'Hint varyantı süper mutasyon' Türkiye'ye nasıl girdi? Hindistan- İstanbul- Londra Hattında Korkunç Gerçek!

'Hint varyantı süper mutasyon' Türkiye'ye nasıl girdi? Hindistan- İstanbul- Londra Hattında Korkunç Gerçek!
A- A+

Dünyanın gözü koronavirüs ile mücadelede korkunç bir krizin içine düşen Hindistan'a çevrildi. Tüyler ürperten görüntülerin dünyaya yayıldığı Hindistan’da Covid vaka sayısı ve ölümler adeta rekor kırıyor. Özellikle Hindistan'da ilk kez tespit edilen yeni bir corona virüs mutasyonu olan B.1.617 adlı varyant, şimdiye kadar Türkiye de dahil olmak üzere en az 17 ülkede tespit edildi ve küresel endişeleri artırdı. Bazı bilim insanları, Hint varyantının dünyaya yayılmaya devam edecek bir tür "süper mutasyona" dönüşmüş olmasından endişeli.

Sağlık Bakanı Koca’nın İstanbul’da 5 kişide Kovid-19’un daha ölümcül olan Hint varyantının görüldüğünü açıklaması endişe yarattı. Uzmanlar, 'bu ölümcül varyant çok dirençli, ateş, ishal ve solunum yetmezliğine neden oluyor. Süper mutasyona dönüşürse sonuç hüsran olur.' diye konuştu...

Hindistan- İstanbul- Londra HattıÖte yandan, Hindistan ve Pakistan’da bulunan İngiliz vatandaşlarının İngiltere’ye dönmek için Türkiye’yi ve özellikle de İstanbul’u geçiş ülkesi olarak kullandığı ortaya çıktı.  İngilizlerin dünyaca ünlü yayın kuruluşu BBC, Pakistan ve Hindistan'dan çıkış yapmaya çalışan İngiliz vatandaşları ile görüştü. BBC’nin röportajında Hindistan ve Pakistan'da bulunan İngiliz vatandaşları İngiltere'de karantina maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı ilk olarak Türkiye'ye uçtuklarını burada İstanbul'da ucuz otellerde karantina süreçlerini tamamlayarak İngiltere'ye döndüklerini söylediler.

Röportajda, özellikle son 1 aydır İstanbul'da Sultanahmet, Yenikapı ve Fatih Kadırga semtlerindeki ucuz otelleri tercih ettiklerini kimilerinin de para ödememek için parklarda kaldıklarını söylediler.

İngiltere'de Otellerde Karantina Uygulaması

İngiltere vatandaşları ve ülkede oturma izni olan kişilerin 10 gün süreyle otellerde karantinaya alınıyor. Bu otellerde kalanlar, oda ve yemek ücretlerini kendilerini karşılıyor. Sektör temsilcileri bir gecelik oda ücretinin 55-80 sterlin (yaklaşık 75-110 dolar) civarında olacağını söylüyor.

HİNDİSTAN FELAKETİ YAŞIYOR

Hindistan'da son haftalarda rekor düzeye ulaşan Kovid-19 vakaları, ülkenin halihazırda kırılgan durumdaki sağlık sistemini çökme noktasına getirdi.

HİNT VARYANTI B.1.617 NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Hint virolog Shahid Jameel, B.1.617 varyantının insan hücrelerine bağlanan corona virüsün başak proteininde iki önemli mutasyon içerdiğini açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Ekim 2020'de daha önceki bir versiyonun tespit edilmesine rağmen, B.1.617'nin baskın türünün ilk olarak geçen Aralık ayında Hindistan'da tespit edildiğini açıkladı.

