2022 Oscar ödülleri için geri sayım başladı: Adaylar, tahminler, rekorlar ve son detaylar

2022 Oscar ödülleri için geri sayım başladı: Adaylar, tahminler, rekorlar ve son detaylar
A- A+

1929'dan bu yana verilen ve bu yıl 94. kez sahiplerini bulacak olan Oscar Ödülleri 27 Mart 2022'de verilecek. Tüm dünyanın ilgiyle takip ettiği ve sinema dünyasının en prestijli organizasyonu olan "94. Oscar Ödül Töreni", Türkiye'nin kültür sanat kanalı TRT 2 ekranlarında canlı olarak yayınlanacak.

Oscar'lara sadece günler kala, ödül uzmanları, eleştirmenler ve sinema severlerin tahminleri arttı. 27 Mart Pazar günü gerçekleşecek olan tören için hazırlıklar tamamlandı. Bu yılki adaylar, Oscar kanonunda ilginç rekor kıranları ve trendleri temsil ediyor. İşte, son detaylar...

*Netflix, Akademi'nin en prestijli ödülü için heykelciği eve götürmeye şimdiye kadarki en yakın şey. Jane Campion'un "The Power of the Dog" filmi, en iyi film dalında eleştirmenlerden en çok ödül alan film oldu ve film, BAFTA ve DGA törenlerinden birincilikle ayrıldı.

*"CODA" oyuncu kadrosu için Screen Actors Guild Ödülü'nü ve PGA Ödülü'nü kazandıktan sonra, en iyi film de dahil olmak üzere aday gösterilen üç kategorinin hepsini de alma şansı var.

*Will Smith, aynı yıl "Kral Richard" için oyunculuk ve yapımcılık için aday gösterilen ikinci siyahi isim. "The Eyes of Tammy Faye" ile başrol oyuncusu adayı olan Jessica Chastain, aynı zamanda filmin yapımcılığını da üstleniyor. Tarihte sadece iki kişi oyunculukta başarılı olmayı başardı: "Hamlet" (1948) için Laurence Olivier ve "Nomadland" (2020) için Frances McDormand.

*"CODA" için aktör adayı olan Troy Kotsur, başrol oyuncusu Marlee Matlin'in bir yönetmen tarafından yönetilen ilk film olan "Children of a Lesser God" (1986) ile başrol oyuncusu Oscar'ını kazanmasının ardından aday gösterilen ikinci sağır aktör oldu.

*"The Power of the Dog" 12 ile en fazla Oscar adaylığına sahip film. Ancak, en çok aday olan filmin birincilik ödülü kazandığı her zaman kesin değil. Son 12 yılda sadece üç kişi bu başarıya ulaştı: "The Shape of Water" (2017), "Birdman" (2014) ve "The King's Speech" (2010).

*Üçten az adaylıkla en iyi film ödülünü kazanan sadece üç film var: "Wings" (1927, iki), "The Broadway Melody" (1929, üç) ve "Grand Hotel" (1932, bir). En iyi film, yardımcı oyuncu ve uyarlanmış senaryo dallarında aday gösterilen Apple Original Films'in "CODA"sı, 90 yıl içinde en az aday gösterilen en iyi film kazananı olacak. İyi hissettiren filmlerden herhangi birini tahmin eden uzmanlar, bunu sadece bir başka ödülle yapıyor. İkisinden biri kazanırsa, "Spotlight" (2015) ve "The Greatest Show on Earth"e (1952) sadece iki kişiyle kazanan olarak katılacak.

*Ari Wegner, "The Power of the Dog" ile, yine bir Netflix filmi olan "Mudbound" (2017) ile Rachel Morrison'dan sonra sinematografi dalında aday gösterilen ikinci kadın oldu.

OSCAR GEÇMİŞİNDEN ÖNEMLİ DETAYLAR

*Daha çok Oscar olarak bilinen Akademi Ödülleri, Hollywood'un film endüstrisindeki en prestijli sanat ödülü. Oscar tarihinin en çok ödül alan filmleri 11 heykelcikle "Ben-Hur", "Titanic" ve "Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü".

*Önceki 93 Oscar yılının en iyi film ve yönetmen kazananları, beşi son on yılda olmak üzere 26 kez farklı filmlere gitti.

*Akademi tarihinde en çok aday gösterilen filmler "All About Eve", Titanic ve 14 yaşında "La La Land" oldu. "La La Land", üç film arasında en iyi filmi kaybeden tek film oldu. Tek bir Oscar alamayan en çok aday gösterilen filmler, her biri 11 kayıpla "The Turning Point" (1977) ve "The Color Purple" (1985) oldu.

