1 yılı aşkın süredir bütün dünyanın öncelikli gündemini Covid-19salgını oluşturuyor. Yönetim ve İletişim Stratejisti, Araştırmacı-Yazar Ertan Özyiğit'te, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı 'koronavirüs kısıtlamalarının' ardından sosyal medya hesabından ünlü İngiliz bilim adamı Stephen Hawking'in dünya ile ilgili kıyamet uyarılarına dikkat çekti. Özyiğit, Hawking'in Ekim 2001 yılında The Daily Telegraph'a verdiği röportajından alıntı yaparak, "Dünya'nın nüfusunu yok edecek bir atom bombası değil, bir virüs olacak. Bu, kazara veya gönüllü olarak insan ırkını yok eden bir virüs. Küresel ısınmanın geri döndürülemez hale geldiği devrilme noktasına yakınız" bir dizi paylaşımda bulundu...
76 yaşında hayatını kaybeden ünlü İngiliz fizik profesörü Stephen Hawking genel görelilik ve karadeliklerle ilgili araştırmalarıyla ün kazanmıştı. Fakat Hawking sıklıkla kendi araştırma alanından çıkarak, önümüzdeki dönemlerde insanlığı bekleyen zorluklar ve varoluşsal tehditlere de dikkat çekti. Bu konulardaki açıklamaları basının manşetlerinde yer alırken bazen de tartışma yarattı.
Dünyadaki önde gelen teorik fizikçilerden biri olarak kabul edilen ve “Zamanın Kısa Bir Tarihi” isimli kitabı en çok satan eserler arasında yer alan Hawking, dünyadaki yaşamın, soğuk savaş stili bir atom bombasının yanı sıra çok daha sinsice ve görünmez biçimlerde de tehdit altında olduğunu vurguladı.
Uzun dönemde biyolojik silahların yaratacağı tehditten daha çok kaygı duyduğunu ifade eden Hawking, “Nükleer silahlar üretmek için büyük tesislere ihtiyaç olduğunu, ancak genetik mühendislik için küçük bir laboratuvarın yeteceğini ve dünyadaki bütün laboratuvarların kontrol edilemeyeceğini” kaydetti.
Hawking'e göre insanlığı Dünya'dan silecek olaylardan kaçmak mümkün değil. Bu olaylar arasında göktaşı çarpması gibi kozmik olayların yanı sıra yapay zekâ, iklim değişikliği, genetiği değiştirilmiş virüsler veya nükleer savaş gibi olaylarda olabilir. 2016'da BBC'ye konuşan Hawking, "Dünyada bir yıl içinde bir felaketin gerçekleşme ihtimali çok düşüktür. Ama bu ihtimal geniş bir zaman diliminde artar ve bin, 10 bin yıl gibi zaman dilimlerinde neredeyse kesin hale gelir"demişti.
STEPHEN HAWKİNG KİMDİR?Albert Einstein'dan sonra dünyanın en önemli fizikçisi olarak görülen Stephen Hawking, Oxford'ta fizik, Cambridge'de evrenbilimi eğitimi aldı. Kuantum fiziği ve kara delikler ile ilgili araştırmalar yapan Hawking, 21 yaşında sinir sistemini felç eden ALS hastalığında yakalandı.
Cambridge Üniversitesi'ne 1962'de giren Stephen Hawking, "Genişleyen Evrenlerin Özellikleri"başlıklı doktora tezini 1966'da 24 yaşındayken yazmıştı. Ekim 2017'de internet ortamında kamuya açılan Hawking'in doktora tezi milyonlarca kişiye ulaştı.
EN BİLİNEN KİTAPLARI HANGİLERİDİR?Hawking, çalışmalarının ışığında bazıları çok popüler olan çok sayıda kitaba imza attı. 1988'de yayımlanan "Zamanın Kısa Tarihi" en çok bilinen eseri oldu. 40'tan fazla dile çevrildi, yaklaşık 10 milyon sattı. Evrenin geçmişini ve gelecekti evreni anlattığı kitabında Hawking uzay bilimi, zaman, Büyük Patlama, kara delikler, ışık konikleri gibi kavramları okurlara basit bir şekilde açıklamaya çalışmıştı.
Hawking, 2001 yılında yayımlanan “Ceviz Kabuğundaki Evren” kitabında dünyanın büyük bir felaket ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek uzayda insan kolonileri kurulması gerektiği konusunu gündeme getirmişti. "Kara Delikler ve Bebek Evrenler", "Her Şeyin Teorisi", "Büyük Tasarım"Hawking'in evrene ışık tutan diğer en çok bilinen eserleri oldu.