İstanbul'un kaynaklarını israfa, istismara ve ranta kurban etmeyen bir yönetimi var

İstanbul'un kaynaklarını israfa, istismara ve ranta kurban etmeyen bir yönetimi var
A- A+

"Daha önce Haliç Tersanesi’ni gören biri, buranın bu hâle geleceğini hayal bile edemezdi"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki Şehir Hatları A.Ş., tarihi Haliç Tersanesi’nin 567’nci kuruluş yıldönümünde, 5 elektrikli deniz taksiyi suya indirdi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Teslim aldığımızda bir milyon liralık yıllık ticari hacmi olan Haliç Tersanesi, şu anda 175 milyon liraya varan bir ticari hacme kavuşmuş oldu. Daha önce Haliç Tersanesi’ni gören biri, buranın bu hale geleceğini hayal bile edemezdi. İsraf ve istismarı ortadan kaldırdığınızda, akılcı bir süreci her kurumumuzda görebiliriz. Burası, onlardan bir tanesi. Artık İstanbul’un Haliç Tersanesi gibi kaynaklarını israfa, istismara ve ranta kurban etmeyen, İstanbul’un ve İstanbulluların faydasına, kamu yararını gözeten anlayışla hareket eden bir yönetimi var” dedi.

İBB iştiraki Şehir Hatları A.Ş., 'İstanbul denizinin karbonsuzlaştırılması' projesi kapsamında elektrikli deniz taksi üretti. Mevcut deniz taksilere oranla yakıt tüketiminde yüzde 25 azalma sağlayacak yeni nesil araçlar için tarihi Haliç Tersanesi’nin 567’nci yıl kutlamaları haftasında, bugün tanıtım toplantısı düzenlendi. 5 elektrikli teknenin de denize indirildiği törenin sonunda, Haliç Tersanesi’nin 567’nci kuruluş yıl dönümü anısına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, iştiraklerden sorumlu İBB Başkan Danışmanı Ertan Yıldız ve Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş tarafından pasta kesildi. 

Burada konuşan İmamoğlu, şunları söyledi: 

"Dünyanın yaşayan en eski tersanesi, 567 yıldır dimdik ayakta"

1455’te başlayan bir süreç, muhteşem bir tarihi alanın içerisinde olmak, gerçekten özel bir durum. Dünyanın yaşayan en eski tersanesi, 567 yıldır dimdik ayakta. Bunu korumak, muhafaza etmek, geleceğe taşımak önemli. Fatih Sultan Mehmet Han’dan bugüne hem zamana direndi hem de bazen birtakım rant düşüncelerine karşı kendini korudu, muhafaza etti. Bazen de çok duyarlı, titiz insanların katkılarıyla ayakta durdu. Göreve geldiğimizde tasfiye edilip farklı düşüncelerle, başka bir boyuta evrilmesi düşünülen bu alanda, bu tarihi tersaneye gözümüz gibi baktık ve onu yeni bir döneme taşıdık.

 

"Teslim aldığımızda bir milyon liralık yıllık ticari hacmi olan tesis, şu anda yüz 175 milyon liraya varan bir ticari hacme kavuşmuş oldu"

İBB ve Şehir Hatları Genel Müdürlüğü iş birliğiyle yaptığımız çalışmalarla tarihi tersaneyi yeniden canlandırdık. Teslim aldığımızda bir milyon liralık yıllık ticari hacmi olan tesis, şu anda yüz 175 milyon liraya varan bir ticari hacme kavuşmuş oldu. Bugün 50 kompozit yolcu gemisi ve 20 römorkör kılavuz tekne inşa etme kapasitesine ulaştık. Tarihi Paşabahçe Vapuru’nu birlikte hayata geçirdik ve yenileri de yolda. Burada en önemli prensip şu. Ne yaptığını bilen, üretim ve çözüm odaklı çalışkan bir ekibin ve tabii ki değerli Genel Müdürümüzün liderliğinde, güzel bir sürecin yönetilmesi meselesidir.

"Çöpe dönmüş eski deniz taksileri kaldırmamız bir sene sürdü"

Çalışanların eski atıl yapıdan dolayı mutsuz oldukları bir süreci tersine çevirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Deniz taksi üretiminde, daha önce yaptıklarımızın bir değişiğini bugün harekete geçirmiş oldu arkadaşlarımız. Projemizin, çevreci ve hibrit bir deniz taksiye dönüşmesi ve elektrikli teknelerin denize inmiş olması gurur verici. Burada hem yakıt tüketimine malum etkisi var hem karbon salınımıyla ilgili çevreci bir boyutu var. Her yönüyle çok değerli bir işi başarıyoruz. Yılda 200 binin üzerine çıkan bir yolcu hedefi olan bir ekip oluyor artık. Artık filo oluyor. Daha önce biliyorsunuz, bu uygulanmıştı. Çöpe dönmüştü ve çöp hâline dönen tekneler, yıllarca Haliç kıyısında çürümeye bırakılmıştı. Onları bile oradan kaldırmak bir sene sürdü ama bugün çöp değil. Kendi üretimiyle, şık hâliyle, bu tarihi Boğaz’a, Haliç’e yakışan tasarımıyla bir de hem elektrikli hem normal üretimiyle beraber denizde ve Haliç’te, özellikle insanlarımızın hizmet sunacak bu sürecin sonuca ermesi beni çok çok mutlu ediyor.

"Daha önce Haliç Tersanesi’ni gören biri, buranın bu hâle geleceğini hayal bile edemezdi"

Daha önce Haliç Tersanesi’ni gören biri, buranın bu hâle geleceğini hayal bile edemezdi. Şunu söyleyeyim. İsraf ve istismarı ortadan kaldırdığınızda, akılcı bir süreci her kurumumuzda görebiliriz. Burası onlardan bir tanesi. Artık İstanbul’un Haliç Tersanesi gibi kaynaklarını israfa, istismara ve ranta kurban etmeyen, İstanbul’un ve İstanbulluların faydasına, kamu yararını gözeten anlayışla hareket eden bir yönetimi var. Onun için aslında biraz dayanamıyorlar. Kıskansalar, mutlu olacağım. Çünkü kıskançlık, -ben anlamıyorum kıskançlık işinden ama- hani en azından biraz daha iyi yapmayı motive eder diye düşünüyorum. Kıskançlık değil. Başka bir boyuta evrildi. Onun için İstanbul’a müdahale etmeye ve özellikle yok saymaya, hatta İstanbullulara zarar vermeye çalışan birtakım uygulamalara başvuruyorlar. Üzücü ama biz, İstanbul’da adalete, üretime, insana, saygıya, şehre özene mutlak dikkat edeceğiz. Bu yönde bir yolculuğa devam edeceğiz. İstanbul her yönüyle çok güzel bir şehir, çok özel bir şehir. Gerçekten çok iyi şeylere layık, coğrafyası güzel, kültürü güzel, her şeyden önce gerçekten insanı güzel. Bu güzel şehirde, bazen çirkinlikler, kötülükler olmuştur, ama gelip geçicidir. Biz, bütün kötülükleri buradan defetmek için mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. Çünkü burada kötülükler ve çirkinlikler asla kök salmaz. Buranın öyle bir maneviyatı var.”

Sinem Dedetaş: Yakıt tüketiminde yüzde 25’lik bir azalma sağlanacak

Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş’ın konuşmasında verdiği bilgilere göre, yeni nesil deniz taksi projesi 2021’de hayata geçirildi. Çağın ihtiyaçları doğrultusunda yenilenmeye devam eden proje kapsamında geliştirilen, “İBB Hibrit Deniz Taksi” projesi; küresel ısınma ile mücadelede, deniz ulaşımının sürdürülebilirliği amacıyla yüksek karbon salınımının azaltıldığı alternatif bir çözüm olmayı hedefliyor. Yeni nesil elektrikli araçların sağlayacağı yakıt tasarrufu ile tekne başına düşen karbon salınımı önemli ölçüde azaltılacak. Hibrit sisteme geçişle, mevcut dizel motorlu deniz taksilerin yakıt tüketiminde, yüzde 25’lik bir azalma sağlanacak. İlk etapta hizmete alınacak 5 hibrit deniz taksinin yıllık 284 ton karbon ayak izini azaltması öngörülüyor. Her bir tekne, bir önceki versiyonlarında olduğu gibi, 10 kişilik kapasiteye sahip.

Deniz taksi sayısı 50'ye çıktı 

Hibrit araçların kullanımı, mevcut deniz taksilerle aynı olacak. İç dizaynı ve tekne tasarımı önceki teknelerle aynı olacak yeni araçlara da “İBB Deniz Taksi” aplikasyonu üzerinden, 7/24 rezervasyon yapılabilecek. İlk etapta 5 hibrit deniz taksi hizmete alınacak. Böylece İBB’nin deniz taksi sayısı, toplam 50’ye çıkmış olacak. Hibrit deniz taksiler, çevreci ve düşük yakıt tüketim özelliklerine ek olarak engellilerin, bebek arabalı ailelerin, bisikletlilerin rahatlıkla kullanabileceği ‘engelsiz  tekne tasarımı’na sahip. 

Yeni nesil tekneler, hareketli rampa özelliği ile her limana, iskeleye ve noktaya rahatlıkla yanaşabiliyor. Hibrit sistem harici bir şarj ile beslenmeyen tekne hem lityum bataryalar ile hem de fosil yakıt ile çalışabilecek. Bataryalar, seyir esnasında kullanılırken, manevra sırasında gerek duyulması halinde jeneratör devreye girerek, dizel yakıt ile sevk sağlanacak.  

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •