Günde 2 bin operasyon yapılıyor! Yılda 700 bin turist Türkiye'de saç ektiriyor...

Günde 2 bin operasyon yapılıyor! Yılda 700 bin turist Türkiye'de saç ektiriyor...
A- A+

Dünyanın kendi emeğiyle milyoner olan ilk kadını Afro-Amerikalı Sarah Breedlove... 8 yaşında anne ve babasını kaybeden, 14'ünde evlenen, 18'inde ise anne olan Breedlove, bilinen adıyla Madam C.J. Walker'ın öyküsü, girişimciler açısından ilginç deneyimlerle dolu. Dünya gazetesinden Kerim Ülker'in haberi…

20 yaşında dul kalıp iki çocuğuna bakmak zorunda kalan Breedlove, 18 yıl boyunca, günlük 1.5 dolara çamaşırcılık yaparak hayatta kalmış. Buhar ve işin stresi nedeniyle saçları hızla dökülen Breedlove, sorununa kendi yaklaşımı ile çözüm aramış ve hala keşfi bir sır olan Walker Saç Koruma Sistemi'ni yaratmış. Saçları koruyan ve yeniden güçlendiren bu ürünü, 19'uncu yüzyılın ikinci yarısında kapı kapı dolaşarak satan Breedlove, 1919'da hayatını kaybettiğinde "Kendi kendine milyoner olan tarihteki ilk kadın" unvanını almış.

Saç ekimi için Türkiye'ye gelen turistler film konusu oldu -  haberistanbul.news

İşte bu kısa bilgiyle başlıyor Esteworld Yönetim Kurulu Başkanı Servet Terziler ile sohbetimiz. Terziler, Breedlove'ın hala sır gibi saklanan saç koruma ve bakımının öyküsünü hatırlatan benzer bir komplekse sahip. Herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmeden saçların tekrar çıkmasını sağlayan bu kompleksin de sırrı Terziler'de saklı. Terziler, benzer sistemi dünyada kullanan iki kişiden biri olduğunu belirtiyor.

Esteworld'ün 2004 yılında tamamen genel sağlık hizmeti sunan Göztepe, Bahçelievler ve Ümraniye olmak üzere üç polikliniği bulunan Marmara Sağlık Grubu'nun tecrübesi üzerine kurulduğunu anlatan Terziler, o yıllarda hükümetin sağlıkta dönüşüm kampanyaları uygulanmaya başlandığını, o politikada tıp merkezi ve polikliniklere karneyle gitme hakkı verilmediğini, bu nedenle hastalarının yüzde 70'ini kaybettiklerini ifade ediyor.

"O dönemde tamamen özel ve hastaya kalitemizi sunabileceğimiz yeni bir iş arayışına giriştik" diye anlatan Terziler, "2014 yılında Bahçelievler'de yaklaşık 1.500 metrekare kapalı alanda Türkiye'nin en büyük saç ekim merkezini kurduk. Altunizade'de Türk filmlerine de ev sahipliği yapmış bir köşkte kliniğimizi açtık. 2014'te Altunizade'de hastanemizi hizmete alarak 2 klinik 1 hastane olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz" bilgisini veriyor.

"Gelenler ortaklık teklif ediyor"

Sağlık turizmine 2005 yılında adım attıklarını dile getiren Terziler, "Körfez ülkelerinde sağlık çalışmaları iyi olmadığı için insanlar ABD'ye gidiyordu. Dubai'de her sene organize edilen Health Tourism Fuarı'na katıldık ve bu potansiyeli Türkiye'ye çekmeyi başardık. Bir anlamda Türkiye'de saç ekim, estetik sektörünün katma değer bir sektör haline gelmesine öncülük ettik. Şu anda dünyanın değişik bölgelerinden 700 bin yabancı, Türkiye'de saç ektirir hale geldi. Gelenler arasında varlıklı olanların sayısı da fazla. Hatta özellikle saçlarını yaptırmaya gelen Arap işadamlarından ortaklık teklifi alıyoruz" diyor.

Merdiven altı yüzde 80'e ulaştı

Bir yandan Türkiye'nin turizminde sağlık potansiyeli devreye alınırken bir yandan da merdiven altı merkezler de türemiş. Terziler, "Artık operasyonların yüzde 80'den fazlası merdiven altı işletmelerde yapılıyor. Bu merdiven altı yerlere maalesef hastaneler de giriyor. Hastaneler bir odasını ya da katını bu konuda uzman olmayan kişilere kiralıyor. AVM'lerde, kuaförlerde saç ekimi yapılıyor. Döviz girdisi şu dönemlerde acil gerektiği için kimse ses çıkarmıyor ne yazık ki... Türkiye'de saç ekimi dünyada ilk 10'a oynuyor. Bununla beraber kalite de ilk 10'a oynamalı" diye konuşuyor.

Türkiye'de günde 2 bin operasyon yapılıyor

Türkiye dünyanın en fazla turist ağırlayan ülkelerinden ancak ne yazık ki geliri o kadar yüksek değil. Yıl geçtikçe düşen kişi başı turist harcaması 700 dolar seviyesinden birkaç yılda 612 dolara kadar düşmüş durumda. Kongre kadar sağlık turizmi de işte bu rakamları yükselten birkaç etmenden biri. Terziler'e sektördeki kişi başı harcamaları sorduğumda rakamların dikkat çekici olduğunu öğreniyorum: "Şu anda en çok sağlık turizminden en fazla hasta aldığımız bölüm saç ekimi. Tüm Türkiye'de bir günde yapılan saç ekim sayısı 2.000 arasında değişiyor. Hastalar havaalanından karşılanıyor, iki günlük otel masrafları karşılanarak, ekim yapılıyor. Sadece uçak bileti turiste ait. Türkiye'de ortalama fiyatlar 800 ile 2 bin 650 euro arasında değişiyor."

Saç ekimine yönelik gelen yabancıların büyük kısmı Körfez ülkelerinden. Ancak Avrupa ve ABD'den de gelenlerin sayısında ciddi bir artış var. Terziler, "Avrupa'da fi yatlar 5-6 bin euro arasında. ABD'de ortalama 10-15 bin dolar dolarlık işlemler Türkiye'de daha küçük ücretlerle yapılıyor. Hatta daha kaliteli operasyonlarla. İngiltere'den Formula 1 şampiyonu, Almanya'dan ünlü bir televizyon programcısı son günlerde misafirimiz olan hastalar arasındaydı. Gelenlerin çoğu tavsiye üzerine geliyor. Avrupa'da en ciddi artış ise İskandinav ülkelerinden. Hollanda'dan Dubai'ye, ABD'den İsveç'e dünyanın değişik bölgelerindeki temsilciliklerimizle her coğrafyaya hizmet veriyoruz" diyor.

 

Kaynak: Dünya Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •