BioNTech ile birlikte geliştirdiği ilk koronavirüs aşısı ile adını duyuran ilaç firması Pfizer, bu kez de COVID-19 hapı geliştirdiğini duyurdu. Şirket, ilk deneme sonuçlarını bugün yayımladı. Türünün ikinci örneği olan antiviral hap, hafif ila orta derece enfeksiyona sahip risk altındaki hastalarda hastaneye yatış ve ölüm oranlarını yaklaşık yüzde 90 oranında azalttı. İşte çalışmanın tüm ayrıntıları…Pfizer, COVID-19 hapı için “Yüzde 90 etkili” dediABD merkezli ilaç firması, geliştirdiği hapın özellikle yaşlılar ve sağlık sorunları olanlar için öncelikli olduğunu açıkladı. ‘Paxlovid‘ isimli ilacın duyurusu, ilaç şirketi Merck‘in geçtiğimiz ay duyurduğu koronavirüs ilacının hemen ardından geldi. Merck’in geliştirdiği ilaç ise, ciddi hastalık riski yüksek hastalarda ölüm veya hastaneye yatış oranını yarı yarıya azalttı.
Pfizer, COVID-19 hapı denemelerinin ayrıntılarını açıkladı. Çalışma, hafif ila orta şiddette hastalığı yaşayan 775 aşılanmamış insan üzerinde yapıldı. Hastalar, obezite veya ileri yaş gibi ciddi hastalık gelişimi için en az bir risk faktörüne sahipti. Tedavi, semptomların ortaya çıkmasından sonraki üç ila beş gün içinde başladı ve beş gün sürdü.
Araştırmacılar, semptomlar başladıktan sonraki üç gün içinde hapın verildiği kişilerden sadece yüzde 0,8’inin hastaneye kaldırıldığını gördü. Tedaviden 28 gün sonra hiçbiri ölmemişti. Ayrıca plasebo grubundaki hastaların ise yüzde yedisi hastaneye kaldırıldı. Plasebo grubundaki yedi kişi öldü.
Semptomlar başladıktan sonraki beş gün içinde Pfizer COVID-19 hapı ile tedaviye alınan hastalarda da bu oran benzerdi. Pfizer’ın tedavi grubundakilerin yalnızca yüzde 1’i hastaneye yattı. Ancak buna karşılık, plasebo grubunda ise 10 kişi öldü.
Pfizer, yan etkileri açıklamadı
İlaç şirketi Pfizer, “Düzenleyici makamlar tarafından onaylanması halinde oral antiviral ilaç adayımızın hastaların hayatlarını kurtarma, COVID-19 enfeksiyonlarının şiddetini azaltma ve 10 hastaneye yatıştan dokuzunu engelleme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyoruz.”dedi.
Pfizer, COVID-19 hapı için herhangi bir yan etkiyi henüz açıklamadı. Bununla birlikte, yan etkiler tedavi ve plasebo hastalarının yaklaşık yüzde 20’sinde görüldü. Ancak söz konusu Pfizer denemesinde ilaç tek başına verilmediği için şirket, bu yan etkilerin diğer ilaçtan kaynaklanabileceğini söyledi.
İlacın onaylanması halinde, günde iki kez alınan üç haptan oluşan tedavi, aşılama oranlarının düşük olduğu ülkelerde faydalı olabilir. Ayrıca Pfizer, denemelerin olumlu sonuç vermesinden ötürü bağımsız bir uzman grubunun tavsiyesi üzerine çalışmayı yarıda kesti.
Şirket, ABD Gıda ve İlaç İdaresi dahil uluslararası ilaç düzenleyicilerine onay için başvuru yapacak. Bu arada, İngiltere şimdiden 250 bin tedavi dozu sipariş etti.