DSÖ "İLGİ ÇEKİCİ" VARYANT OLARAK TANIMLADI

DSÖ, B.1.617’yi corona virüsü daha bulaşıcı hale getiren ve daha şiddetli hastalığa neden olabilecek mutasyonlara sahip olan “ilgi çekici” bir varyant olarak tanımladı. Mutasyonlu virüsün aynı zamanda aşı bağışıklığından kaçabilecek özelliklere de sahip olduğu belirtildi. Diğer taraftan, ilk olarak İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika'da tespit edilen diğer varyantlar daha yüksek bir tehdit seviyesi olan "endişe verici varyantlar" olarak sınıflandırıldı.

HİNDİSTAN’DAKİ VAKA REKORUNDA MUTASYONLU CORONA VİRÜSLERİN ETKİSİ NEDİR?

Araştırmacılar, Hindistan’da endişe verici hızla artan vakalara Hint mutasyonun neden olduğuna ilişkin hipotezin doğrulanması için daha fazla çalışmaya gerek duyulduğunu belirtiyor. Sınırlı laboratuvar çalışmaları, ülkede dolaşımda olan varyantların Covid-19 enfeksiyonlarının artmasında rolü olduğunu gösteriyor.

Hindistan’daki ani vakaların artışından şu anda ilk kez İngiltere’de tespit edilen B117 varyantı sorumlu tutuluyor. Ulusal Hastalık Kontrol Merkezi direktörü Sujeet Kumar Singh'e göre, başkent Yeni Delhi'de İngiliz varyantının vakaları geçen ayı ikinci yarısında neredeyse iki katına çıktı. Ancak Singh, Hint varyantının özellikle ülkenin en çok etkilenen eyaleti olan Maharashtra'da yaygın olarak mevcut olduğunu söyledi.

KAÇIŞ VARYANTI OLABİLİR Mİ?

Bununla birlikte Washington Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Chris Murray, kısa bir süre içinde Hindistan'da meydana gelen ani vaka artışının nedeninin bir "kaçış varyantı” olabileceğini söyledi. Kaçış varyantı bir toplumsa doğal enfeksiyonlardan önceki herhangi bir bağışıklığı etkisiz hale getirerek vücutta var olan antikorların işlevi yitirmesine neden oluyor.

Murray, "Ülkedeki kaçış varyantının B.1.617 olduğunu düşünüyorum. Ancak, Hindistan’daki corona virüsle ilgili gen dizileme verileri oldukça yetersiz. İngiliz ve Güney Afrika varyantları da ülkedeki birçok eyalette hakim” dedi.

HİNDİSTAN MUTASYONU HANGİ ÜLKELERE SIÇRADI?

DSÖ, ilk olarak Hindistan'da bulunan B.1.617 varyantının GISAID açık erişim veri tabanına "en az 17 ülkeden" yüklenen bin 200’den fazla genetik dizide tespit edildiğini söyledi. Kuruluş,, pandemiyle ilgili haftalık epidemiyolojik güncellemesinde "Çoğu sekans Hindistan, İngiltere, ABD ve Singapur'dan yüklendi" ifadelerini kullandı. Varyantın tespit edildiği bilinen diğer ülkeler ise şu şekilde; Türkiye, Belçika, Almanya, İrlanda, Hollanda, İsviçre, Fransa, Japonya, Guadeloupe, Güney Kore, Fiji, Sri Lanka ve Nepal.

CORONA VİRÜS AŞILARI HİNDİSTAN’DAKİ SALGINI DURDURABİLİR Mİ?

ABD’de Beyaz Saray baş tıbbi danışmanı Anthony Fauci, bu haftanın başlarında laboratuvar çalışmalarından elde edilen ön kanıtların Hindistan'ın yerli aşısı Covaxin'in Hint varyantını etkisiz hale getirebileceğini gösterdiğini söyledi.

İngiltere Kamu Sağlığı Kurumu ise uluslararası ortaklarla çalıştığını, ancak şu anda Hint varyantının ve iki ilgili varyantın daha şiddetli hastalığa neden olduğuna veya şu anda uygulanan aşıları daha az etkili hale getirdiğine dair hiçbir kanıt bulunmadığını açıkladı.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •