La Nina kapıda... Buz keseceğiz! Kar hangi şehirde ne zaman yağacak?

La Nina kapıda... Buz keseceğiz! Kar hangi şehirde ne zaman yağacak?
A- A+

La Nina yıllarında alize rüzgarları kıyılardaki sıcak suyu açıklara doğru ittikçe, dipteki soğuk su daha çok ortaya çıkıyor. Önümüzdeki kış aylarının soğuk ve yağışlı olması üzerine yapılan tahminler de bu yılların etkisinden yola çıkılarak yapılıyor.

TRT Haber'in aktardığı bilgiye göre, özellikle ocak ayının sert geçmesi beklenirken şubat ayı itibarıyla da ılıman bir havanın etkili olması tahminler arasında. Çünkü, 30 senenin ardından en uzun süren La Nina yılları artık etkisini kaybedecek…

Daha önceki La Nina yıllarına bakıldığında soğuk ve kurak geçtiği de görülüyor. Fakat bu sefer uzun süren La Nina, daha evvel 30 sene önce bu kadar uzun sürmüştü.

Afyon Kocatepe Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nden İklim Bilimci Dr. Öğretim Üyesi Okan Bozyurt, şunları ifade etti:

“Türkiye'nin daha önceki La Nina yıllarına baktığımız zaman sıcaklık değerleri oldukça düşük oluyor. Türkiye'nin içinde bulunduğu Doğu Akdeniz Havzası'nda bazı La Nina yıllarında kış soğuk fakat kurak geçiyor. Yani çok yağışlı bir kıştan söz edemeyiz. Ama genelde sıcaklık değerleri bakımından oldukça soğuk oluyor."

"Ama bu son yıllar en uzun süreli La Nina dönemi oldu. Daha önceki La Ninalar bu kadar uzun sürmemişti. Bu kadar uzun süreli La Nina, 1990 yılında olmuştu. Üç yıllık dönemdi: 1989, 1990, 1991…

O dönemde de dünyanın küresel ortalama sıcaklığı olumsuz yönde etkilendi. Yani negatif yönde etkilendi. Şimdi aynı şekilde 2-3 yıldır La Nina etkili.

Bu sene ayrıca iç batı rüzgarlarının yapmış olduğu salınımlar da etkili olacak. Yani bu sene aslında yine hem yağışlı hem de soğuk olacak. Geçen kıştan biraz daha soğuk bekliyorum.”

Kar severlere müjde! Meteoroloji uzmanı açıkladı: El Nino'lu kış geliyor -  Haber3

Bozyurt, soğuk havaların nedeni olan bu yılların artık etkisini kaybedeceği bilgisini de veriyor. Önümüzdeki yıllar ise artık sıcak geçen kışlar olabilir:

“La Nina hız kesmeye başladı aslında. Yani aynı hızla devam etmiyor. Büyük bir ihtimalle seneye bu dengeler değişecek. Ortalama geçen yılların ardından sıcakların daha da artabileceğini düşünüyoruz. Yani La Nina’nın tam tersi durum sıcak kışları getirecek. Ve aşırı sıcak yazları gündeme getirebilir diye düşünüyorum.”

"Şubat ayından itibaren ılıman hava geliyor”

Bozyurt, sert geçecek ocak ayının ardından şubatın ılıman geçeceğine işaret ediyor. La Nina’nın etkisini kaybetmeye başlaması da bu tahminin nedeni…

“Ocaktan sonra yani şubat ayında durumlar değişecek gibi duruyor. Özellikle şubat ayından itibaren ılıman kış koşulları tekrar gündeme gelebilir. Bu soğuk kış ocak ayının sonuna kadar etkili olacak. Ve şubat ve mart bu sene geçen senekine göre biraz daha ılıman geçebilir diye düşünüyorum. Çünkü La Nina giderek etkisini kaybediyor.”

“25 Ekim’den sonra soğuk sistem geliyor”

Peki, kar yağışı ne zaman geliyor? Bozyurt, bu konuda ekim sonuna dikkati çekiyor ve tarih veriyor. 26, 27 ve 28 Ekim tarihleri arasında soğuk hava dalgasının gelme ihtimali yüksek.

“Önümüzdeki hafta sonu zaten bir soğuk ve yağışlı sistem geliyor. Yani iç kesimlerde gündüz sıcaklıkları 11-12 dereceye kadar düşecek. Tabi gece sıcaklıkları da düşecek ama çok fazla değil. Genellikle yağışlar, yağmur ve sağanak şeklinde olacak. Ama iç kesimlerin yükseklerinde karla karışık yağmur ve kar olabilir. Ama asıl sistemi 25 Ekim'den sonra bekliyoruz. Yani 26-27-28 Ekim gibi kuzeyden daha kuvvetli bir soğuk hava dalgasının gelme ihtimali var.”

"Ankara’ya kar gelebilir, İstanbul için henüz erken"

Bozyurt, gelecek soğuk hava kütlesiyle beraber iç kesimlerde hatta şehir merkezlerinde Ankara'nın yüksek kesimlerinde ilk kar yağışının gerçekleşebileceğini belirtiyor. Fakat, İstanbul'da kar için konuşmanın henüz erken olduğunu ama kasım sonları, aralık ayının başlarında ilk kar yağışının gelebileceğini de sözlerine ekliyor.

“Yurdun güneyi de üşüyecek, Antakya’da kar yağabilir”

Güney kesimlerde de kış aylarının düşük sıcaklıkta olacağı tahmini var. “Özellikle aralık ayında olmasa bile ocak ayında kıyı kesimlerde yine kar yağışı olabilir"  diyor Bozyurt.

“Yani Antalya'nın kıyı kesimleri, Mersin, Adana, hatta Antakya'da bile kar yağışı görülebilir. Dolayısıyla bu kış İzmir’de de kar yağışı daha çok olabilir.”

Avrupa’da ekim karı ihtimali

Avrupa da La Nina’dan etkileniyor. Bu sene kar yağışının da erken başlaması ihtimaller arasında.

“Avrupa daha soğuk ve yağışlı geçecek. Tahminim Kuzeybatı Avrupa'dan ziyade Doğu Avrupa, Rusya ve Türkiye ekseninde yani Avrupa'nın doğusu Rusya ve Türkiye gibi Doğu Akdeniz havzasını kapsayacak şekilde bir soğuma bekliyorum. Avrupa’da ekim ayının ortalarında bile kar yağışı başlayabilir.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •