Kanada merkezli biyofarmasötik şirketi Medicago, yeşil tütün bitkisinden elde edilen bir yeni tip korona virüs (Kovid-19) aşısı adayı geliştirdi. Eğer başarılı olursa, diğer aşılara göre daha kolay ve daha ucuz üretilecek. Aşı adayının Faz I denemelerinde virüsle enfekte olanlara kıyasla 10 kat daha fazla antikor üretildiği görüldü.
Kanada merkezli biyofarmasötik şirketi Medicago, tütün bitkisinden elde edilen Kovid-19 aşısı adayı için klinik denemelere başladı. Daily Mail'in haberine göre aşı adayı, vücudun onu tanıması ve bir bağışıklık tepkisi oluşturması için virüsün şeklini taklit eden virüs benzeri parçacıklar kullanıyor.
Faz I denemeleri, aşının yapıldığı kişilerde virüsle enfekte olanlara kıyasla 10 kat daha fazla antikor üretildiğini gösterdi.
BAŞARILI OLRUSA GETİRİSİ ÇOK Başarılı olursa, yeni aşı adayının üretimi daha hızlı, daha ucuz ve daha kolay olabilir. Kuzey Carolina, Raleigh'deki Wake Research'ten Dr. Matthew Hong "Yapmanız gereken tek şey başak proteinini yapraklardan çıkarmak ve aşıya sahipsiniz. Virüs yapmak için birçok makine ve ekipmana ihtiyacınız yok'' dedi.
Aşı adayının aynı zamanda donma sıcaklıklarında saklanmasına gerek olmadığından kliniklere gönderilmesi kolaylaşıyor. Bitkilerden elde edildiğinden, aşıyı yapan kişilerin yaşadığı olumsuz reaksiyonların sayısını da sınırlıyor. Araştırmanın Nebraska kolu olan Be Well Clinical Studies baş araştırmacısı Dr. Mark Carlson, bu yeni adayda diğer aşılarda yaşanan kan pıhtılaşması yan etkisinin hiçbir şekilde yaşanmadığını söyledi.
SONBAHARA MÜJDE VERİLEBİLİR Medicago’nun faz 3 denemelerine ABD ve dünya çapında 30 bin gönüllü katılıyor. Gönüllü olabilmek için 18 yaşında veya daha büyük olmaları, Kovid-19 olmamaları ve aşılanmamış olmaları gerekiyor. Medicago, 2021 sonbaharına kadar çalışmanın sona ermesini bekliyor.