Korona virüsünün daha bulaşıcı P1 varyantının yetersiz önlemler nedeniyle giderek yayıldığı Brezilya'da, bir günde 2 bin 286 kişi Covid-19 nedeniyle öldü. Yoğun bakım doluluk oranları yüzde 80'in üzerine çıkarken, uzmanlardan "Pandeminin en kötü anındayız. İnsanların federal hükümet tarafından terk edilmiş hissediyor" uyarısı geldi.
Latin Amerika ülkesi Brezilya'da, aşırı sağcı Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun önlem almaktaki isteksizliğinin gölgesinde korona virüsü salgını giderek daha endişe verici boyutlara sürükleniyor. Virüsün daha bulaşıcı bir varyantının yayılmakta olduğu ülkede, son 24 saatte 2 bin 286 kişi Covid-19 nedeniyle öldü. Brezilya'da bir günde yaşanan can kaybı, salgının başından bu yana ilk kez 2 binin üzerine çıktı. Ülkede bir önceki gün de, 24 saatte 1972 kişi virüs nedeniyle ölmüştü.
ÖLÜ SAYISI 270 BİN 656'YA YÜKSELDİ
Brezilya Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, son 24 saatte 79 bin 876 yeni vaka tespit edildi. Bu verilerle, ülkedeki toplam vaka sayısı 11.2 milyonu geçerken, toplam ölü sayısı 270 bin 656'ya yükseldi. Brezilya, ABD'nin ardından salgında en çok ölüme sahne olan ikinci ülke.
'SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKMEK ÜZERE'
Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO) P1 isimli daha bulaşıcı varyantın Brezilya'da yol açtığı yüksek enfeksiyon oranlarından endişe duyduklarını açıklarken, uzmanlar da sağlık sisteminin çökmek üzere olduğu uyarısını yineledi. Ülkenin en büyük kentlerindeki yoğun bakım doluluk oranlarının yüzde 80'i geçtiği belirtiliyor. Brezilya'nın önde gelen sağlık enstitülerinden Fiocruz'da çalışan dokotor Margareth Dalcolmo, AFP ajansına demecinde "Pandeminin en kötü anındayız" deyip "2021 de çok zor bir yıl olacak" ifadelerini kullandı.
'ÇOK BÜTÜK BİR TRAJEDİ YAŞANACAK'
Brezilyalı epidemiyolog Dr. Pedro Hallal ise BBC News'a açıklamasında, "Eğer halkı aşılamaya çok yakında başlamazsak, çok büyük bir trajedi yaşanacak" dedi. Hallal, 'insanların federal hükümet tarafından terk edilmiş hissettiğini' söyledi.
BOLSONARO'YA TEPKİ BÜYÜYOR
Uzmanlar, virüsün sosyal mesafeye dikkat edilmeyen ve yeterli aşı yapılmayan bir ortamda daha fazla mutasyon geçirmesinden de endişeli. Brezilya'ya durumu kontrol altına almak için hızlı aşılama eşliğinde karantina ve sıkı sosyal mesafe tedbirleri tavsiye ediliyor.
Ancak Brezilya'daki son dalga, hem Amazon eyaletinin Manaus kentinde ortaya çıkan daha bulaşıcı P1 varyantından, hem de aşırı sağcı Jair Bolsonaro'nun başkanlığındaki federal yönetimin yeterli önlem almamasından kaynaklanıyor. Salgının başında Covid-19'u 'küçük bir grip' olarak niteleyip ekonomik gerekçelerle karantina önlemlerine karşı çıkan Bolsonaro, son olarak da Brezilyalılara "Sızlanmayı bırakın" diye seslenip 'aşı acelesini' sorguladı. Bolsonaro'nun bu tavrı, sağlık uzmanlarının tepkisini çekiyor.
LULA'DAN 'MORONLUK' ÇIKIŞI
Bolsonaro'ya son tepki gösteren kişiyse, eski devlet başkanı Luiz Inácio Lula da Silva oldu. Hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının Yüksek Mahkeme tarafından düşürülmesi sonrası ilk kez konuşan Lula, Bolsonaro'nun pandemiye verdiği tepkiyi 'moronluk' olarak niteledi. Lula, 2022 seçim kampanyasının başlangıcı olarak nitelenen konuşmasında, "En temel şeyleri yapan bir hükümetimiz olsaydı, çok sayıda ölüm engellenebilirdi" dedi.
"Korona virüsünün kurbanları, onların akrabaları ve her şeyden önce kamusal sağlık sistemimizin kahramanlarıyla dayanışmamı ifade etmek istiyorum" diyen Lula, sağlık çalışanlarına özellikle teşekkür etti.
BREZİLYA VARYANTI VE AŞILAR
Brezilya'da gelinen noktada, ölü sayılarının daha da yükselmesi bekleniyor. Uzmanlar, kontrol altına alınmayan bir ortamda P1 varyantının dünyanın diğer yerlerine de yayılmasından endişeli. Türkiye'nin de kullandığı Coronavac aşırı ile Pfizer aşısının ilk denemelerindeyse, P1 varyantına karşı etkili oldukları saptandı.
Kaynak: Gazete Duvar