Bakan Fahrettin Koca: "Yerli aşımız 'TURKOVAC' acil kullanım onayına ulaşabilecek duruma geldi!"

Bakan Fahrettin Koca:
A- A+

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bugün sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Salgınla mücadele sürecimiz açısından simge bir gün!" diyerek açıklama yapacağını belirtmişti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları:

Heyecan verici bir sebeple karşınızdayım. 18 aylık mücadelemizde kutlanmaya değer bir gün. Aşıda 100 milyon dozu aştık. 100 milyonunucu doz Kocaeli Gebze'de bir vatandaşımıza yapıldı. 100 milyon doz aşıda kararı, emeği ile katkısı olan herkesi kutluyorum. Ortak hedefimiz olan toplum bağışıklığı için gücümüzü büyütme günüdür. 18 yaş ve üstü nüfusta ilk doz aşı oranı yüzde 82'dir.

İlk doz ilk adımdır. İlk adımdan sonuç almayı bulmak yanlış olur. İkinci doz aşı olma oranı yüzde 63,8, ikinci doz aşı gelen 11,3 milyon kişi bulunuyor. Tek doz aşının koruyuculuğu yok.

AŞISI TAMAMLANMIŞ KİŞİ NEDİR?

Aşısı tamamlanmış kişi, iki doz inaktif aşı olmuş ardına üçüncü hatırlatma aşısını olan veya 2 doz mRNa aşısı olmuş kişilerdir. Hatırlatma dozunuzu yaptırmanızı rica ediyorum.

Tam doz aşılama oranında henüz yeterli orana ulaşamadık.

BAKAN KOCA'DAN 'TURKOVAC' MÜJDESİYerli aşımız TURKOVAC acil kullanım onayına müracaat edebilecek aşamaya geldi. Bir tesiste üretimine başladığımız TURKOVAC aşımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. Onay alması halinde ekim ayı içinde seri üretime geçeceğiz.

Şu an toplumda yüzde 90'ın üzerinde Delta varyantı var. Mu varyantı 2 vaka var. Bu 2 vaka da İstanbul'da, aşılı değiller.

Bakan Koca, sahte aşı kartı/PCR testi iddiaları ile ilgili, "Bununla ilgili somut bir istismarın yapıldığı bilgisi bize gelmedi ama olursa da müeyyidenin güçlü olacağını ifade etmek isterim"dedi.

36 milyon aşılanmasaydı hastane yükü 3 kat artardı.AŞI YAŞI 12'NİN ALTINA İNECEK Mİ?

18 yaş ve üzerini önemsiyoruz aşıda. 12 yaş üzeri için de daha çok ek hastalığı olanlar için tanımlamayı yaptık. Kronik hastalığı olan 12 yaş üzeri kişilerin de aşılanmasını önemsiyoruz. Velinin ailesinin onayıyla bu aşıyı yaptırabilmenin önünü açmış olduk. Toplamda 12, 13, 14 yaş grubunda daha yüzde 3'ü geçmediğini görüyoruz.

SAHTE PCR SONUCU

Bununla ilgili biz aşıları kimlerin yapması gerektiğini biliyoruz. Kime izin verdiğimizi biliyoruz. Bu aşıyı yaptıran birimleri de yakından takip ediyoruz. Şu an somut bir bilgi gelmedi bunun istismarının yapıldığıyla ilgili. Olursa müeyyidenin güçlü olacağını, yapılması gereken uygulama ne ise bundan hiçbir şekilde çekinmeyeceğimizi ifade etmek istiyorum.

VARYANTLARI TESPİT ETME KİTİ

Kitlerin bir sorunu yok ama varyantlarla ilgili sekans analizi yapıyoruz ayrıca. Sadece PCR kitleriyle hangi varyantın olduğunu değil, sekans analizi yaparak varyant analizini daha kesinleştirmiş oluyoruz. Vakaların ortalama yüzde 5'ine yakınını sekans analizi yaparak bildirmeye gayret ediyoruz.

Vakalar, vefatlarla ilgili 1-2 rakam vermek istiyorum. 18 yaş ve üzeri yatan hastalarımızın yüzde 90'ı aşısını tamamlamamış olan kişiler. Vaka yükümüz ise yüzde 81'ini oluşturuyor. Aşısını tamamlamamış olan kişilerin toplam sayısı 26 milyon. Aşısını tamamlamış olan kişilerin yaklaşık sayısı 36 milyon. 36 milyonun ağırlıklı yaş ortalaması daha yüksek ve ek hastalığı daha fazla olanlar ve bunların toplam içindeki payı yüzde 10, yaş ortalaması da 46. 26 milyonun yaş ortalaması daha düşük.

36 milyon aşılanmamış olsaydı var olan hastane yükü 2.5-3 kat en az yaştan bağımsız olarak artmış olacaktı. Belki bu 4-5 kat olacaktı yaşla birlikte. 26 milyonun vakadaki oranı yüzde 81, 36 milyon aşılı olanın ise yüzde 19. Orada da 4-5 kat daha fazla vaka olacaktı.

Bu farklılık nereden kaynaklanıyor? Varyant değişikliğiyle birlikte daha bulaşıcı, daha hastane yükü oluşturan bir varyant olduğu belli.

GRİP AŞISI HAZIRLIKLARI

Geçen yıl bir sorun yaşamamıştık, üstelik elimizde bir miktar aşı da kalmıştı. Bu yıl da geçen yıl siparişi verilen aşı miktarından daha fazlasının tedarik edilmesi gerektiğini planlıyoruz. Sorun yaşayacağımız düşünüyorum.

AŞI KARŞITLIĞI

Ben o kelimeyi kullanmak istemiyorum. En fazla, aşı olmayı erteleyenlerimiz olmuş olabilir. Bu toplumun aşıyla ilgili bir direncinin olmadığını, evlatlarına doğmuş olduğu andan itibaren 13 farklı aşıyı yaptırabilmiş bir toplumuz. Şu an dünyada aşı doz miktarında 8. sıradayız. Bizden önce tek Avrupa sayısı Almanya var. Zannediyorum 2 hafta içerisinde Almanya'yı da geçmiş olacağız çünkü günlük aşı yapma miktarımız daha fazla.

SINOVAC'IN ETKİSİ DÜŞÜK MÜ

İlk aşıyı yaptırdığımız grup sağlık çalışanlarımız oldu. Sağlık çalışanlarımız içinde son 3 aydan bu yana aşısını yaptırmış hekim arkadaşlarımızdan hiç duydunuz mu? 1-2 arkadaşımız oldu, 2 doz Sinovac aşısını yaptırıp 3. doz aşısını yaptırmayanlardı onlar da. Demek ki Sinovac aşısı bu kadar etkili oldu. İnaktif aşı koruyuculuğunun 3. aydan sonra azaldığını görerek Bilim Kurulu hatırlatma dozu kararını başlattık. 3. dozunu yaptıran 9 milyon kişinin yüzde 1.5-1.6. Ama 2 doz aşısını yaptırıp hatırlatma dozunu yaptırmayan 6 milyon kişinin hastane yükü 6-7 kat fazla. Yani 3. doz 6-7 kat oranında koruyuculuğu artırıyor.

Sinovac aşısı etkili ama 3. aydan sonra koruyuculuğu düşüyor. Koruyuculuğu artırmak için 3. dozu yaparak 5-6 kat daha artırmak mümkün.

PCR ZORUNLULUĞU

Yabancılar için de PCR zorunluluğu var, olacak. Vatandaşımızın güvenliği için yanında oturan yabancı kişi de olsa onun enfeksiyonu olup olmadığı önemli. (PCR testi) Her geçen gün sayılar giderek artıyor. Biz şu an herkesten istemiyoruz.

Şu an çok ciddi bir oran oluşturmuyor ama hareketlilik giderek arttığında bu sayılar da artmış olur.

PCR ZORUNLULUĞU

Yabancılar için de PCR zorunluluğu var, olacak. Vatandaşımızın güvenliği için yanında oturan yabancı kişi de olsa onun enfeksiyonu olup olmadığı önemli. (PCR testi) Her geçen gün sayılar giderek artıyor. Biz şu an herkesten istemiyoruz.

Şu an çok ciddi bir oran oluşturmuyor ama hareketlilik giderek arttığında bu sayılar da artmış olur.

ÖĞRETMENLERDE AŞI ORANI

2 doz aşısını yaptıranların oranı yüzde 77. En az 1 doz aşısını yaptırmış öğretmenlerimizin oranı da yüzde 90'ı geçti. Kovid geçirenlerin oranı ise yüzde 4.4'lerde. Yani şu an yüzde 95'lere yakın aşılanmış olan ve koruyuculuğu olan kişilerden bahsediyoruz.

Önümüzdeki 1-2 hafta içerisinde bu oranın yükselip 2. dozların tamamlanacağını biliyoruz.

YÜZ YÜZE EĞİTİM

Şu an için ciddi bir oran olmadığını söyleyebilirim. Biz ayrıca pazartesiden itibaren illerimizde bazı okullarımızda örnek olabilecek okullarımızı da öğrencileri de taramak istiyoruz. Rastgele tarama yapıp belirtisi olmadan toplumdan veya öğrencilerimizde virüsün yaygınlığını görmüş olacağız.

TURKOVAC'TA SON DURUM

(TURKOVAC) İnaktif aşı olan Sinovac'la birlikte biz bir üçüncü doz çalışması yapıyoruz. Bu üçüncü doz uygulaması zannediyorum yarın bitmiş olacak. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bu 2 kıyaslamayla ilgili sonuçlar ve faz-3 çalışması da devam ediyor. Biz acil kullanım onayı anlamında öncelikle Sinovac'la karşılaştırmalı olan 3. doz uygulaması büyük ihtimalle yarın bitmiş olacak. Önümüzdeki haftalar sonuçları daha net ifade edeceğiz.

YENİ TEDBİRLER

Yeni dönemde okulları kapatmak istemiyoruz çünkü artık elimizde aşı var. En fazla, sınıf kapatılabilir ama onu da mümkün mertebe kapatmaktan yana değiliz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •