Malatya'daki 'Toplu İltica' Skandalında Yeni Ayrıntılar! “43 Kişi Kayıp.. Bunca Zaman Gizlemişler”

Malatya'daki 'Toplu İltica' Skandalında Yeni Ayrıntılar! “43 Kişi Kayıp.. Bunca Zaman Gizlemişler”
A- A+

Yeşilyurt Belediyesi’nin; ‘Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’ adlı kuruluşun, kendisine sunduğu ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek’ adlı proje kapsamında, hizmet (gri) pasaportu* çıkarttırarak Almanya’ya gönderdiği 43 kişinin Türkiye’ye dönmediği yolundaki iddialar gündemdeki sıcaklığını koruyor.

CHP Malatya Milletvekili Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba olayla ilgili soruşturma başlatıldığın öğrendiklerini belirterek, “43 kişi kayıp. Konuyu bunca zaman gizlemişler. Aldıkları tek tedbir CHP’yi Yeşilyurt Belediye Meclis Komisyonlarından atmak oldu” dedi.

Olaya ilişkin olarak ilk bilgileri ve ‘skandal iddiayı’ geçtiğimiz hafta içinde yapılan Yeşilyurt belediye Meclisi toplantısında gündemle getiren CHP Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel ise, “Biz bu 43 kişinin kim olduğunu bilmiyorduk. Son meclis toplantısında sorduk. Bunu sorguladığımız için bizi komisyonlara almadılar” diye konuştu.

Adı geçen derneğin Yeşilyurt Belediyesi’nden önce yurt dışı organizasyonu için başvurduğu, ancak red cevabı aldığı Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin Genel Sekreter Yardımcısı Latif Okyay da konuya ilişkin sorumuza, “Sonradan öğrendiğim kadarıyla bu dernek başkan beye gelmiş. Başkan Bey reddetmiş” cevabını verdi.

Valilik: “Müfettişlerce İnceleme Devam Ediyor”

Yeşilyurt Belediyesi aracılığıyla hizmet pasaportu alınarak yurt dışına gönderilen 43 kişinin geri dönmemesi ile ilgili iddialar üzerine Malatya Valiliği de bir açıklama yaptı ve hizmet pasaportlu işlemlerin incelenmesi için bakanlıktan müfettiş istendiğini, görevlendirilen müfettişlerin inceleme işlemlerini sürdürdüğünü bildirdi.

Malatyahaber.com muhabirinin ‘skandal olay’ hakkında, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, olayı ortaya çıkaran CHP Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Latif Okyay’a yönelttiği sorular için şöyle konuştular:

CHP Malatya Milletvekili Ağbaba: Konuyu bunca zaman gizlemişler.

“Bu 43 kişi kimdir, nedir, ne iş yapar bilmiyoruz. Herhangi bir fikrimiz yok. 43 kişi kayıp, bu 43 kişinin dönmemesiyle ilgili alınan tek tedbir CHP grubunu dışarı atmak oldu. Bu olay bir kere yeni değil. Konuyu bunca zaman gizlemişler. Soruşturma başlattık diyorlar, nasıl bir soruşturma var onu da bilmiyoruz Bu konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyeceğiz ve her yerde gündeme getireceğiz. Kimler götürüldü ve dönmedi bunun kamuoyuna açıklanması lazım.”

Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi Tabel: Meclis kararıyla hizmet pasaportu çıkarmışlar

“2020 yılının Şubat ayında Kişisel Gelişim Dünyası Derneği’nin sponsorluğunda Yeşilyurt Belediyesi’ne başvuru yapılarak 2 başkan yardımcısı ve beraberindeki 43 kişinin Almanya’ya giderek çevre dostu projeleri inceleyeceklerini söylediler. Ben hatta o zaman da dedim ki ‘Madem Almanya’ya gidecekler bunun belediyemize maddi bir yükü olacak mı?’, Başkan bey ‘Hayır olmayacak gidip dönecekler’ dedi. Biz, Başkan Yardımcıları Bekir Karakuş ve Şahin Özer’in gitmesi için meclis olarak onay verdik. Bu onay ile Yeşilyurt Belediyesi bu dernekle bir protokol yapıp valiliğe başvuruyor. Hizmet pasaportu çıkartıp, 2020 yılının Eylül ayında gidiyorlar. Bekir Karakuş ve Şahin Özer dönüyor ama geri kalan 43 kişi dönmüyor. Biz bu 43 kişinin kim olduğunu bilmiyorduk. Son meclis toplantısında sorduk, Başkan bize “Bakalım belge varsa size bilgi verelim’ dediler. Kim gitti, neden gitti, niye dönmediler bilmiyoruz. Bunu sorguladığımız için bizi komisyonlara almadılar. Ben özellikle söyledim, ‘Başkanım bunlar bizim meclis kararımızla hizmet pasaportu çıkarmışlar. Bu kararın altına isim olarak kimler eklendi ve kimler gidip dönmedi bu konu önemli dedim ama cevap verilmedi.”

Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Latif Okyay: Böyle bir şey olsa biz kendi personelimizi göndeririz.

“Sonradan öğrendiğim kadarıyla bu dernek başkan beye (Selahattin Gürkan) gelmiş, Başkan Bey reddetmiş. Böyle bir şey olsa biz kendi personelimizi göndeririz. Niye dışarıdan birilerini gönderelim ki diye reddetmiş.”

*HİZMET (GRİ) PASAPORTU: Hizmet pasaportu olarak da bilinen gri pasaport; 5682 nolu pasaport kanunu kapsamında devlet adına yurt dışında çalışmak üzere görevlendirilen kişilere verilen pasaport türüdür. Gri pasaport hizmet kapsamında verilen bir pasaport olduğu için şahsi işler veya tatil amacıyla kullanmak mümkün değildir. Gri pasaport sahipleri 156 ülkeye vizesiz giriş yapabilmektedir. Özellikle Schengen vizesi isteyen ülkelere de vizesiz giriş yapılabilmesi gri pasaportun avantajlarındandır. Gri pasaportun dezavantajı ise kişisel işler ve tatil için kullanılamaması ve görev süresi sonunda iade edilmesidir. Gri pasaport genellikle 5 yıl geçerlilik süresi olacak şekilde verilir. Tabi ki bu süreçte sizi göreve gönderen ya da çağıran kurumda çalışmaya devam ediyor olmanız gerekmektedir. Görevinizi tamamlayıp döndüğünüzde ise gri pasaportunuzu kurumunuza iade etmeniz onların da İl Nüfus Müdürlüğü’ne göndermesi gerekir.

İŞTE 2 BELGE.. MECLİSTEN 2 KİŞİ İÇİN İZİN ALINDI, 45 KİŞİ HİZMET PASAPORTUYLA GİTTİ, 43’Ü DÖNMEDİ!..VE İKİ BELGEYeşilyurt Belediye Meclisi’nin sadece 2 başkan yardımcısına gezi izni verdiği kararı...Yeşilyurt Belediyesi’nin, 2’si meclis izinli, 43’ü ise geri dönmeyen kimlikleri kamuoyunca meçhul şahıslar için Valilik’ten ‘Hizmet Pasaportu’ talebi yazısı...

 

Kaynak: Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •