Podcast savaşı kızıştı! Peki, kim kazanır?

Podcast savaşı kızıştı! Peki, kim kazanır?
A- A+

Pandemiyle birlikte gelen kısıtlamalarla beraber podcast hiç olmadığı kadar dinlenmeye başladı. Haliyle bu alandaki pazarda hareketlilik arttı. Apple da kullanıcılarına abonelik satma imkanı sunmaya başlıyor. Spotify ile Apple arasındaki podcast savaşını kim kazanır? Haber Global'den Merthan Sümbelli'nin derlemesi şöyle;

Dünya koronavirüsle mücadele ederken kısıtlamalardan dolayı insanlar evlerine kapanmak zorunda kaldı. Hal böyle olunca vatandaşların ilgi alanları da değişkenlik göstermeye başladı. Öyle ki podcast hiç olmadığı kadar fazla dinleniyor.

Salgın döneminde vatandaşlar evlerinde yapacakları aktiviteleri çeşitlendirmek için yeni arayışlar içerisine giriyorlar. Podcast de bu dönemde popülaritesini artırdı. Böyle olunca ABD’de bu yıl için podcast üzerinden elde edilen reklam gelirleri 1 milyar dolara koşuyor.

PODCAST YARIŞI KIZIŞIYOR

Spotify bir süredir kullanıcılarına podcast hizmeti veriyor. Aynı zamanda bu alanda içerik üreticilerine milyonlarca dolar yatırım yapıyor. Spotify İçerik ve Reklam Bölümü Başkanı Dawn Ostroff, diğer şirketlerin podcast üzerine yaptıkları yatırımların kendilerinin ne kadar doğru bir hamle yaptığının kanıtı olduğunu söylerken şu ifadeleri kullanıyor:

Biz bu alandaki fırsatı herkesten önce gördük ve bu fırsatı herkesten daha uzun süredir kullanıyoruz.

UYUYAN DEV UYANDI YORUMLARI YAPILIYOR

Apple, iTunes’a podcast ekledikten neredeyse 15 yıl sonra podcast içerik sağlayıcılarına abonelik satma imkanı sunuyor. Şirket şimdiye kadar podcast için ne ücretli erişim imkanı sunmuş ne de 2 milyondan fazla içeriğin reklamlarından pay almıştı. Apple’ın bu hamlesi teknoloji çevreleri tarafından uyuyan bir devin uyanışına benzetildi.

“APPLE KAYBETMEZ”

Wedbush Securities analisti Daniel Ives, podcast yayıncılığının başladığı yerin Apple olduğunu hatırlatarak, “Podcast savaşının başladığı yer olan Apple, bu savaşı kaybetmez” diyor ve ekliyor: “Bu durum Apple için ‘Ya şimdi ya da asla’ anlamına geliyor. Podcast içerik sağlayıcılarına abonelik satma imkanı vermek hem Spotify’a karşı önemli bir savunma hamlesi hem de para kazanmak için saldırgan bir tutum.”

İLK YIL YÜZDE 30 SONRA YÜZDE 15

Podcast içerik sağlayıcıları aboneliklerini aktifleştirebilmek için Apple’a her yıl 19.99 dolar ödeyecek. Aynı zamanda Apple abonelik gelirlerinden ilk yıl yüzde 30 daha sonraki yıllar içinse yüzde 15’lik bir kesinti yapacak.

“DAHA FAZLA KAYNAKTAN GELİR ELDE EDEBİLMELİYİZ”

“Up and Vanished” “To Live and Die in L.A.” ve “Atlanta Monster” programlarının yapımcısı ve Tenderfoot TV’nin kurucu ortağı Donald Albright, Apple’ın yeni hamlesiyle ilgili olarak, “Herhangi bir sektörün devamlılığı için daha fazla kaynaktan gelir elde edebilmeliyiz” diyor. Şovlarını şimdilik ücretsiz tutacağını ve daha sonra özel bonus içeriklerle erken erişim imkanı da vereceğini söyleyen Tenderfoot, “Bu şekilde daha sağlıklı bir endüstri ortaya çıkıyor” ifadelerini kullanıyor.

Spotify, teknolojiye ve yeteneklere yatırım yaparak aracı bir finansal kurum olarak reklam ve abonelik gelirlerinde daha makul olmaya çalıştı. Şu anda Spotify’da 2.2 milyondan fazla podcast içeriğini bulunuyor. Araştırma firması eMarketer’a göre İsveçli yayıncıların ABD’de bulunan dinleyicilerinin sayısı Apple Podcast’lerini geçme yolunda ilerliyor. Aynı zamanda araştırma şirketine göre, Apple’ın bu alandaki pazar payı 2018’de yüzde 34’ken 2021 yılında yüzde 24’e düştü.

SPOTIFY KARŞI HAMLE YAPIYOR

Spotify’ın Apple’ın yeni podcast hamlesine karşın gelecek hafta yeni bir teklif öne süreceği ifade ediliyor. Teklife göre Spotify Podcast’lerden ücret almayacak, aboneliklerde herhangi bir kesinti yapılmayacak ve podcast içerik sağlayıcılarının kendi abonelik fiyatlarını belirlemelerine izin verilecek.

Aynı zamanda Spotify, iOS üzerinden gelen aboneliklerde de kullanıcıları bir web sitesine yönlendirecek. Bu da Apple’ın buradan gelecek aboneliklerden herhangi bir pay alamayacağı anlamına geliyor.

APPLE’A HAKSIZ REKABET ELEŞTİRİSİ

İki şirket arasındaki rekabet sadece podcast özelinde kalmıyor. Spotify müzik abonelikleri arasında dünya çapında 155 milyondan fazla aboneye sahip. Apple 2019 yılının Haziran ayında 60 milyon abone bildirmişti. Diğer yandan Spotify kurumsal firmalar arasında Apple’a gücünü haksız rekabete neden olacak şekilde kullanmasına ilişkin eleştirilerde bulunuyor.

TIM COOK’UN STRATEJİLERİ ETKİLİ OLDU

Apple’ın podcast yayıncılarına abonelik satma imkanı sunması, Apple’ın İcra Kurulu Başkanı Tim Cook’un büyümeyi hızlandırmak için dijital hizmetleri artırma stratejilerinden biri olarak yorumlanıyor. Öyle ki 2020 yılının 4. çeyreğinde 16 milyarlık bir satış rakamı ortaya koyan bu strateji, bir önceki yıla göre yüzde 25’lik bir artışa neden oldu. Bu durum elbette Apple’ı cihazlarında bulunan uygulamalarla da yakın bir rekabete soktu. Spotify da Apple’a Application Store’u haksız rekabete neden olacak şekilde kullandığına dair eleştirilerde bulundu.

“REKABETİ MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ”

Spotify İçerik ve Reklam Bölümü Başkanı Dawn Ostroff, Apple’ın yeni podcast hamlesinin ardından bu alandaki fırsatların oldukça fazla olduğu yorumunu yaparak, “Podcast alanının kapsamı ve ölçeği göz önünde bulundurulduğunda herkese yer olduğunu düşünüyoruz. Bu alandaki fırsatlar gerçekten çok büyük” diyor. Ostoff, Spotify’ın sadece sesli içeriklere odaklandığını belirterek sözlerini şöyle noktalıyor:

Biz sadece sesli içeriklere odaklandığımız için rakiplerimizden farklıyız. Diğer şirketler bu alana bir yan iş olarak bakıyor. Ancak bu alan bizim temel görevimiz.

Bu haberdeki bilgilerin önemli bir bölümü Wall Street Journal'da yayınlanan Anne Steele imzalı Apple, Spotify and the New Battle Over Who Wins Podcasting (Apple, Spotify ve Podcast Savaşını Kim Kazanır) isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: HaberGlobal

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •