Düşen Helikopterin Sicili Kabarık Çıktı!

Düşen Helikopterin Sicili Kabarık Çıktı!
A- A+

Korgeneral Osman Erbaş’ın da içerisinde bulunduğu 11 askerin şehit olduğu kaza, okların Cougar tipi askeri helikoptere dönmesine neden oldu...

Bitlis’in Tatvan ilçesinde kaza kırıma uğrayarak düşen ve aralarında 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Osman Erbaş’ın da içerisinde bulunduğu 11 askerin şehit olduğu kaza, okların Cougar tipi askeri helikoptere dönmesine neden oldu.

AB yapımı Eurocopter yapımı Cougar tipi helikopterler 3 kez düştü, 1 kez füzeli saldırıya uğradı: 4 olayda 37 şehit verildi. TSK envanterine 1996 yılında giren Cougar tipi helikopter son olayla birlikte 3 kez düştü. Helikoptere bir kez de füzeli saldırı düzenlendi.

1990'lı yıllardan bu yana TSK envanterinde yer alan Cougar tipi helikopterlerin 31 Mayıs 2017 tarihinde Şırnak'ın Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan Cougar, aralarında Tümgeneral Aydoğan Aydın'ın da bulunduğu askeri taşıyordu.

(AS 532 Cougar Helikopter)

Tam adıyla AS 532 Cougar, iki motorlu, çok amaçlı bir askeri helikopterdir. AS 332 Super Puma, Cougar helikopterinin ilk dizaynı, 1977 yılında uçmuştur.

Bu versiyon iki 1330kW Turbomeca Makila 1A1 turboshaft motor ile donatılmıştı. 1990 yılında tüm askeri Super Puma helikopterleri Cougar olarak değiştirildi.

Helikopterin sivil versiyonu halen Puma olarak adlandırılmaktadır. Değişik görevler için farklı Cougar versiyonları kullanılmaktadır. Alımına 1993'te karar verilen AS532'lerden ilk aşamada 20 adet satın alındı. Fransa'da imal edilen helikopterler Kara Kuvvetleri'ne 1996'dan itibaren teslim edilmeye başlandı.

Bunu 1995'teki ikinci alım anlaşması izledi. Ankara'da TAI tesislerinde üretilen 30 adet AS532'nin 20'si Hava Kuvvetleri'ne arama kurtarma, kalanlar ise Kara Kuvvetleri'ne verildi. Toplam 21 tam teçhizatlı asker taşıyabilen AS532 Cougar'lar, 842 kilometre menzilli.

Saatte 278 kilometre hıza çıkabiliyor. Çift motorlu helikopterin uçuş ekibi iki pilot ve bir teknisyenden oluşuyor.

1997'DE 11 ŞEHİT

Cougar helikopterlerin ilk kazası 4 Haziran 1997 tarihinde meydana geldi. Kuzey Irak´taki operasyona katılan askerleri taşıyan helikopter, Zap Bölgesi´nde bölücü terör örgütü tarafından atılan füze ile vuruldu. 11 asker şehit oldu. Envantere yeni giren helikopterlerin füze koruma sistemi olmadığından tüm Cougar tipi bu helikopterler batı bölgelerindeki birliklere devredildi. Ancak, füze koruma sistemlerinin takılmasının ardından Cougar'lar tekrar Güneydoğu'de tekrar görev yapmaya başladı.

2003'TE YÜKSEK GERİLİM HATTINA TAKILDI: 4 ŞEHİT, 1 ASKER YARALI

İkinci kaza, Isparta'nın Eğirdir İlçesi'nde 29 Nisan 2003'te oldu. Eğitim uçuşundaki AS532 Cougar helikopteri yüksek gerilim hattına takılarak düştü. Kazada 4 asker şehit oldu. Bir asker de ağır yaralandı.

2017'DE 13 ŞEHİT

Üçüncü kaza 31 Mayıs 2017 yılında meydana geldi. Şırnak’ın Uludere ilçesi Şenoba beldesinden kalkan, içinde biri general üst düzey rütbeli askerlerin de bulunduğu Coogeer tipi helikopter kalkıştan 3 dakika sonra yüksek gerilim hattına takılarak kaza kırıma uğradı. Düşen helikopterde Tümgeneral Aydoğan Aydın ve 2’si Albay olmak üzere 13 asker şehit oldu.

21 ASKER TAŞIYABİLİYOR

Fransa’da imal AS532 tipi helikopterlerden ilk aşamada 1993'te 20 adet alındı.Kara Kuvvetleri’ne 1996’dan itibaren teslim edilmeye başlandı. Bunu 1995’teki ikinci alım anlaşması izledi. Ankara’da TAI tesislerinde üretilen 30 adet AS532’nin 20’si Hava Kuvvetleri’ne arama kurtarma, kalanlar ise Kara Kuvvetleri hizmetine verildi.

“HELİKOPTERLER 40 YILDIR ALLAH’A EMANET UÇUYOR”

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde uzun yıllar bölgede helikopter pilotu olarak görev yapmış bir subay kazayla ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

İki önemli eksikliğe dikkat çeken emekli subay bunları yeteri kadar meteoroloji istasyonu kurulmaması ve helikopterlerde aletli uçuşun yapılmasına imkan verecek donanımın sağlanmaması olarak sıralıyor.

Sözcü’den Yusuf Demir’e konuşan Emekli subay şöyle konuştu:

“Bölgede yeteri miktarda meteoroloji istasyonu yok. Çevredeki büyük illerde bulunan havalimanlarının meteoroloji birimlerinden aldığımız bilgilerle uçmaya çalışıyoruz. Ama bu sağlıklı değil. Zira bölgenin coğrafyası gereği hava durumu çok değişken olabiliyor. Açık raporu alıp havalandıktan kısa bir süre sonra sert bir havayla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Pilotlara havadaki ani değişimleri iletecek bir sistem yok.

HELİKOPTERLERDE ALETLİ UÇUŞ YAPILAMIYOR

Helikopterlerimiz hâlâ VFR şartlarda görerek uçuyor. Doğru dünyanın birçok ülkesinde de helikopterler VFR uçuyor ama o ülkeler bize göre dümdüz… Doğu Anadolu Bölgesi'nin coğrafyası buna uygun değil. 40 yıldır IFR yani aletli uçuş şartları için hiçbir seyrüsefer donanımı sağlanamadı.”

“BU ŞARTLARIN 40 YILDIR DÜZELTİLEMEMESİ KABUL EDİLEMEZ”

Yeteri miktarda meteoroloji istasyonu olmaması ve hala görerek şartlarda uçulmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Sivil Havacılık Eski Genel Müdür Yardımcısı ve Doğru Parti Genel Başkan Yardımcısı Oktay Erdağı, “Bu helikopterin düştüğü bölgede daha önce de kazalar oldu. Yazıktır, günahtır, ayıptır. 40 yıldır terörle mücadele ediyoruz. Hala bölgede bu imkanların sağlanamaması hakikaten büyük bir eksikliktir” diye konuştu.

Kaynak: Sözcü

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Manşet haberler
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •