Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor. Türkiye Ekonomi Modeli'nin; yüksek ihracata dayalı, cari açığı azaltıcı ve refah sisteminin toplumun tamamına yansıtıldığı bir model olduğunu belirten Bakan Nebati, "Orta gelir tuzağını üretim üssü olarak aşacağız. Ülkemiz üzerinde oyun oynanmasını engelliyoruz. Üç günde kendi imkanlarımızla dövizde bu noktaya geldik. Faiz artırılmalı diyenlere tokat gibi bir yanıt oldu." dedi. Öte yandan Bakan Nebati, Türkiye Ekonomik Modelinin olumlu sonuçlarının yaza kalmadan göreceklerini söyledi.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yeni ekonomik modelle ilgili "Ülkemiz üzerinde oyun oynanmasını engelliyoruz. Üç günde kendi imkanlarımızla dövizde bu noktaya geldik. Faiz artırılmalı diyenlere tokat gibi bir yanıt oldu" şeklinde konuştu.
NTV'de soruları yanıtlayan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıklamaları şöyle;YENİ EKONOMİK MODEL TARTIŞMALARIHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, şu şekilde konuştu:2013 yılında Gezi olayları öncesinde faizin düştüğü, enflasyonun düştüğü bir ortamda bir sorunla karşı karşıya kaldığımız görüyoruz. Yüksek büyüme için yüksek cari açık. 2013'te 400 milyar dolara yakın borçlanmışız. 2013'ten bugüne kadar borçlanma oranı 445 milyar dolar seviyesinde. 8 yıldır bununla ilgili bir mücadele sürüyor. Geçmişteki saldırılar birtakım değişiklikleri engelledi.
“ALTYAPIYI TAMAMLAMIŞ ŞEKİLDE GELİYORUZ”
Türkiye modeli denmesinin sebebi şu. Biz Güney Kore modeli değiliz, çünkü seçilmiş bir ülke. Çin değiliz, devasa nüfusuyla, aldığı tedbirlerle gelen bir ülke. Biz demokratik gelenekleri olan, serbest piyasaya inanan, kambiyo rejimine sıkı sıkı bağlı olan ve bu geleneği de sürdüren bir modeli ortaya koyuyoruz. Çünkü altyapımız dolu. Altyapıyı tamamlamış şekilde geliyoruz.
“FAİZ ARTIRILMALI DİYENLERE TOKAT GİBİ BİR YANIT OLDU”
Ülkemiz üzerinde oyun oynanmasını engelliyoruz. Üç günde kendi imkanlarımızla dövizde bu noktaya geldik. Faiz artırılmalı diyenlere tokat gibi bir yanıt oldu.
"SICAK PARADAN ZİYADE DOĞRUDAN YATIRIM İSTİYORUZ"
20 yıldır geliştirilen bir yapı var. Bu yapı Türkiye'nin sanayide bir aşama daha üste çıkacağı alt yapıyı hazırladı. İnsanlar, girişimler bu yapının nasıl işlediğini gördü. Sıcak paradan ziyade doğrudan yatırım istiyoruz, bunun için de teşviklerde bulunuyoruz. Türkiye doğrudan yatırım almaya devam ediyor. Sıcak para Türkiye'de artık kendisinin isteyeceği şekilde yön bulabileceği alanı kaybetti. 2018, 2019'daki saldırılarda kullanılan temel araç sıcak paraydı. Sıcak para ile dilediğiniz şekilde manipüle edebiliyor. Sizi bir kıskaca alıyor. Sıcak parayla bizim üzerimizde oyun oynanmasının yolunu kapatıyoruz.
YENİ SİSTEMİN ETKİLERİ NE ZAMAN GÖRÜLÜR?
90'lı yıllarda büyüme düşük, cari açık düşük. 90'lar böyle gitti. 2002 ile 2020 döneminde yeterli ancak riskli bir şey yaptık. Cari açık yüksek, büyüme yüksek. 2013'lere geldiğimizde cari açık tavan yapmıştı. Türk lirası çok güçlü hale gelmişti, borçluluğumuz artmıştı, biz büyümeyi öyle gerçekleştirdik. İşte öğretilmiş ikinci şey; cari açık olmadan büyüme olmaz. Biz de diyoruz ki hayır, düşük cari açık ve yüksek büyümeyle yeterli ve risksiz bir yapıyı gerçekleştirmiş olacağız. Peki nasıl yapacağız bunu? Bunu yaparken bizim 19 yıldır inşa ettiğimiz bir Türkiye'nin temelleri, altyapısı bitti. Sanayiye biz yüksek teknoloji ürünleri olmak kaydıyla destek vereceğiz. İki, proje bankacalığına giriyoruz. Bankacılıkta yeni bir enstürman geliyor, proje kredileri.
"BANKACILIKTA YENİ BİR ENSTÜRMAN GELİYOR"
Peki nasıl yapacağız bunu? Bunu yaparken bizim 19 yıldır inşa ettiğimiz bir Türkiye'nin temelleri, altyapısı bitti. Sanayiye biz yüksek teknoloji ürünleri olmak kaydıyla destek vereceğiz. İki, proje bankacalığına giriyoruz. Bankacılıkta yeni bir enstürman geliyor, proje kredileri.