Ramazan ayı için yeni önlemler neler? Okullar tekrar kapanıyor mu? Tüm gözler bu toplantıda...

Ramazan ayı için yeni önlemler neler? Okullar tekrar kapanıyor mu? Tüm gözler bu toplantıda...
A- A+

Koronavirüs salgınında hangi noktadayız. Acaba yeni önlemler gelir mi? Vaka sayılarında artış söz konusu. Yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında kabine toplantısı var. Ramazan ayı da yaklaşıyor.

Acaba Ramazan ayında yeni önlemler söz konusu olabilir mi? İşte detaylar...

pastedGraphic.png

AK Parti’nin 7. Olağan kongre sürecinin sona ermesinin ardından kulislerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabinenin bazı üyelerini değiştirebileceği iddiası dillendiriliyordu.

pastedGraphic_1.png

Bu nedenle Türkiye gözünü günlerdir, yeni bakan atamalarına ilişkin Cumhurbaşkanı kararının yayımlanacağı Resmi Gazete’de. Siyasiler, bürokratlar ve medya mensupları kongreden bu yana adeta Resmi Gazete nöbeti tutsa da, geçen süre içinde konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

pastedGraphic_2.png

Erdoğan’dan da somut bir mesaj gelmedi. Ancak dün iki haftada bir olağan toplantısını yapan kabinenin, yarın da Külliye’de toplanacağı duyuruldu. Bu duyuruyla birlikte, siyasi kulisler yine “revizyon” ve “bakan toto” iddialarıyla dalgalandı.

pastedGraphic_3.png

Ramazan ayında yeni önlemler söz konusu olabilir mi? Soruların yanıtını CNN TÜRK muhabiri Ahmet Türkeş aktardı...

Kabine toplantısında hiç şüphesiz Ramazan ayında alınacak tedbir kararları da konuşulacak. Çünkü Ramazan demek sahur ve iftar sofraları demek, misafirlik demek, birlik beraberlik demek. Ancak bu durum koronavirüs salgınının yayılması için uygun ortam hazırlıyor. İşte salgının Ramazan ayında hızlanmaması için, etkisini artırmaması için kabine toplantısında bir dizi önlem alternatifleri de konuşulacak. Başlı başına bu konu masaya yatırılacak.

pastedGraphic_4.png

'RAMAZAN'A ÖZEL ÇOK SERT TEDBİRLER GELEBİLİR'

Özellikle şunu not düşelim... Ramazan ayı 13 Nisan salı günü başlayacak. Ancak yarın yapılacak kabine toplantısının ardından bir sonraki kaine toplantısı da onun hemen öncesinde. 1 gün önce de 12 Nisan pazartesi günü gerçekleştirilecek. Yani yarın konuşulacak konular özelinde Ramazan ayına kadar süreç takip edilebilir ve vaka sayıları artarsa, ölüm oranları artarsa Ramazan ayında çok sert önlemler de görülebilir.

pastedGraphic_5.png

RAMAZAN AYINDA HANGİ ÖNLEMLER GELEBİLİR?

Restoran, kafe ve benzeri işetmelerin yeniden kapatılması gündemde. Ayrıca hafta sonları yeniden sokağa çıkma kısıtlamalarının geldiğini görebiliriz. Yine toplu iftarlara izin verilmemesi yarın masada olacak. Özellikle İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya, Kocaeli gibi büyükşehirlerde Ramazan ayı boyunca tam kapanmaya geçilmesi masada olacak. Yine yaklaşık 1 aylık süreçte yani Ramazan ayı boyunca alınan kısıtlama kararlarıyla birlikte koronavirüs salgınının kontrol altına alınması olabildiğince hafifletilmesi hedefleniyor.

pastedGraphic_6.png

RAMAZAN AYINDA OKULLARIN KAPANMASI GÜNDEMDE OLUR MU?

Henüz masada böyle bir başlığın olmadığını söyleyelim.

pastedGraphic_7.pngYENİ ÖNLEMLER YOLDA

Kabine değişikliği beklentisi sürerken gerçekleştirilecek toplantının ana gündem maddesini koronavirüs vaka sayılarındaki hızlı yükselişin ardından alınacak yeni önlemler oluşturacak.

pastedGraphic_8.png

Bilim Kurulu’nun 25 Mart’ta yaptığı toplantının çıktılarının masaya yatırılacağı toplantıda, günlük 30 bin sınırına dayanan vaka sayılarındaki artışın nedenleri, atılması gereken adımlar değerlendirilecek; Türkiye’nin aşı tedarikinde geldiği son nokta, yerli aşı çalışmaları, tam normalleşmeye geçiş takvimi gibi başlıklar ele alınacak.

pastedGraphic_9.png

Türkiye’ye gelen BioNTech aşılarının dağıtımı, saklama planlaması ve sürece ilişkin ayrıntılar da masada olacak.

pastedGraphic_10.png

Toplantıda, 27 üye ülkenin katıldığı Avrupa Birliği Liderler Zirvesi’nin Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmeler ve vize serbestisi gibi başlıklardaki çıktıları değerlendirilecek.

pastedGraphic_11.png

Ayrıca Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ilk kez yüz yüze görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile Türkiye arasındaki güvenlik işbirliği konusundaki görüşmenin detaylarını aktaracak.

pastedGraphic_12.png

Kabine toplantısında Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin güvenli hale getirdiği İdlib ve Fırat Kalkanı Harekât bölgelerine yönelik, Suriye Rejimi’nin ve YPG’nin artan saldırıları da ele alınacak. Bu kapsamda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın iki gün önce Rusya Savunma Bakanı Sergei Şoygu’yla yaptığı kritik görüşme ve yeni tedbirlerin alınması konusunda varılan mutabakata dair ayrıntılara ilişkin kabineyi bilgilendirmesi bekleniyor.

pastedGraphic_13.png

Kabine toplantısının ana gündem maddelerinden birini de, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın görevden alınmasının ardından ekonomik göstergelerde yaşanan dalgalanmalar oluşturacak. 12 Nisan’da ABD’de gerçekleşecek Halkbank temyiz davasının da toplantının konu başlıkları arasında olacağı ifade ediliyor.

pastedGraphic_14.pngİSTANBUL SÖZLEŞMESİ

Türkiye’nin iç siyasetine dönük gelişmelerin de görüşüleceği kabine toplantısında, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından yaşanan “yetki” tartışmaları ve fesih kararının yankıları değerlendirilecek. HDP’ye açılan kapatma davası, Meclis’te bu hafta görüşülmeye başlanacak güvenlik soruşturması düzenlemesi de toplantıda ele alınacak diğer başlıklar olacak.

(Ayşegül Kahvecioğlu CNN Türk)

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •