Ayasofya töreninde Atatürk’e lanet okunmasına tepki yağıyor...!

Ayasofya töreninde Atatürk’e lanet okunmasına tepki yağıyor...!
A- A+

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Ayasofya'daki törende imam, Ayasofya'yı müzeye çevirenlere lanet okudu. İmamın sözlerine sosyal medyadan büyük tepki geldi.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nde dün düzenlenen törende, "Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi" kapsamında hafızlıklarını tamamlayan 136 öğrenci icazet aldı.

Erdoğan’ın torunu ve Şentop’un oğlu da hafız oldu

Programa, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalo Hmidti, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ile hafız öğrencilerin velileri ve davetliler katıldı.

Programda hafız öğrenciler Kur'an-ı Kerim'den ayet ve sureler okudu. İcazet merasiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın torunu Ömer Tayyip ile TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un oğlu Ömer Asım da icazet aldı.

İmamın sözleri tepki çekti

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Kur'an-ı Kerim okuduğu program sırasında Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucu önderi Mustafa Kemal Atatürk'e isim vermeden lanet okunması ise bir çok vatandaşın tepkisine neden oldu.

Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, Erdoğan'ın da dinlediği anlarda vaaz veren imam şu ifadeleri kullandı:

"Bu ve bu gibi mabedlerin mabed olarak kalması için inşa edilmiştir. Öyle bir zaman geldi ki bir asır gibi bir zaman içinde ezan ve namaz yasaklandı ve müze haline çevrildi. Bunlardan daha zalim ve kafir kim olabilir... Yarabbi bir daha bu zihniyetin bu milletin başına gelmesini mukadder buyurma..."

Muhalefet partilerinden tepkiler

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Ayasofya'daki vaaz da sarf edilen sözlere ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

İnce, parti olarak dava açacaklarını belirterek şunları kaydetti:

Yüzyıllarca bu toprakları yurt edinmiş milletimizin bağımsızlığını, onurunu ve inancını yedi düvele karşı savunan Mustafa Kemal Atatürk'e "zalim ve kafir" diyen hadsiz hesabını verecek.

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Ayasofya'da Mustafa Kemal Atatürk hedef alınıp, 'zalim ve kafir' denildiğinde hepiniz oradaydınız! Uğur Mumcu’nun da söylediği gibi; “Halk affetmiyor, din sömürüsünü affetmiyor halk!" ifadelerini kullandı.

İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray, ifadelere ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Mustafa Kemal’e imamdan hakaret: Atatürk put, izinden giden putperesttir Başta Atatürk olmak üzere.. Bu ülkenin kurtarıcıları ve kurucularına hakaret etmek için namussuz ve şerefsiz hain olmak lâzım" dedi.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem de açıklamasında, "Kurtuluş savaşının başkomutanı, cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı, Ayasofya kiliseye çevrilip ülkeye işgal edenlere hizmet edecekti. Kürsüde Atatürk’e hakaret eden imam efendi ve onu dinleyenlerin hiçbiri o mekanda bulunamayacaklardı!" ifadelerini kullandı.

Ayasofya’daki ilk namazda da Erbaş’ın sözleri tartışma yaratmıştı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da Ayasofya'daki ilk namazda kılıç ile hutbe vermişti.

Erbaş'ın "Vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar" sözleri de o dönem tepki çekmiş ve tartışmalara neden olmuştu.

Erbaş’ın o sözleri Diyanet’in resmi internet sitesinde yayımlanan hutbede ise yer almamıştı.

“ATATÜRK OLMASAYDI HİÇBİRİ O MEKANDA BULUNAMAYACAKTI”

İmamın dün kullandığı ifadelere sosyal medyada tepki çığ gibi büyüdü, siyasetçiler ve vatandaşlar tarafından binlerce paylaşım yapıldı. O paylaşımlardan bazıları şöyle:

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem: “Kurtuluş savaşının başkomutanı, cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı, Ayasofya kiliseye çevrilip ülkeye işgal edenlere hizmet edecekti. Kürsüde Atatürk'e hakaret eden imam efendi ve onu dinleyenlerin hiçbiri o mekanda bulunamayacaklardı!”

“CAHİL ADAM”

Memleket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Çelebi: “Kurtardığı vatanda, kurduğu diyanetten maaş alıp Atatürk'e lanet okuyan cahil adam! Bilmez misin verdiği Milli Mücadele ile ezanlar yankılanır bu diyarlarda!”

“ALLAH'IM BİZİ, DİNİMİZİ SİYASETLERİNE ALET EDENLERDEN KORU”

CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan: “Allah’ım, bizi bu yolunu şaşırmış, dinimizi ve imanımızı siyasetlerine alet edenlerden koru. Bizi dosdoğru bildiklerinin, namus ve iman ile yoğurup kurtarıcı kıldığın Muhammet Mustafa ve Mustafa Kemal'in yolundan ayırma. Senin yüce adın ile aldatanları helak et Allah’ım.”

“HEPİNİZ ORADAYDINIZ”CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır: “Ayasofya’da Mustafa Kemal Atatürk hedef alınıp, ‘zalim ve kafir’ denildiğinde hepiniz oradaydınız! Uğur Mumcu'nun da söylediği gibi; ‘Halk affetmiyor, din sömürüsünü affetmiyor halk!'”

“ATATÜRK'E LANET OKUYACAK KADAR KÜÇÜLMEK…”SÖZCÜ yazarı, tarihçi Sinan Meydan: “Önce bir Kurtuluş Savaşı ile bu toprakları yeniden vatan yapan, sonra yurttaşı olduğumuz bu Cumhuriyeti kuran Atatürk’e lanet okuyacak kadar alçalmak, küçülmek… Allah kimseyi bu derece küçültüp alçaltmasın!”

“AYASOFYA'YA YAKIŞMIYORSUNUZ”

İBB İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan: “Hatip Atatürk’e ‘zalim ve kafir' dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise o anları böyle dinledi. İslam dini son dönem Ayasofya imamlarından çektiği kadar kimseden çekmedi! Yakışmıyorsunuz ne mihraba, ne minbere ne de Ayasofya'ya.”“AND OLSUN Kİ HESABINI SORACAĞIZ”CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel: “AND OLSUN Kİ; Bu ülkeyi yeniden bağımsız ve özgür kılan kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’e yapılan hakaretlerin peşini bırakmayacağız. AND OLSUN Kİ; Bu konuşmayı yapandan da, bu konuşmayı sessizce dinleyenlerden de bunun hesabını soracağız. AND OLSUN!!!”

“CUMHURBAŞKANI SESSİZ KALARAK ZIMNEN DESTEK OLUYOR”

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay: “Pusulası Fesli Kadir olanlar içlerindeki kin ve intikamdan kurtulamıyorlar. Bu ülkenin kurtarıcısı ve kurucusu Atatürk’e aleni hakaretler edilirken bu ülkenin Cumhurbaşkanı sessiz kalarak zımnen destek oluyor.”“ALÇAKTIR, HAİNDİR, LANETLİDİR”

SÖZCÜ yazarı Uğur Dündar: “Atatürk’e lânet okuyan alçaktır, haindir, lânetlidir… Nokta.”

“SÜZME VATAN HAİNİ”

SÖZCÜ yazarı Yılmaz Özdil: “Diyanet miyanet lafı eğip bükmeyelim, Atatürk'e lanet okuyan, Atatürk'e lanet okunmasına izin veren, süzme vatan hainidir.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •