayın. Yeterince su içmek, karaciğerinizin düzgün çalışmasına yardımcı olur ve ayrıca toksinleri vücuttan atar. Bazen en güçlü çözümler en basit olanlardır.


 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •