İngiltere, Taliban’dan kaçan Afganların Türkiye ve Pakistan’daki merkezlerde ağırlanmasını istiyor.
İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Taliban’dan kaçan Afgan göçmenlerin Türkiye ve Pakistan gibi ülkelerde kurulacak merkezlerde ağırlanmasını önerirken bu ülkenin Başbakanı Boris Johnson, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
İngiltere’de yayımlanan "The Mail on Sunday" gazetesine bir makale yazan Wallace, Taliban’dan kaçanlar için Afganistan’a komşu ülkelerde göçmen merkezlerinin kurulacağını belirterek, Türkiye ve Pakistan’da bu merkezlerin kurulmasını istediklerini söyledi.
Afganistan’daki tahliye işlemleriyle ilgili görüşlerini açıklayan Wallace, “hiç bir ulusun herkesi dışarı çıkartma gücü olmadığını” ifade etti.
Wallace, İngiltere’ye gelme hakkı bulunan binlerce Afgan vatandaşının tahliyesi için zamanın artık daraldığını kaydetti.
ABD’nin ülkeyi terk etmek için belirlediği süreyi uzatmaması halinde Taliban’dan kaçıp İngiltere’ye gelmek isteyenlerin sınırı kendi imkanlarıyla geçmek zorunda kalacakları uyarısında bulunan Wallace, ABD’nin çekilmesinden sonra Kabil’de Taliban’ın İngiltere’nin kalmasına izin verip vermeyeceğinin araştırıldığını söyledi.
Savunma Bakanı, Washington'a ABD'nin Afganistan’dan çıkış tarihini 31 Ağustos'tan sonraya ertelemesi için üstü kapalı çağrıda bulundu.
Savunma Bakanı, ülkesinin 3 bin 821 İngiliz ve Afgan vatandaşını şu ana kadar tahliye ettiğini ve 3 bin 500 kişinin daha tahliye edilmeyi beklediğini aktardı.
Türkiye'den 'göçmen merkezleri' iddialarına yalanlama
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, İngiltere basınında yer alan iddianın doğru olmadığı açıklamasında bulundu. Yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı "Bu yönde tarafımıza iletilmiş resmi bir talep bulunmamaktadır. Böyle bir talep iletilse dahi bunu kabul etmemiz mümkün değildir." dedi.
Johnson, Erdoğan ile görüştü
Bu arada İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Afganistan krizini görüşmek üzere telefonla aradı.
İngiltere hükümetinden yapılan açıklamada, iki liderin görüşmesinde Afganistan ve bölgenin istikrarı için uluslararası camianın birlikte çalışmasının önemine değinildi.
Afganistan’daki yeni hükümetin temsil kabiliyeti yüksek ve tüm tarafları kapsaması gerektiğinin altı çizilerek, kadın ve azınlık haklarına saygı duyulmasının önemli olduğu vurgulandı.
İki lider de, göç kriziyle ilgili olarak ortaya çıkacak yükün ve insani yardımların ülkeler tarafından eşit bir şekilde paylaşılması ve BM’nin bu çabalarda merkezi rol oynaması gerektiği konusunda görüş birliği içinde oldu.
Euronews