Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesinde! "Müttefikler arası ambargo olmamalı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan NATO zirvesinde!
A- A+

Rusya-Ukrayna savaşının ele alındığı NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi, Brüksel'de gerçekleştiriliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın zirvedeki üst düzey temasları devam ediyor. Erdoğan basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan sözlerine "Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne desteğimizi güçlü biçimde vurguladık." bilgisini vererek başladı. Erdoğan, "Savaşın başından itibaren Montrö sözleşmesinin yetkilerini Karadeniz'de gerilimi düşürmek için kullanıyoruz." dedi. Erdoğan, "Savunma Sanayimizin önüne bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından koyulan kısıtlamaların kaldırılması ortak menfaatimizedir. Bu konudaki beklentilerimizi liderle açıkça paylaştım.Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların gündeme dahi gelmemesi gerekir." dedi. Erdoğan konuşmasının devamında, "Türkiye NATO'nun caydırıcılık ve savunma tedbirlerine katkı vermeye devam edecektir" sözlerini kullandı.

"AMBARGOLARIN GÜNDEME DAHİ GELMEMESİ GEREKİR"

Savunma Sanayimizin önünde bizzat bazı müttefiklerimiz tarafından konan kısıtlamaların kaldırılması ortak menfaatimizedir. Bu konudaki beklentilerimizi liderle açıkça paylaştım. Müttefikler arasında gizli-açık ambargoların gündeme dahi gelmemesi gerekir.

Bu zirve, Haziran ayında Madrid'de düzenlenecek zirveye giden süreçte önemli bir rol oynuyor. Dünya liderleri ile çok sayıda kapsamlı görüşme gerçekleştirdim. Fransa, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık liderleri ile görüşmeler gerçekleştirdim. Mevkidaşlarımla çoğunlukla Ukrayna'daki gelişmeleri ele aldık. Vize serbestisi sürecinde esneklik sağlanmasına dair beklentimizi bir kez daha mevkidaşlarımla paylaştım.

DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti “Avrupa Birliği liderleriyle katılım sürecimizin canlandırılmasına, gümrük birliğinin güncellenmesi müzakerelerine başlanmasına, kurumsal işbirliği mekanizmalarına yeniden işlerlik kazandırılmasına, vize serbestisi sürecinde esneklik sağlanmasında, birliğin geliştirdiği ortak savunma ve güvenlik yapılarında Türkiye’ye hak ettiği yerin verilmesine dair beklentilerimizi bir kez daha paylaştım.”

Dünyanın 5’ten büyük olduğu gerçeğini hatırlatmaya devam edileceğini vurgulayan Erdoğan, “NATO’ya üyeliğinin 70’inci yılını idrak eden Türkiye, gerek diplomatik gerek askeri gücüyle bölgesinde barışın, istikrarın tesisi ve muhafazası yönünde azim ve kararlılığa sahiptir” dedi.

BASIN MENSUPLARININ SORULARINI YANITLADI

NATO’nun Türkiye’den beklentileri konusunda gelen soru üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan “Salt Türkiye üzerinde yoğunlaşan değil, şu ana kadar yaptığımız çalışmalarla ilgili olarak Türkiye’ye şükran beyanlarında bulunan ülkeler oldu. Ve gerek Sayın Putin’le gerekse Sayın Zelenskiy’le görüşmelerimizi bundan sonra da devam ettireceğiz. Bütün gayretimiz bu iki lideri bir araya getirmek suretiyle özellikle de bir barış atmosferini oluşturmak. Zaten malum Beyaz Rusya’da devam eden süreçle ilgili bir teknik altyapının devam ettiği bu çalışmalarda gerek NATO gerek silahsızlanma gerek kolektif güvenlik gerekse Rusçanın resmi dil olarak kullanılması gibi konularda adeta bir ittifak söz konusu. Ama bunun dışında bir Kırım, bir Donbass meselesi var ki burada tabi buna Ukrayna’nın sıcak bakması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

ZELENSKİY’İN TÜRKİYE’NİN ARA BULUCU ROLÜNÜ ÜSTLENMESİNİ BİZZAT İSTEDİ

Kalıcı bir ateşkes konusunda gelen soruyu yanıtlayan Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’in Türkiye’nin ara bulucu rolünü üstlenmesini bizzat istediğini belirterek “Rusya’nın da buna olumsuz yaklaşma gibi bir durum söz konusu değil. Dışişleri Bakanımla yapılan görüşmelerde onların da buna olumlu bir yaklaşım sergilediği söz konusu” dedi.

“MACRON’LA AĞIRLIKLI OLARAK GÜNDEMİMİZ RUSYA VE UKRAYNA ARASINDAKİ SAVAŞTI”

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’la görüşmesinin içeriği konusunda gelen soruyu cevaplayan Erdoğan “Malum Fransa seçime gidiyor. Seçime gittiği bir dönemde Sayın Macron’la tabi ağırlıklı olarak gündemimiz Rusya ve Ukrayna arasındaki bu savaş idi. Ama bunun dışında Türkiye-Fransa ilişkileriyle alakalı gerek siyasi gerek askeri gerek ekonomik gerek kültürel bir çok konuda ‘nerden dereye geldik’, ‘bundan sonraki süreçte neler yapabiliriz’ bunları kendisiyle etraflıca görüştüğümüz çok çok verimli, faydalı bir buluşma oldu” dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı;

“Değerli arkadaşlar görünen gerçek şu, o da hemen hemen NATO ülkelerinin büyük bir çoğunluğu ağırlıklı olarak yaptırımlar üzerinden hareket ediyorlar. Çünkü yaptırımların dışındaki yöntemlerin faydalı olamayacağı kanaati liderlerin büyük bir çoğunluğunda hakim. Ve dolasıyla sonuç bildirgesinde hakim olan ruh budur.”

ERDOĞAN'DAN PEŞ PEŞE KRİTİK GÖRÜŞMELER

Kritik zirveye katılan devlet başkanları aile fotoğrafında bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Macron ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası aile fotoğrafında katıldı.Son dakika: Erdoğandan NATO ülkelerine net mesaj: Müttefikler arası ambargo olmamalı

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •