Yüksek öğretim bakanının yazdığı bir mektuba göre Taliban, Afganistan'daki kadınlara yönelik üniversitelerin kapatıldığını duyurdu.
BBC’de yer alan habere göre ;
Bakan, yasağın bir sonraki duyuruya kadar olduğunu söyledi. Hemen yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Çoğu ortaokuldan dışlanmış olduklarından, kadınların örgün eğitime erişimini daha da kısıtlamaktadır.
Üç ay önce binlerce kız ve kadın Afganistan'da üniversite giriş sınavlarına girdi.
Ancak çalışabilecekleri konulara kapsamlı kısıtlamalar getirildi, veterinerlik bilimi, mühendislik, ekonomi ve tarım yasaklandı ve gazetecilik ciddi şekilde kısıtlandı.
Geçen yıl Taliban'ın iktidara gelmesinden sonra, üniversiteler cinsiyete göre ayrılmış sınıflar ve girişler getirdi.
Kız öğrencilere sadece kadın profesörler veya yaşlı erkekler ders verebilirdi.
Son yasağa yanıt veren bir kadın üniversite öğrencisi BBC'ye, Taliban'ın kadınlardan ve onların gücünden korktuğunu düşündüğünü söyledi.
Beni geleceğime bağlayabilecek tek köprüyü yıktılar” dedi.
"Nasıl tepki verebilirim? Okuyup geleceğimi değiştirebileceğime veya hayatıma ışık getirebileceğime inanıyorum ama onu yok ettiler."
Afganistan'ın eğitim sektörü, Taliban'ın devralmasından sonra kötü bir şekilde etkilendi ve geçen yıl ABD liderliğindeki güçlerin geri çekilmesinin ardından eğitimli akademisyenler arasında bir çıkış oldu.
Ülke ekonomisi son on yıllarda büyük ölçüde dış yardıma bağımlı hale geldi, ancak Taliban kızların ortaokullara gitmesine izin vermeyi reddettikten sonra yardım kuruluşları eğitim sektörüne verdiği desteği kısmen ve bazı durumlarda tamamen geri çekti.
Kalan öğretim kadrosunun çoğu aylarca maaş alamıyor.
Son önlemlerin uluslararası toplumda daha fazla endişeye neden olması muhtemeldir.
ABD ve diğer Batılı ülkeler, Afganistan'daki kadınların eğitiminde iyileştirmeler yaparak, Taliban hükümetinin resmi olarak tanınmasının ön koşulu oldu.
Kasım ayında yetkililer, başkent Kabil'de İslami yasalara uyulmadığını iddia ederek kadınların parklara girmesini yasakladı .