*John Ford, bu kategoride dört galibiyetle en fazla galibiyete sahipken, Frank Capra ve William Wyler her biri üç kupa ile arkada. Wyler 12 ile en çok aday gösterilen yönetmen ve Martin Scorsese ona en yakın olan isim ise dokuzda.

*Clint Eastwood, "Million Dollar Baby" (2004) ile kazandığı 74 yaşında Oscar tarihinin en yaşlı kazananı olurken, en yaşlı aday rekoru "Prizzi's Honor" (1985) için aday gösterildiği 79 yaşındaki John Huston oldu.

*Tarihin en genç kazananı, 32 yaşında "La La Land" (2016) ile Damien Chazelle olurken, John Singleton, "Boyz N in the Hood" (1991) için kısa listeye alındığında 24 yaşında en genç aday olma ayrıcalığını elinde tutuyor.

94. OSCAR ÖDÜLLERİ İÇİN YARIŞACAK FİLMLER VE İSİMLEREN İYİ FİLM"Belfast""CODA""Don't Look Up""Drive My Car""Dune""King Richard""Licorice Pizza""Nightmare Alley""The Power of the Dog""West Side StoryEN İYİ YÖNETMEN"Belfast" Kenneth Branagh"Drive My Car" Ryusuke Hamaguchi"Licorice Pizza" Paul Thomas Anderson"The Power of the Dog" Jane Campion"West Side Story" Steven SpielbergEN İYİ KADIN OYUNCUJessica Chastain in "The Eyes of Tammy Faye"Olivia Colman in "The Lost Daughter"Penélope Cruz in "Parallel Mothers"Nicole Kidman in "Being the Ricardos"Kristen Stewart in "Spencer"EN İYİ ERKEK OYUNCUJavier Bardem in "Being the Ricardos"Benedict Cumberbatch in "The Power of the Dog"Andrew Garfield in "tick, tick...BOOM!"Will Smith in "King Richard"Denzel Washington in "The Tragedy of Macbeth"EN İYİ YARDIMCI KADIN OYUNCUJessie Buckley (The Lost Daughter)Ariana DeBose (West Side Story)Judi Dench (Belfast)Kirsten Dunst (The Power of the Dog)Anjanue Ellis (King Richard)EN İYİ YARDIMCI ERKEK OYUNCUCiarán Hinds – BelfastTroy Kotsur – CODAJesse Plemons – The Power of the DogJK Simmons – Being the RicardosKodi Smit-McPhee – The Power of the DogEN İYİ UYARLAMA SENARYOCODADrive My CarDuneThe Lost DaughterThe Power of the DogEN İYİ ÖZGÜN SENARYOBelfastDon't Look UpKing RichardLicorice PizzaThe Worst Person in the WorldEN İYİ ANİMASYONEncantoFleeLucaThe Mitchells vs the MachinesRaya and the Last DragonEN İYİ BELGESELAscensionAtticaFleeSummer of Soul (When The Revolution Could Not Be Televised)Writing with FireYABANCI DİLDE EN İYİ FİLM"Drive My Car" Japan"Flee" Denmark"The Hand of God" Italy"Lunana: A Yak in the Classroom" Bhutan"The Worst Person in the World" NorwayEN İYİ KISA ANİMASYONAffairs of the ArtBestiaBoxballetRobin RobinThe Windshield WiperEN İYİ KISA BELGESELAudibleLead Me HomeThe Queen of BasketballThree Songs for BenazirWhen We Were BulliesEN İYİ SİNEMATOGRAFİDuneNightmare AlleyThe Power of the DogThe Tragedy of MacbethWest Side StoryEN İYİ KOSTÜM TASARIMICruellaCyranoDuneNightmare AlleyWest Side StoryEN İYİ FİLM KURGUSUDon't Look UpDuneKing RichardThe Power of the Dogtick, tick... BOOM!EN İYİ MAKYAJ VE SAÇ TASARIMIComing 2 AmericaCruellaDuneThe Eyes of Tammy FayeHouse of GucciEN İYİ ÖZGÜN MÜZİKDon't Look UpDuneEncantoParallel MothersThe Power of the DogEN İYİ ÖZGÜN ŞARKI"Be Alive" (King Richard)"Dos Oruguitas" (Encanto)"Down to Joy" (Belfast)"No Time to Die" (No Time to Die)"Somehow You Do" (Four Good Days)EN İYİ SES KURGUSUBelfastDuneNo Time to DieThe Power of the DogWest Side StoryEN İYİ GÖRSEL EFEKTDuneFree GuyNo Time To DieShang-Chi and the Legend of the Ten RingsSpider-Man: No Way Home

Dünyada ve yurt genelinde milyonlarca sinemaseverin merakla beklediği 94. Oscar Ödül Töreni canlı yayınla TRT 2 ekranlarında olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •