Türkiye, önceki gün Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremle sarsıldı. 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler; Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da büyük hasara ve can kaybına neden oldu.
"İLK ÜÇ GÜN BİLEREK GELMEDİM"
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ardından bugün de İYİ Parti lideri Akşener deprem bölgesine gitti. Depremzedelerle bir araya gelen Akşener, neden 3 gün boyunca beklediğini de "Ben bunun tecrübesini yaşadığım için ilk 3 gün bilerek gelmedim çalışmalara engel olmayayım diye. Ama göreceksiniz buradan hiç gitmeyeceğim." diyerek açıkladı.
"SİZLERİ GÜNDEMDE TUTACAĞIZ"
Akşener sözlerinin devamında depremzedeye, "Bundan sonra buralarının adını, sizleri devamlı gündemde tutacağız. Çünkü onu yapmak zorundayız." dedi. Vatandaş ise Akşener'e "Bundan sonra ihtiyacımız yok" yanıtını verdi.
İyi Parti Genel Bakanı Meral Akşener, Kahramanmaraş deprem bölgesinde kurulan çadırkenti ziyaretinin ardından açıklama yaptı. Akşener, “Sayın Ömer Çelik, ‘Cumhur İttifakı olarak buradayız, Millet İttifakı nerede?’ dedi. Bugün bunların konuşulması zamanı değildir. Önce bu iş iktidara düşer. Herkesi, başta Sayın Erdoğan olarak; ciddiyete, kapsayıcılığa, liyakatli kadrolarla çalışmaya davet ediyorum. Ben bir tek canın kurtulabilmesi için her kapıyı çalar, gerekirse o kapıyı bir yumrukta yıkar gerekirse o canın kurtarılması için üzerime düşeni yaparım. Yangın söndürmek için buradayız, yangından mal kaçırmak için burada değiliz. Şimdi özne sizsiniz” dedi.
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün Kahramanmaraş’ta, 6 Şubat’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremin izlerini yerinde inceledi. Akşener, bölgede kurulan çadır kentte depremzedeler ile konuştuktan sonra yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
"Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradım"
“Durumun çok vahim olduğunu teşkilat mensuplarımızdan öğrenince sabah 09.00-09.30 arası yola çıkmak üzere 16 milletvekili arkadaşımız ve genel başkan yardımcımızı bu 10 şehirde görevlendirdim. Öğleden sonra iki (14.00) civarında gelen bilgilerin içinde en önemlisi ısınma olduğunu söyledi sahada bulunan arkadaşlarımız. Bununla ilgili olarak da Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı aradım. Hem bu bilgileri verdim, özellikle tüp üzerinden hem ısınma hem aydınlanma hem de yemek pişirebilme açısından tüp istendi. Bir de enkaz altında kalanlara da ısıtma için bir sistem var onun gönderilmesini, mazot eksikliği vs. gibi pek çok konuda gelen bilgileri çeşitli biçimlerde konunun muhataplarına parti olarak ilettik. Kendimiz parti adına büyük bir sivil toplum örgütü sayabilirsiniz o şekilde bir çalışma yaptık. Şu an itibariyle 236… Partimiz AFAD ile iş birliği kurarak Ali Demirpaşa’nın başkanlığında illerimizde arama kurtarma çalışmalarına katılıyorlar. Şu an itibariyle 16 milletvekili ve genel başkan yardımcısına ilaveten 9 milletvekilimiz koordinatör olarak şehirlerde yapılan yardımların dağıtımına dair yardımcı olmak üzere koordinasyon yapıyorlar.
"Adıyaman’da 2 adet çadır hastanesi yarın sabah itibariyle kurulmuş olacak"
Partimiz hemen o sabah 09.30’da bir afete yönelik koordinasyon kriz merkezi kurduk. STK’larla ilişki kurduk ve onlarla afet koordinasyonunu yürüttük Adıyaman’da 2 adet çadır hastanesi yarın sabah itibariyle kurulmuş olacaktır, 15 doktor göreve başlayacaktır. Bu hastaneleri ihtiyaç duyan diğer illerimize de kuracağız. Adıyaman’da bin 400 kişiye yemek hazırlayacak kapasiteye haiz üretim, ekipman ve donanım bölgeye intikal etmek üzere yola çıktı, şu anda vardılar. Kahramanmaraş’ta bir aşevimiz kurulmuştur, yemek dağıtımı başlamıştır. Antakya’daki vatandaşlarımıza yemek dağıtımı yapmak üzere bir fabrika ile anlaşılmıştır parası tarafımızdan ödenmektedir. Toplamda 164 tır minibüs off road aracı, 8 kamyonet jeneratör, konteyner ev, iş makinesi, gıda, giyecek, hijyen malzemeleri, bebek malzemeleri gibi pek çok konuda bildiğiniz büyük bir STK gibi organizasyon yaptık ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık.
"Kurtarma çalışmalarının yapıldığı yerlerde ayak altında dolaşmak oraya en engel olmak doğru değildir"
Depremin ilk günü demiştim ki, bizim susma zamanımız, devletimizin konuşma zamanı, devletin sesinin duyulma zamanı, siyasetin susma zamanı. Ve buna uyduk. Şimdi de milletimizin sesini duyup tekrar kamuoyuna bunu yansıtma zamanı. Bugün milletimizin sesini dinleyip eksik, rahatsız edici durumlar, yapılmayan, yapılması gereken nediri öğrenip bunun teminine çalışmak ve bunu yerine getirtmek zamanıdır. 72 saat sonra buradayım. Ben Gölcük depremini birebir yaşamış ve bununla beraber büyük çapta akrabasını kaybetmiş Kocaeli milletvekiliydim, aynı zamanda da bir insanım. O depremle bu deprem arasında bir temel fark var burası kış, soğuk ve o gün yazdı. Plansızlık konusunda 99 depremi hepimize eksiklerimizi görüp tecrübeler edinmemizi sağladı. Acının nasıl paylaşıldığını sağladı ve o 72 saatin önemini öğrenmemizi sağladı. Yani kurtarma çalışmalarının yapıldığı yerlerde ayak altında dolaşmak oraya en engel olmak doğru değildir.
"Valilerin talimatı ile derhal askerin, jandarmanın deprem bölgesine girmesi gerekiyordu"
Bugün geldim gördüm ki pek çok aksaklık var. Sivil Savunma Kanunu diye bir kanun vardı 2009’da kaldırdılar. Yerine AFAD kuruldu önemli bir kurumumuz ama çalışan insan sayısı sınırlı. Sivil Savunma Kanunu dediğimiz en az 30 bin kişinin eğitildiği, 15-65 yaş arasında sivil insanların eğitildiği, afetlerde, depremlerde, sel baskınlarında arama kurtarma çalışmalarını yapmak üzere eğitilen insanlardır. AFAD’da görev yapan insanların, bir kişi önderdir, altında bu sivil insanların olması lazım, birinci hata bu. İkincisi ise valilerin talimatı ile derhal askerin, jandarmanın deprem bölgesine girmesi gerekiyordu. En önemlisi Ebrar sitesinden geliyorum, o sitede kullanılan demirin inceliğini göstereceğim.
"Bugün bu karmaşanın temel problemi bu tek adam sistemidir, hafızanın kaybolmasıdır"
Ben rozetim olmadan, sadece Meral Akşener olarak buradayım. Koordinasyonsuzluğu sizden öğrendim, anlattım eksiklerini. Benim, arkadaşlarımın anlayışına göre muhalefet halkın avukatıdır. Üçüncü bir problemimiz daha var; bir kutuplaştırma dili devam ediyor. Bütün belediyelerin tamamının cumhurbaşkanı olarak onların kaynaklarını birleştirip bizlerin vergisi ile oluşan hazinenin kaynaklarını da birleştirip ona göre çarçur etmeden burada oluşan problemlerin çözülmesini sağlaması lazım. Bugün bu karmaşanın temel problemi bu tek adam sistemidir, hafızanın kaybolmasıdır. Devlet olmak ciddi bir iştir, devletin birinci önceliği ciddiyet ikincisi kapsayıcılıktır.
"Yangın söndürmek için buradayız, yangından mal kaçırmak için burada değiliz"
Hiçbir yerde siyasi bir cümle ağzımdan çıkmadı ama çok enteresan AK partili kardeşlerimle karşılaştım; ‘buraya niye siyaset yapmaya geldiniz?’ Siyaset yapmaya da gelebiliriz ama ben sayın Ömer Çelik’e böyle bir cümle kuran bir İYİ Partili görmedim. Sayın Ömer Çelik, ‘Cumhur İttifakı olarak buradayız, Millet İttifakı nerede’ dedi. Bugün bunların konuşulması zamanı değildir. Önce bu iş iktidara düşer. Herkesi başta Sayın Erdoğan olarak ciddiyete, kapsayıcılığa, liyakatli kadrolarla çalışmaya davet ediyorum. Ben bir tek canın kurtulabilmesi için her kapıyı çalar, gerekirse o kapıyı bir yumrukta yıkar gerekirse o canın kurtarılması için üzerime düşeni yaparım. Yangın söndürmek için buradayız, yangından mal kaçırmak için burada değiliz. Şimdi özne sizsiniz.”
Akşener, bölgede en önemli ihtiyaç malzemelerinin ne olduğuna dair soruya şu yanıtı verdi:
"Çadır, ısınma barınma, çocuklara dair ilaç ve mama çok önemli"
“Isınma, bebek maması, bebek bezi, ilaç. Çocuklar hasta, ateş ilacı, antibiyotik yok. Gıdaya erişim sağlandı, orada sorun yok. Umumi tuvalet yok. Çadır, ısınma barınma, çocuklara dair ilaç ve mama çok önemli.”