Son dönemde ev sahiplerinin ‘kira yatırmıyor’ yoluna başvurmak için banka hesaplarını kapatmaya başladığı öğrenildi.
Fahiş kira artışı nedeniyle ev sahipleri ile kiracılar arasındaki davalarda ciddi bir artış görülüyor. Ev sahiplerinin yüksek kira baskısı uyguladığı kiracıları çıkarmak için bu kez de banka hesaplarını kapatarak "kira yatırmıyor" yöntemine başvurduklarını belirten gayrimenkul hukuku uzmanı avukat Olcay Göçüm, kiracıların haklarını ve neler yapmaları gerektiğini anlattı.
Milliyet gazetesine konuşan avukat Göçüm, “Enflasyondaki artış oranı, konuta ilişkin var olan talebin fazla olması, gibi nedenlerle kiralayan ve kiracı arasında kira sözleşmesinde doğan dava sayısında çok büyük artış var. Taraflar kira sözleşmesi ile kiralanan taşınmazın aylık kira bedelini serbestçe belirleyebilir. Kira sözleşmesi kurulurken taşınmazın aylık kira bedelinin belli bir bedeli aşılmayacak şekilde kurulacağına ilişkin yasal düzenleme mevcut değildir” dedi.
Temerrüt davası açılabilir
Ev sahibinin fahiş miktardaki aylık kira talep etmesi ve kiracının bunu kabul etmemesi karşısında ev sahibinin banka hesap numarasını kapatıp kira bedelini almaktan imtina etmesi durumuyla çok sık karşılaşıldığını belirten Avukat Göçüm, “Kiracı temerrüde (sözleşmeden doğan yükümlülüğe uymamak) düşmemek için aylık kira bedelini ‘Konutta Ödemeli’ göndermeli, buna rağmen alınmaz ise Sulh Hukuk Mahkemesi’nden tevdi mahali (ödeme yerinin belirlenmesi) tayin edip mahkemece belirlenen bankanın belirleyeceği banka hesabına aylık kira bedeli ödenmelidir. Aksi takdirde kiracı aleyhine yapılan kira ihtarlı ödeme emri (veya noter aracılığıyla gönderilecek ihtar ile) tebliğ edildikten sonra 30 günlük süre içinde kira bedelleri ödenmez ise kiracı aleyhine temerrüt nedeniyle tahliye davası açılabilir” uyarısında bulundu.