Covid-19 pandemisi ile mücadele veren Japonya’da intihar sayıları virüs kaynaklı ölümleri geçti. Başbakan Yoshihide Suga, artan intihar sayılarına çözüm olarak ‘Yalnızlık Bakanı’nı atadı.
Japonya’da pandemi nedeniyle virüs kaynaklı ölümler yaşanırken, özellikle yalnız yaşayan kadınlar arasındaki intiharların ciddi şekilde artması üzerine hükümet harekete geçerek ‘Yalnızlık Bakanlığı’nın kurulmasını kararlaştırdı. Başbakan Yoshihid Suga, Tetsushi Sakamoto’yu yalnız yaşayan kişilerin sorunlarından sorumlu bakan olarak atadı. Sakamoto daha önce “Japonya’nın azalan doğum oranını ele almak ve bölgesel canlanmayı teşvik etmekten” sorumluydu.
Japan Times’tan Tomohiro Osaki’nin aktardığına göre; Başbakan, yeni bakanın atanmasıyla ilgili; “Kadınlar, izolasyondan erkeklere kıyasla daha fazla zarar görüyor ve intihar sayısı giderek artıyor. Sakamoto’nun sorunlara tanı koyacağını ve kapsamlı önlemler alacağını umuyorum” ifadelerini kullandı.
PANDEMİDE İNTİHARLARDA ARTIŞ
Japonya’da 11 yıl sonra ilk kez, intihar sayılarında artış gözüküyor. Covid-19 dönemi intihar sayılarının artmasında önemli derecede etkili oldu.
Japonya’da Ekim ayı içerisindeki intihar sayıları, Covid-19 sebepli ölüm sayısını geçti. Japon Ulusal Polis Ajansı’na göre, 2020 Ekim ayında 2 bin 153 intihar vakası ve ekime kadar toplam 1 bin 765 virüs kaynaklı ölüm gerçekleşti.
KADIN İNTİHAR ORANLARINDA ARTIŞ
Japonya’da 2020 Ekim ayında 879 kadın intihar sonucu öldü. Bu oran 2019’un aynı ayına göre yüzde 70 daha fazla.
İntihar üzerine çalışan Japon profesör Michiko Ueda, geçen hafta BBC’ye yaptığı açıklamada, “Japonya’da artık birçok kadın evli değil. Kadınlar kendi hayatlarını desteklemek zorundalar. Bu yüzden, bir şey olduğunda dibe çok çok sert vuruyorlar” şeklinde konuştu.
ACİL DURUM FORUMU DÜZENLENECEK
Başbakan Suga, evde sıkışmış yaşlılar ve şahsen derslere katılamayan üniversite öğrencileri de dahil olmak üzere hayatın her kesiminden insanların pandemide kendilerini giderek daha fazla izole hissettiklerini söyledi.
Japonya’nın yeni Yalnızlık Bakanı, izolasyon ve yalnızlık ile muzdarip insanların endişelerini duymak için Şubat ayı sonlarında bir acil durum forumu düzenleyecek. Bakan Sakamoto basın toplantısında verdiği demeçte, “Sosyal yalnızlığı önlemek ve insanlar arasındaki bağları korumak için faaliyetler yürütmeyi umuyorum” dedi.
JAPONYA İLK DEĞİL
2017’de yayınlanan rapora göre; Birleşik Krallık’ta dokuz milyondan fazla insanın sık sık veya her zaman yalnız hissettiği tespit edildi. Bu gelişmenin ardından Birleşik Krallık, 2018’de bir “yalnızlık bakanı” atayan ilk ülke olmuştu. Ancak Birleşik Krallık, üç yıl içerisinde üç yalnızlık bakanı değiştirdiği için bu yöntem arzu edildiği kadar etkili olamadı. Avustralya da geçmişte benzer bir bakanlık oluşturmayı tartışmıştı.